[...] JS3, Cameron-Smith D4, Raastad T „The effects of cold water immersion and active recovery on inflammation and cell stress responses in human skeletal muscle after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27704555 Llion A. Roberts “Post-exercise cold water immersion attenuates acute anabolic signalling and long-term [...]
[...] do Pro League, gdzie wystartował w trzech turniejach, ale w roku ubiegłym wrócił do IFBB, zajmując 2 miejsce na ACE 2017, za Blessingiem Awodibu. Jedynie on był w stanie zagrozić Polakom w walce o tytuł absolutnego mistrza w overall. Zagórowski okazał się nie do przejścia i został historycznym, pierwszym polskim absolutnym mistrzem ACE [...]
[...] Jose Antonio, Corey A Peacock, Anya Ellerbroek, Brandon Fromhoff and Tobin Silver “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals” http://www.jissn.com/content/11/1/19/abstract Jose Antonio, Anya Ellerbroek, Tobin Silver, Steve Orris, Max Scheiner, Adriana Gonzalez and Corey A [...]
[...] zawodowej itd. Co innego zniesie radziecki ciężarowiec lub maratończyk, a co innego osoba do tej pory nieaktywna fizycznie. Z wielu względów należy odradzić bieganie długodystansowe, gdyż nie jest wcale zdrowe, szczególnie dla mężczyzn (działanie antyandrogenne, nasilanie stanu zapalnego, uszkodzenia mięśni, obciążenie nerek, serca itd.). Równie [...]
[...] podnoszeniu ciężarów, skoku w dal, skoku wzwyż) oraz wystąpieniem uszkodzeń tkanki mięśniowej (zakłóceniem struktur białek i/lub tkanki łącznej). Dodatkowo pojawia się stan zapalny, opóźniona bolesność mięśniowa (DOMS) oraz zwiększa się odczuwanie zmęczenia. We krwi obserwuje się wzrost kinazy kreatynowej, markerów stanu zapalnego (np. [...]
[...] data.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19751443 Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Colin R Dormuth, assistant professor,1 Kristian B Filion, assistant professor,2 J Michael Paterson, scientist,3 Matthew T James, assistant professor,4 Gary F Teare, director of measurement and [...]
[...] grupy omega-6, a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów [...]
[...] Dorian Yates (120 kg na scenie Mr. Olympia) albo Dave Palumbo (w szczycie formy ważył ponad 135 kg). A co z bieganiem? Z pewnością zdrowiu nie sprzyja bieganie długodystansowe - może powodować krwiomocz, białkomocz, rozpad mięśni, uszkodzenia nerek i serca. Tak samo odradzić należy tradycyjne, wschodnie sztuki walki. Wiele z nich nadal [...]
[...] wyniki sportowe pracuje się miesiącami, na uzyskanie poziomu krajowego – czasem całe życie. Podsumowanie: stosowanie nielegalnych lub nieprzeznaczonych dla sportowców substancji może być groźne dla zdrowia i życia, a osoby chcące doraźnie poprawiać moc, siłę oraz wytrzymałość mogą eksperymentować z kreatyną (5 dni po 20 g dziennie, następnie [...]
[...] oraz eksperymentowania są nieskończone. Mimo, iż nauka dała odpowiedzi i sposoby leczenia wielu chorób, wielu osobników nadal próbuje alternatywnych terapii, które często stanowią zagrożenie dla życia lub zdrowia. Doskonale mają się u nas homeopatia, jak ciepłe bułeczki sprzedają się książki o „leczeniu raka witaminą C”, a półki [...]
[...] Czy mleko innych ssaków może być przyczyną chorób? Bożena Przyjemska napisała: „Mleko pochodzenia zwierzęcego (krowie czy kozie) jest szkodliwe dla ludzi i często stanowi przyczynę wielu poważnych chorób. Przedstawiłam tylko małą cząstkę informacji, z tych, które można znaleźć w mojej najnowszej książce - „Z daleka od mleka””. Nie ma [...]
[...] słodzone klasycznym cukrem, spożywane w ilości większej niż 359 ml/tydzień również znacząco zwiększały ryzyko cukrzycy. Oczywiście, sami autorzy podkreślają, iż nie są w stanie ustalić i wykluczyć innych czynników, które mogły mieć wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa [...]
[...] na hormony tarczycy. Spadek TSH może oznaczać: pierwotną nadczynność tarczycy (uwaga: podkliniczna nadczynność tarczycy, zwana także subkliniczną lub utajoną, jest to stan bezobjawowy lub skąpo-objawowy, który charakteryzuje się obniżonym stężeniem hormonu tyreotropowego (TSH, w surowicy, wobec prawidłowych stężeń wolnej tyroksyny oraz [...]
[...] gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy jest przypadek opisany w październiku 2017 r. przez Lee TW i wsp. na łamach „Medicine”. [...]
[...] wzmocnieniu organizmu, nie możesz pomijać suplementacji kreatyną. Co zapamiętać? Podawanie dużych dawek kreatyny (np. 30 g dziennie) powoduje, iż mięśnie osiągają szybko stan nasycenia i duży proc. kreatyny jest marnowany (nawet 60-70% w 3 dniu). Jednak kulturyści są ciężsi niż przeciętne osoby, więc tolerują większe dawki kreatyny i ponoszą [...]
[...] regulacji insulinooporności). Ogranicz dowóz węglowodanów o szybkiej kinetyce, wybieraj tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, a nie same nasycone. Referencje: Varman T. Samuel, Gerald I. Shulman „The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and substrate flux” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4701542/
[...] JS3, Cameron-Smith D4, Raastad T „The effects of cold water immersion and active recovery on inflammation and cell stress responses in human skeletal muscle after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27704555 Llion A. Roberts “Post-exercise cold water immersion attenuates acute anabolic signalling and long-term [...]
[...] kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu odwielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Kwas linolowy C18: 2, (9 9, 12) obfitują w niego olej słonecznikowy i kukurydziany, obecny w średnich ilościach w soi, sezamie i migdałach oraz w małych [...]
[...] żyto, owies, cebula, czosnek, por, cykoria, szparagi, sałata, słonecznik, ciecierzyca, kapusta, karczochy. Fruktany stały się alternatywą w stosunku do fruktozy przy wykorzystaniu jako słodzik. Fruktany są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale ich spożycie u niektórych zdrowych osób może wyzwolić powstanie dolegliwości brzusznych. W czym tkwi [...]