Co jest lepsze: herbata czy kawa?
I herbata i kawa są korzystne dla zdrowia tylko wtedy. kiedy spożywamy z umiarem (2 szklanki dziennie kawy albo herbaty). W taki ilości napoje te mają korzystny wpływ na układ krążenia, odżywiają mi. cień sercowy, mózg i odprężają układ nerwowy.
Z istniejących gatunków herbaty, najbardziej korzystna dla zdrowia jest zielona, ponieważ w swoim składzie zawiera około 80 różnorodnych niezbędnych naszemu organizmowi, elementów.
Zielona herbata wzmacnia zęby, oczyszcza krew, oczyszcza pory naszej skóry. Jest to wspaniały środek profilaktyczny przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, posiada właściwości bakteriobójcze, (Zieloną herbatę najlepiej pić słabo zaparzoną, ponieważ zbyt mocna podrażnia układ pokarmowy). Oprócz tego zdrowa jest herbata z liści czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy. mięty, melisy, rumianku itp.
Czarne gatunki herbaty są mniej korzystne dla zdrowia, ponieważ w ich składzie znajdują się substancje garbnikowe. które wysuszają układ pokarmowy.
Żeby zminimalizować „szkodliwe" działanie czarnej herbaty, podczas parzenia powinno się dodawać przynajmniej jeden liść laurowi w wyniku czego herbata nabiera delikatnego aromatu, a szkodliwe substancje, znajdujące się w herbacie zanikają.
Najlepiej jest pić herbatę świeżo zaparzoną, wtedy działa ona krzepiąco. Jeśli
zaparzona herbata postała kilka godzin, tworzą się w niej szkodliwe „substancje".
Ludzie mają różne gusty i różne przyzwyczajenia. Niektórzy mogą pić herbatę lub kawę w ogóle bez cukru. inni przeciwnie, bez cukru pić nie potrafią. Podczas parzenia trzeba na jedną szklankę dodawać przynajmniej pół łyżeczki cukru. Cukier podwyższa walory herbaty i w małych ilościach (2 łyżeczki dziennie) jest organizmowi nawet potrzebny.
Kofeina
Kofeina jest jedną z substancji znajdujących się w kawie, to właśnie ona powoduje, że po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni, jednak jej zbyt duże ilości powodują nerwowość, rozdrażnienie, problemy z zaśnięciem, a także nieprzyjemności natury żołądkowej. Niestety, choć kawa może powodować poważne problemy zdrowotne, naukowcy nie potrafią udowodnić jej bezpośredniego wpływu na te problemy.
Kofeina jest wykorzystywana od tysięcy lat. Kawa pochodzi z Afryki, ziarna używane były zarówno jako pieniądze, jak i żywność.
Jako pierwsi - w XI wieku - zaczęli pić kawę Arabowie. Kofeina jest jedną z najbardziej badanych substancji znajdujących się w naszym pożywieniu.
Związki pomiędzy konsumpcją kawy, w tym kofeiny, a zaburzeniami zdrowia człowieka, takimi jak choroby układu krążenia czy też nowotwory, są wnikliwie badane od wielu lat. Wyniki badań są jednak sprzeczne, ponieważ trzeba brać pod uwagę także zwyczaje żywieniowe różnych ludzi, wiek, płeć, masę ciała, ogólną kondycje, palenie tytoniu, konsumpcje alkoholu, przyjmowanie estrogenów, przynależność etniczną, rodzaj wykonywanej pracy, stres, zażywanie narkotyków, ogólny poziom cholesterolu oraz inne czynniki, którymi się różnimy. Związek kawa - zdrowie jest również zawikłany, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawy - różniące się rodzajem i pochodzeniem ziarna, sposobem obróbki ziarna i przygotowaniem napoju - rozpuszczalna, z ekspresu, parzona w czajniczku, po Turecku, zależnie od upodobań konsumenta
Poniżej znajduje się zestawienie zawartości kofeiny w popularnych artykułach spożywczych:
- filiżanka kawy rozpuszczalnej- 95 mg
- szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
- filiżanka espresso - 57 mg
- niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty - 65 mg
- szklanka zielonej herbaty - 31 mg
- szklanka typowej herbaty w torebkach - 46 mg
- puszka Mountain Dew - 55 mg
- puszka napoju z koncernu Cola - 30-90 mg
- filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg
- puszka Coca Cola - 45 mg
Kilka uwag dotyczących cukru.
Biały rafinowana cukier to chyba najbardziej niebezpieczny produkt naszego wieku. Generalnie można stwierdzić. że używany w nadmiarze rujnuje nasz organizm. ponieważ wypłukuje z nas wapń i wiele innych mikroelementów.
Jednak istnieje recepta, która pozwala z cukru-wroga, zrobić cukier-przyjaciela. Do szklanego naczynia o objętości 1.5 - 2 litrów wsypać 750 gramów cukru (kryształu), 200 ml przegotowanej lub topionej wody i 200 ml miodu ulubionego gatunku). Wszystkie te składniki należy wymieszać i odstawić na 8 dni {przechowywać w- temperaturze pokojowej), mieszając całość trzy razy dziennie drewnianą łyżką. W wyniku zachodzących reakcji chemicznych sacharoza (która pochłania wapń). pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są bardzo zdrowe.
Biały cukier można zastąpić miodem, brązowym cukrem lub niskosłodzonymi przetworami z owoców (dżemy, kontury). Należy co jakiś czas zmieniać gatunki dodawanych do herbaty cukrów.