Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] naszych dotychczasowych upodobań kulinarnych typu chipsy+cola na kolacje Są to głównie węglowodany, które musimy uzupełnić po wyczerpującym treningu typu Carbomax, dalej witaminy TOP 10-wraz ze wzrostem wysiłku zapotrzebowanie na nie rośnie, Gainer Mass UP który pomoże w dopięciu diety, oraz Białko Whey Protein 80 które dostarczy nam dobrej [...]
[...] przez nerki przepływa do pęcherza a potem to już lecimy siusiu WITAMINY I MINERAŁY Razem z odwodnieniem niestety nieodłącznie związane jest wypłukiwanie pierwiastków i witamin z organizmu ! Co również dokłada kolejna cegiełke do piętrzącego sie na drugi dzień "muru" zwanego kacem Najwięcej tracimy witamin i pierwiastków rozpuszczalnych w [...]
[...] ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i [...]
[...] tłuszcze zwierzęce (w tym masło). Wino - czerwone - pija się często, lecz z umiarem. Produkty stosowane powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ci, którzy taką dietę stosują na co dzień, dostarczają organizmowi pod dostatkiem witamin i [...]
[...] (1g - 9 kcal). Poprawiają one smak naszych potraw oraz wywołują uczucie sytości między posiłkami. Oprócz tego w tłuszczach występujących w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Średnie zapotrzebowanie na tłuszcze (zgodnie z badaniami) waha się w przedziale 15- 30 % ogólnego [...]
[...] zdolności oceny i zapamiętywania. Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to co usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną [...]
[...] NO. Ostatecznie więc na zintensyfikowaniu pracy enzymu produkującego tlenek azotu. Jednak enzym ten może wytwarzać NO tylko przy wysokim poziomie kwasu foliowego, bo kiedy witaminy tej ma za mało, zamiast NO produkuje inne, tym razem szkodliwe rodniki tlenowe. Sportowa dieta powinna obfitować więc w kwas foliowy, bo nawet jeżeli nie stymulujemy [...]
[...] śladowa. Zjadając je razem z nasionkiem i jego łuską zaopatrujemy się w substancje wspomagające trawienie i elementy bioaktywne. Świeże kiełki zawierają wystarczająco dużo witamin i minerałów, aby zlikwidować wszelkie ich niedobory w organizmie. Cenne właściwości kiełek odkryli przed kilkoma tysiącami lat chińscy żeglarze, którzy podczas [...]
[...] ilościach powstających w komórkach w trakcie przedłużonego wysiłku, uczestniczy również w odtruwaniu organizmu. W tym zadaniu współuczestniczy również, zawarta w preparacie witamina C, która dzięki swym antyoksydacyjnym właściwościom, gwarantuje utrzymanie stężenia wolnych rodników na najniższym poziomie. Synergizm działania kofeiny, tauryny i [...]
[...] żywieniu mogą wyjść na jaw. Bez odpowiedniej ilości białka mięśnie nie będą się prawidłowo regenerowały i rozwijały, bez prawidłowych proporcji występowania mikroelementów i witamin może dojść do poważnych konsekwencji, bez wystarczjąco dużej ilości wody z pewnością nastąpi odwodnienie organizmu. Co więc trzeba robić, żeby uniknąć takich [...]
[...] nie często bo dzisiejsza "młodzież" zapatrzona jest w wywalanie sieczki na dokupienie 5 ampułek Testosteronu Prolangatum do cyklu, niż zaopatrzenia się w zaplecze suplów, witamin, składników do diety. Jak wiadomo na opakowaniu czy ulotkach podana jest dawka dla "przeciętnego szaraka", który nie zażywa sterydów, zatem jak zabierać się do [...]
[...] piwa (0,33 l - 150 kcal), musi pospacerować przez 18 minut. Czy więc należy całkowicie wyeliminować tłuszcze z naszej diety? Nie, to nie jest wskazane. Tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), a więc długotrwały brak tłuszczu w diecie mógłby doprowadzić do deficytu tych ważnych dla zdrowia składników pożywienia. [...]
Artykuł opisuje tokoferole, głównie alfa-tokoferol. W pracy zawarte są ciekawe fakty bądź przypuszczenia na temat funkcji witaminy E w organizmie jako zmiatacza wolnych rodników, przeciwutleniaczy. Witaminą E nazywamy związki pełniące w organizmie funkcje regulujące, do których należą pochodne tokolu oraz tokotrienolu, wykazujące aktywność jednej [...]
[...] tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym uzupełnieniem diety jesienno-zimowej, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Tracą też mniej witamin podczas gotowania, niż te świeże. Sól może szkodzić? Tak, choć jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Jeden z jej składników - sód, odpowiedzialny jest za [...]
[...] zaliczanych do niezbędnych, ponieważ organizm nie potrafi ich sam syntetyzować - dlatego należy dostarczać je w odpowiednio zbilansowanej diecie. Multi Pak36 Kompleks witamin. Zestaw 36 składników, witamin, minerałów, pierwiastków śladowych enzymów trawiennych, bioflawonoidów oraz kwasów nukleinowych RNA i DNA. Super Omega-3 Omega3 Super [...]
[...] argininy. Z tego tytułu, sportowcy, oprócz odpowiedniej podaży argininy, muszą także zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie wysokojakosciowych składników mineralnych i witamin biorących udział we wzmacnianiu bariery antyoksydacyjnej (witamina C, selen, cynk, bioflawonoidowe wyciągi roślinne). Bowiem jest to niezbędnym warunkiem dla [...]
[...] naukowych, które dzisiaj są przestarzałe, a ich wyniki - niejednoznaczne. Pominięte zostały ostrzeżenia niezależnych naukowców, że napromieniowanie obniża zawartość witamin w produktach żywnościowych, a wydłużenie okresu przydatności do spożycia oznacza mniejszą wartość odżywczą. Wchodząca w skład struktury ONZ Organizacja ds. Wyżywienia [...]
[...] są suplementy. W tym przypadku ich wyższość nad naturalnym pożywieniem bierze się stąd, że dostarczają one wymaganych składników odżywczych (białek, określonych aminokwasów, witamin i minerałów) w formie wyizolowanej, pozbawionej kalorii pochodzenia cukrowego czy tłuszczowego, oraz że ich czas wchłaniania jest bardzo szybki. Przy diecie [...]