Czego potrzebujemy: 20 g drożdży 150 ml mleka 50 g masła 2 jajka 10 g cukru 30 g erytrytolu 450 g mąki pszennej łyżka cynamonu Nadzienie: 400 g jabłek 20 g żurawiny łyżka cynamonu 20 g erytrytolu łyżeczka soku z cytryny woda do podlania Jak wykonać: Ciasto tylko wygląda na skomplikowane... Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy [...]
Naukowcy badali reakcje na trening w dwóch grupach mężczyzn (w wieku 30 i 62 lat). Mężczyźni uczestniczyli w 10-tygodniowym cyklicznym programie treningu. Badano zawartość całkowitego testosteronu, wolnego testosteronu, kortyzolu, mleczanów i ACTH. Do oceny odpowiedzi wywołanych wysiłkiem zastosowano test wysiłkowy z dużym oporem (4 serie [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
Wiele osób próbuje aktywnością fizyczną naprawiać błędy popełniane w kuchni, co się z reguły nie udaje. Naukowcy wzięli pod lupę zmiany w masie ciała względem wydatku energetycznego wyrażanego w MET. Obserwacje były prowadzone w określonym punkcie czasowym i nieco ponad 6 lat później. Dane dotyczyły 15 237 chodziarzy i 32 216 biegaczy. Na początku [...]
Otyłość jest chorobą ciała, ale też umysłu. Podstawową przyczyną jej występowania jest długotrwały brak równowagi w spożyciu i wydatkowaniu energii (tj. dodatni bilans energetyczny) prowadzący do wzrostu masy ciała, w tym akumulacji podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Chociaż otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w kilku [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
Codzienna suplementacja magnezem w dawce 250 mg może pomóc w walce z łagodną formą depresji. Według naukowców z University of Vermont, efekty suplementacji widoczne są już po 2 tygodniach. Badanie Naukowcy zebrali 112 osób cierpiących na łagodną depresję. Zebrano ich na podstawie kwestionariusza wykorzystywanego przez psychologów i psychiatrów do [...]
Gdy rozpoczynamy nowy schemat treningowy, zazwyczaj nie ma problemów z progresją. Rośnie siła mięśniowa i dokładamy obciążenie z treningu na trening, a wraz z postępami zmienia się nasza sylwetka. Przychodzi jednak moment zastoju. Jeśli pojawia się on dość szybko, powinniśmy sprawdzić, czy nie popełniamy jednego z trzech podstawowych błędów... [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Zmniejszenie stężenia glukozy, insuliny i lipidów w surowicy oraz oddziaływanie ekstraktu TT na kluczowe szlaki metaboliczne. W toku eksperymentu wykazano również łagodzący wpływ T. terrestris na insulinooporność. Oceniono to poprzez wartości np. HOMA-IR. Zatem ekstrakt T. terrestris można uznać za [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z [...]
Nareszcie przyszła długo wyczekiwana ciepła wiosna i już leje się "żar z nieba". Na dworze coraz więcej słońca, więc chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Chociaż piękna pogoda sprawia, że mamy lepszy humor i podejmujemy więcej działań, to mocne słońce i upał mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Radzimy, jak uniknąć konsekwencji zdrowotnych [...]
Wszechstronność zastosowań kreatyny Wielokrotnie wspominałem, iż kreatyna nie jest tylko suplementem diety dla osób, które chcą „przypakować”, sprawdzi się również jako antykatabolik i anabolik podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Przyda się zawodnikom sportów walki, którzy niekoniecznie muszą dążyć do wzrostu muskulatury, ze względu na kategorie [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]