[...] czy też poprawie. Spowolnienie metabolizmu, będzie oznaczało mniejszą efektywność wykorzystania konsumowanej energii, co może powodować tycie. Jakie czynniki determinują tempo przemian w naszym ciele? płeć wiek-im jesteśmy starsi, tym metabolizm zwalnia rodzaj wykonywanego zawodu - praca fizyczna vs. praca siedząca wzrost-im większy [...]
Nie tylko walka wzbudza emocje wśród pasjonatów MMA. Niejednokrotnie dodatkowym magnesem, który przyciąga nas w kierunku oktagonu jest uroda zawodniczek. UFC (Ultimate Fighting Championship) nadal zyskuje na popularności - głównie dzięki działaniom Conora McGregora. Conor przebojem wdarł się do zbiorowej świadomości, dzięki walce z Floydem [...]
[...] cel! Czym jest PEI? PEI, to IV edycja największej edukacyjnej konferencja fitness w Europie i szansa na poszerzenie swojej wiedzy z zakresu żywienia, suplementacji, treningu i motywacji.Odbędzie się już 24 marca na PGE Narodowym w Warszawie. Konferencja PEI, doceniona jest już nie tylko przez Odwiedzających, ale i przez światowej sławy [...]
[...] trzymać dietę, wykorzystywać, jak najwięcej wolnego czasu na regenerację, to dodatkowo trzeba znać pewne zasady biomechaniczne, jak i fizjologię człowieka. Podsumowanie Trening przedramion wymaga dodatkowo odpowiedniej objętości. Nie każdy może pozwolić sobie na to, aby przedramiona pracowały wraz z wielostawowymi ćwiczeniami i na tym [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające smakiem komercyjnym konkurentom. Przygotowane z myślą o najbardziej wymagających łasuchach, [...]
Kiedyś naukowcy uważali, że ilość jąder komórkowych w mięśniu odpowiada za mechanizm pamięci mięśniowej. Ma być to rodzaj szybszej adaptacji do obciążenia po powrocie do treningu. Wskutek regularnego treningu (obciążenia fizycznego) włókna mięśniowe stają się bogatsze w jądra komórkowe. Jest to rodzaj adaptacji do wysiłku. Nawet gdy dana osoba nie [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią przodującą przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Kondycja układu fizjologicznego związanego z krążeniem krwi w dużym stopniu związana jest z higieną stylu życia, a ta jak powszechnie wiadomo często daleka jest od ideału. Zła dieta, brak regularnej aktywności fizycznej i dobrej jakości snu, [...]
Kreatyna jest powszechnie uważana za bezpieczny suplement diety, dlaczego więc w studiach przypadku opisywano m.in. dysfunkcję nerek, zespół ciasnoty przedziałów powięziowych, rabdomiolizę, udar niedokrwienny, udar krwotoczny, uszkodzenie wątroby, migotanie przedsionków, ostre cholestatyczne uszkodzenie wątroby i toksyczne zapalenie wątroby? [...]
[...] ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z prawidłowym [...]
[...] iż: „nasze ciało składa się w ponad 15% z białka, co dla przeciętnego mężczyzny przekłada się na ponad 10 kilogramów białka.” Czy to prawda, czy może jest to rażąca nadinterpretacja? Przyjrzyjmy się faktom. Walter R. Frontera i in. opisali tę kwestię następująco: „Mięsień szkieletowy jest jednym z najbardziej dynamicznych i plastycznych [...]
W poprzednich w moich opracowaniach kilkukrotnie wspominałem, iż potencjał w leczeniu cukrzycy typu II posiadają diety ketogeniczne (skrajnie niskowęglowodanowe), a także system intermittent fasting (IF). Ściśle rzecz ujmując, nie jest to narzucony rodzaj diety, bo w ramy IF można wpasować dowolny schemat żywieniowy np. lowcarb (<150 g [...]
Johimbina (ang. yohimbine) jest nieselektywnym antagonistą receptorów alfa-adrenergicznych. Posiada największe powinowactwo do receptorów alfa-2 w porównaniu do alfa-1. Wpływa to na zwiększenie wyrzutu noradrenaliny. Ze względu na swoją aktywność i wpływ na alfa receptory powinien być to środek do ostatniego szlifu, wykazujący skuteczność w [...]
[...] życia Mając na uwadze wstęp, można powiedzieć, iż głównymi przyczynami chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy nie są: zatrucie środowiska, czynniki genetyczne czy inne uwarunkowania, ale drobne nawyki ludzi, które tworzą styl życia danej osoby. Jednym z najprostszych sposobów na uniknięcie większości chorób dziesiątkujących ludzkość [...]
[...] we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się populacji do 2050 r. liczba chorych powinna się niemal podwoić. Ćwiczenia fizyczne i zielona herbata na ratunek seniora Naukowcy badali wpływ ćwiczeń fizycznych i podawania zielonej herbaty jako narzędzia służące [...]
Witaminy z grupy B stanowią bardzo interesujący z punktu widzenia fizjologii obiekt badań. Każda z nich reguluje dziesiątki jak nie setki przemian enzymatycznych. Zbiorczo mówi się, że witaminy B kontrolują metabolizm energetyczny i wytwarzanie związków aktywnych biologicznie, które wpływają na codzienne samopoczucie i poziom tak zwanej energii / [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]