Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Właśnie namaczanie ma swoje zalety, ale ma też wady o których mało się wspomina - w sumie nie wiem dalczego?
Ja np, nie moczę zbóż i migdałów, a w zasadzie migdały celowo jem niemoczone do wszystkich posiłków Uważam że większym zagrożeniem dla mnie jest nadmiar fosforu w diecie niż obecność kwasu fitynowego, który istotnie blokuje jedynie wchłanianie żelaza i cynku (a tych w menu mam bardzo dużo, żelaza - aż zbyt wiele). Rozklad kwasu fitynowego przez fitazę powoduje uwolnienie duzych ilosci fosforu (który normalnie byłby nieprzyswajalny), a fosforu jemy stanowczo zbyt wiele. Tak wieć nienamaczanie nie musi być błędem, choć w przypadku kobiet, które cierpią na niedobory żelaza - raczej zalecam moczyć prod zaw kw. fitynowy
Ja np, nie moczę zbóż i migdałów, a w zasadzie migdały celowo jem niemoczone do wszystkich posiłków Uważam że większym zagrożeniem dla mnie jest nadmiar fosforu w diecie niż obecność kwasu fitynowego, który istotnie blokuje jedynie wchłanianie żelaza i cynku (a tych w menu mam bardzo dużo, żelaza - aż zbyt wiele). Rozklad kwasu fitynowego przez fitazę powoduje uwolnienie duzych ilosci fosforu (który normalnie byłby nieprzyswajalny), a fosforu jemy stanowczo zbyt wiele. Tak wieć nienamaczanie nie musi być błędem, choć w przypadku kobiet, które cierpią na niedobory żelaza - raczej zalecam moczyć prod zaw kw. fitynowy
...
Napisał(a)
Prażenie nie, namaczanie nie, a mielenie? Skoro masło robi się pod wpływem temperatury w trakcie mielenie/miksowania/blendowania zwał jak zwał, to czyżby to był ten czynnik, który powoduje, że masło - nawet bez żadnych dodatków - jest słabszą opcją niż zwykłe np migdały?
...
Napisał(a)
Nie twierdzę że moczenie jest złe, a jedynie uważam że niemoczenie - też ma swoje zalety, o których się nie mówi zbyt wiele
Prażenie też nie koniecznie prowadzi do tragedii. Co do mielenie - jest OK, p-ewnie jeśli zmielona masa będzie sobie leżeć na powietrzu ileś tam czasu top dojdzie do dorbnych strat skłodżywczych, ale nie ma co znowu się tak mocno tym przjemować
Prażenie też nie koniecznie prowadzi do tragedii. Co do mielenie - jest OK, p-ewnie jeśli zmielona masa będzie sobie leżeć na powietrzu ileś tam czasu top dojdzie do dorbnych strat skłodżywczych, ale nie ma co znowu się tak mocno tym przjemować
...
Napisał(a)
Tymczasem do mnie dojechały dwie puchy białka.
Po roku używania Selfa przesiadka powrotna na Sciteca.
Po roku używania Selfa przesiadka powrotna na Sciteca.
1
...
Napisał(a)
Ja to czoko mógł bym przejadać kilogramami :D Daj znać jak lemon bo też niebawem będe musiał uzupełnić zapasy :)
...
Napisał(a)
Już mam szejka zrobionego. Do 150ml mleka dodałem 50ml wody, bo trochę słodki (lemon) mi się wydawał po zapachu :)
...
Napisał(a)
Mam obecnie dwie identyczne smaki. Jak lemon? Spróbuj z mascarpone + odrobina mleka. Ew. z twarogiem
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
tylko nie próbujcie maliny, mam teraz w izolacie i straszna masakra smakowo
czeko + orzech jest bardzo dobre
czeko + orzech jest bardzo dobre
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ
...
Napisał(a)
solarosMam obecnie dwie identyczne smaki. Jak lemon? Spróbuj z mascarpone + odrobina mleka. Ew. z twarogiem
Do szejkera dodać mascarpone? Bo teraz robię 35g białka + 150ml mleka.
kuba_ntylko nie próbujcie maliny, mam teraz w izolacie i straszna masakra smakowo
czeko + orzech jest bardzo dobre
Lemon cheesecake - spoko, fajny smak, nie czuć chemii, przyjemny, słodki - może nawet trochę za słodki. Chociaż rozpuściłem w sumie w 200ml płynu - 150 mleka i 50 wody. Następnym razem dodam więcej wody.
Poprzedni temat
Trening na czczo, a okno żywieniowe
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- 360
- 361
- 362
- 363
- 364
- 365
- 366
- 367
- 368
- 369
- 370
- 371
- 372
- 373
- 374
- 375
- 376
- 377
- 378
- 379
- 380
- 381
- 382
- 383
- 384
- 385
- 386
- 387
- 388
- 389
- 390
- 391
- 392
- 393
- 394
- 395
- 396
- 397
- 398
- 399
- 400
- 401
- 402
- 403
- 404
- 405
- 406
- 407
- 408
- 409
- 410
- 411
- 412
- 413
- 414
- 415
- 416
- 417
- 418
- 419
- 420
- 421
- 422
- 423
- 424
- 425
- 426
- 427
- 428
- 429
- 430
- 431
- 432
- 433
- 434
- 435
- 436
- 437
- 438
- 439
- 440
- 441
- 442
- 443
- 444
- 445
- 446
- 447
- 448
- 449
- 450
- 451
- 452
- 453
- 454
- 455
- 456
- 457
- 458
- 459
- 460
- 461
- 462
- 463
- 464
- 465
- 466
- 467
- 468
- 469
- 470
- 471
- 472
- 473
- 474
- 475
- 476
- 477
- 478
- 479
- 480
- 481
- 482
- 483
- 484
- 485
- 486
- 487
- 488
- 489
- 490
- 491
- 492
- 493
- 494
- 495
- 496
- 497
- 498
- 499
- 500
- 501
- 502
- 503
- 504
- 505
- 506
- 507
- 508
- 509
- 510
- 511
- 512
- 513
- 514
- 515
- 516
- 517
- 518
- 519
- 520
- 521
- 522
- 523
- 524
- 525
- 526
- 527
- 528
- 529
- 530
- 531
- 532
- 533
- 534
- 535
- 536
- 537
- 538
- 539
- 540
- 541
- 542
- 543
- 544
- 545
- 546
- 547
- 548
- 549
- 550
- 551
- 552
- 553
- 554
- 555
- 556
- 557
- 558
- 559
- 560
- 561
- 562
- 563
- 564
- 565
- 566
- 567
- 568
- 569
- 570
- 571
- 572
- 573
- 574
- 575
- 576
- 577
- 578
- 579
- 580
- 581
- 582
- 583
- 584
- 585
- 586
- 587
- 588
- 589
- 590
- 591
- 592
- 593
- 594
- 595
- 596
- 597
- 598
- 599
- 600
- 601
- 602
- 603
- 604
- 605
- 606
- 607
- 608
- 609
- 610
- 611
- 612
- 613
- 614
- 615
- 616
- 617
- 618
- 619
- 620
- 621
- 622
- 623
- 624
- 625
- 626
- 627
- 628
- 629
- 630
- 631
- 632
- 633
- 634
- 635
- 636
- 637
- 638
- 639
- 640
- 641
- 642
- 643
- 644
- 645
- 646
- 647
- 648
- 649
- 650
- 651
- 652
- 653
- 654
- 655
- 656
- 657
- 658
- 659
- 660
- 661
- 662
- 663
- 664
- 665
- 666
- 667
- 668
- 669
- 670
- 671
- 672
- 673
- 674
- 675
- 676
- 677
- 678
- 679
- ...
- 680
Następny temat
Geneza IIFYM (If It Fits Your Macros)
Polecane artykuły