
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Wpływ białka i witaminy D na mięśnie
Naukowcy dokonali metaanalizy badań, czyli uzyskali dowód najwyższej wagi. Chcieli dowiedzieć się, jaki wpływ na mięśnie mają ćwiczenia fizyczne oraz suplementacja białkiem serwatkowym, leucyną (jednym z kluczowych aminokwasów dostępnych w białkach serwatkowych i BCAA) i witaminą D. Trening i suplementację stosowano u pacjentów z sarkopenią (wyniszczenie mięśni związane ze starzeniem się, proces dotyka setek milionów ludzi).
Wyniki badania naukowego
Jeśli stosowano suplementację i ćwiczenia, odnotowano znaczną poprawę siły chwytu dłoni (miernik funkcjonalny sprawności) i wyników rozmaitych, innych testów sprawnościowych.
Gdy stosowano samą suplementację, bez treningu, nie odnotowano dużych zmian siły uścisku dłoni czy wyników testów sprawnościowych (białko serwatkowe nie ma zastępować treningu, tylko stanowić anaboliczne uzupełnienie diety).
Niemniej co ciekawe, stosowanie białka serwatkowego, leucyny i witaminy D zwiększało masę mięśniową kończyn dolnych, niezależnie czy jakoś pobudzano mięśnie nóg treningiem, czy nie. To oznacza, że w określonych warunkach, u osób z mniejszą masą mięśniową tego rodzaju wsparcie może przynosić duże efekty pod względem wzrostu mięśni.
Wnioski i podsumowanie
Suplementacja białkiem serwatkowym, leucyną i witaminą D może zwiększać masę mięśniową kończyn u pacjentów z sarkopenią. Ponadto połączenie programu ćwiczeń fizycznych z suplementacją białka serwatki, leucyny i witaminy D może poprawić siłę i funkcję mięśni.
Referencje:
Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation in Patients with Sarcopenia: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/521
