SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kawa czy herbata część I

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4275436

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
same śpiochy tutaj )

ZAPRASZAM NA WIECZORNA KAWKE & GREEN TEA

PS.Amazone dzielna z Ciebie dziewczynka

"Strong coffee, much strong coffee, is what awakens me. Coffee gives me warmth, waking, an unusual force and a pain that is not without very great pleasure."

...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3576 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 29005
Czy nie wiecie moze gdzie moge znalezc cos na nastepujacytemat: "Tłuszcze roślinne-utwardzone.Wartośc odżywcza,dietetyczna.I asortyment na rynku."
??

Поздравляю!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
"W przemysłowej produkcji olejów stosuje się technikę ekstrakcji i rafinacji. Oleje te mają wysoką trwałość, ale pozbawione są wielu cennych substancji. Natomiast najbardziej popularne, twarde margaryny i tańsze margaryny kubkowe, które powstają w procesie tzw. "uwodornienia", zawierają duże ilości niezwykle szkodliwych tłuszczów trans.
Tłuszcze trans wbudowują się w błony komórkowe, zmieniają ich właściwości i powodują wzrost zagrożenia nowotworami i miażdżycą. Naukowcy z rady Fundacji "Bądź Zdrów!" zwracają uwagę na fakt, że: "Spożywamy je nie tylko pod postacią margaryn, ale także ciasteczek, batonów, czekolad, chipsów, czy frytek. Do wszystkich tych produktów dodaje się utwardzane tłuszcze roślinne, które są o wiele tańsze niż masło.""


"Niezdrowe tłuszcze spożywcze
Pani dr Budwig - biochemik, światowej sławy autorytet w dziedzinie tłuszczów - już na początku lat 50-tych próbowała ogłosić światu, jak niebezpieczne jest spożywanie przetworzonych tłuszczów spożywczych. Niestety wpływowa finansjera skutecznie blokowała rozprzestrzenianie się jej odkryć mimo faktu, że pani dr misję swą wypełniała oficjalnie jako przedstawiciel rządu niemieckiego ds. badań nad wpływem produkowanej na masową skalę żywnosci oraz lekarstw na zdrowie człowieka.
Na szczęście wysiłkami dr Budwig wkrótce przejęli się inni światowi uczeni, którzy zainspirowani jej pracą badawczą, zaczęli prowadzić własne badania. I tak, dzisiaj, juz wszyscy eksperci od tłuszczów i ich wpływu na zdrowie i życie człowieka biją na alarm, a ich przesłanie brzmi: TRZYMAJMY SIĘ Z DALEKA OD TŁUSZCZÓW SZTUCZNIE UTWARDZANYCH! Do tej grupy tłuszczów spożywczych należą przede wszystkim margaryny oraz takie produkty jak: majonezy spożywcze (nie wszystkie, trzeba sprawdzać etykiety produktów!), sosy sałatkowe, popularnie zwane dressingami. Istotą całego zła są transizomery (uwaga! producenci tłuszczów oraz przetworzonej żywności nie wykazują na etykietach rzeczywistej ilości poddanych procesowi uwodorowania tłuszczów!)
Jak i dlaczego produkuje się transizomery
Utwardzane tłuszcze spożywcze powstają w procesie uwodorowania.
Uwodorowanie polega na poddawaniu substancji (w tym przypadku wielonienasyconych zdrowych i pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych) działaniu wodoru w postaci gazowej pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (120-210 °C tj, 248-410 °F). Aby zaszła reakcja chemiczna konieczne jest wprowadzanie katalizatora, jakim jest nikiel.
W wyniku zachodzących reakcji, nienasycone wiązania między atomami węgla są w całości albo tylko w części zamieniane na nasycone. Dzieje się tak dlatego, ponieważ atomy węgla w miejscu podwójnych lub potrójnych wiązań przyłączają atomy wodoru.
Dzięki temu wielonienasycony kwas tłuszczowy staje się albo mniej wielonienasyconym, albo zupełnie nasyconym kwasem tłuszczowym. A im bardziej nasycony kwas, tym bardziej utwardzona przyjmuje postać i tym mniej podatny jest na utlenianie, które w końcu doprowadza do zupełnego zjełczenia tłuszczu. I w tym tkwi interes firm produkujących żywność:
-po pierwsze, chcą sprostać wymaganiom konsumentów przyzwyczajonych do spożywania twardego smarownego tłuszczu, jakim jest masło (wielka kampania antycholesterolowa wspierana przez znakomite skądinad autorytety, jaka przez ostatnie lata była prowadzona przez środowisko medyczne skutecznie wyparła z wielu domów masło na rzecz margaryn, tymczasem zaś najnowsze badania naukowe rehabilitują masło i cholesterol)
-po drugie, aby m.in. obniżyć koszty transportu i magazynowania muszą jak najskuteczniej przedłużyć trwałość produktu, a to można uzyskać jedynie przez chemiczną przemianę tłuszczów. Tylko, o czym się juz konsumentowi nie mówi, z pierwotnych składników, zachwalanych pod względem wielkich wartości odżywczych, mało co zostaje.
Zagrożenie ze strony transizomerów
W przypadku ciagłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrozenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety.
Otóż procesy uwodorniania, jakimi te pierwotnie zdrowe tłuszcze są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami albo tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone.
Chemiczna postać transizomerów rózni sie od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce wystepowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich własciwosci chemiczne sa inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą juz tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Ich właściwości elektryczne oraz budowa przestrzenna również ulegają zmianie.
Z punktu widzenia biochemicznego, sa one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują w przyrodzie, nasz organizm nie posiada o nich żadnych informacji, w związku z czym błędnie je wykorzystuje.
I tak na przykład u uczącego się dziecka, do prawidłowego rozwoju neuronów, konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów Omega-3, aby wyprodukowany z nich DHA wykorzystać do budowy synaps neuronowych. DHA charakteryzuje się prostym przestrzennie łańcuchem weglowym. Gdy brakuje go, organizm wykorzystuje transizomery. Ale ich postać przestrzenna jest skręcona. Powstające z nich synapsy - po pierwsze - tworzą się dłużej, a po drugie - nie funkcjonują prawidłowo. W wyniku tego, dziecko ma nie tylko problemy z nauką i pamięcią, ale i z zachowaniem (zespół ADHD)."




"Strong coffee, much strong coffee, is what awakens me. Coffee gives me warmth, waking, an unusual force and a pain that is not without very great pleasure."

...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3576 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 29005
Kain, dzieki SOG oczywicsie
Jesli jeszcze cus znajdziesz do bede bardzo wdzieczny

Поздравляю!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4438 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 20875
czytam i czytam i myślę sobie o co chodzi z ta kawką i zieloną herbatką ??
Czy ktos to moze mi wyjaśnic i w jakim celu to pijesz Kain - bo jesli stawia na nogi dobrze to prosze o szersze informacje , ale kawkę oczywscie z chęcia na razie wypiję - z duuuuużżżżąąą ilością mleczka

<...be nobody's darling- be an outcast...>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
Shelly nie zagłębiając sie w aspekty biochemiczne
Kofeina i zawarte w zielonej herbatce związki .....wspomagaja swoje działanie. Zarówno pobudzające jak i palące tłuszczyk.

A ja jako królik doświadczalny testuje na sobie )

"Strong coffee, much strong coffee, is what awakens me. Coffee gives me warmth, waking, an unusual force and a pain that is not without very great pleasure."

...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 5958 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 27546
czyli kawe nalezy pic nie z mlekiem a z zielona herbata......

-------------------------
TEXT TYGODNIA:
mam 16 lat i tylko 164cm wzrostu
co proponujecie z diete na wysokości
--------------------------
twiters mi kazal wiec dopisuje:
wszyscy Trojboisci tez będą rozbierani
Profesjonalnie - bo przez Trojbojową doradczynie.

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
Ps. Jak macie jakies pomysły to sie nie krepujcie mówcie co i jak a ja przetestuje na sobie ;)


Ps2. Tylko bez żadnych perwersji prosze

Wasz uniżony królik doświadczalny Kain the Rabbit

"Strong coffee, much strong coffee, is what awakens me. Coffee gives me warmth, waking, an unusual force and a pain that is not without very great pleasure."

...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 5958 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 27546
z calym szacunkiem Króliczku...
ale wynik testu na Tobie nie bedzie dla mnie miarodajny bo z tego co mowiles to masz bardzo dobra przemiane materii i ciezko Ci nabierac masy...
Ale ksywka Kroliczek - jest OK

-------------------------
TEXT TYGODNIA:
mam 16 lat i tylko 164cm wzrostu
co proponujecie z diete na wysokości
--------------------------
twiters mi kazal wiec dopisuje:
wszyscy Trojboisci tez będą rozbierani
Profesjonalnie - bo przez Trojbojową doradczynie.

Zmieniony przez - verona w dniu 2003-02-16 20:53:52

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4438 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 20875
I wlasnie to budziło moje watpliwości -czy to wszystko ma być 2 w jednym
Dzięki - tez stane sie królikiem doświadczalnym i wypróbuje na sobie, hehe juz sobie wuobrazam jak to smakuje

<...be nobody's darling- be an outcast...>

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

aerobik to aeroby?

Następny temat

posiłek przed i po treningowy

WHEY premium