[...] częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i publikacji. Jednak nie każdy ma świadomość, że mogą wpływać negatywnie również na urodę. Przeczytaj [...]
[...] składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym dominującym przedstawicielu z każdej kategorii, wybrałbym mleczną serwatkę oraz soję. Nie są to „magiczne”, „chemicznie” [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
Stężenie hemoglobiny odzwierciedla liczbę czerwonych krwinek w ustroju. Jest to transporter w największej mierze tlenu, a więc pełni krytyczną rolę dla każdego sportowca. Spadek stężenia hemoglobiny ma wpływ na proces transportowania tlenu, wydajność. Zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego. Może być też związana z [...]
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
Umieszczając w codziennej diecie odrobinę słodyczy, nie zawsze szkodzi się swojej sylwetce i zdrowiu. Kalorie z ulubionych słodkich produktów łatwo jest wliczyć do dziennego bilansu kalorycznego, zwłaszcza jeśli nie zawierają one składników powszechnie uznawanych za niezdrowe. Mowa tutaj o szerokim spektrum słodyczy pozbawionych dodatku cukru oraz [...]
[...] piersi są nałogi wywołane papierosami oraz alkoholem. Zarówno rozwój raka, jak i przerzutów, prowokowane mogą być również przez zły stan odżywienia, tj. niedobory (np. witaminy D) równoległe do nadmiaru związków szkodliwych (np. przetworzonych tłuszczy) i w najgorszym scenariuszu równoległe do braku aktywności fizycznej. Właściwości [...]
[...] energii i niezbędnych składników odżywczych. Gdyby tylko tak wprost podejść do tego to sprawa byłaby prosta. No ale trzeba dodać, że jedzenie to dodatkowe wartości m.in. smak. Możemy je lubić lub nie. Już samo to wyzwala u nas jakieś emocje. Podsumowanie Emocjonalne jedzenie to głębszy problem, ponieważ wynika z głęboko zakorzenionych [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
[...] ale np. na układ odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają wpływ na stres oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po podawaniu aminokwasów stwierdzono ekspresję genów związanych z syntezą [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
[...] z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii oraz super zdrowy likopen [...]
[...] do pewnych norm oraz własnych obserwacji samopoczucia i ewentualnych objawów. Nauce znane są przykłady na to, że osoby ze zbyt niskim stanem odżywienia tym składnikiem mineralnym bardziej podatne mogą być na śmierć spowodowaną chorobami serca. Dbając o poziom magnezu w organizmie, nie można zapominać o regularnym piciu wody mineralnej, [...]
[...] to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci nadal poszukują alternatyw. Pojawia się coraz więcej propozycji, a jedną z nich jest białko z grochu. Czym jest białko z [...]
[...] substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. Znacząco można sobie to ułatwić stosując między innymi odżywki białkowe. Czy kobiety powinny sięgać po odżywki białkowe? Odżywki białkowe mogą przynieść szereg korzyści zdrowotnych czy sportowych niezależnie od płci. [...]
Witamina D jest jedną z najczęściej niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. [...]
Withania somnifera (Solanaceae), znana jako „indyjski żeń-szeń” lub „Ashwagandha”, to roślina lecznicza stosowana w praktyce ajurwedyjskiej w celu promowania dobrego zdrowia i długowieczności. Do tej pory Ashwagandha była znana jako środek stosowany do wspomagania funkcjonowania pamięci i poprawy funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych [...]
Alkohol jest jednym z najtwardszych narkotyków, naukowcy stawiają go w jednej linii z heroiną, metamfetaminą i kokainą. Jest mniej szkodliwy dla użytkownika w porównaniu do innych środków np. z grupy opioidów, ale przynosi większe koszty społeczne (zdrowotne, utraty produktywności, wypadki drogowe i inne niebezpieczne zdarzenia, rozpad rodzin, [...]