Szacuny
101
Napisanych postów
264
Wiek
50 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3944
"Pizza bez sera natomiast... jakoś mnie nie kręci. " ...A bo nie potrafisz zrobić :P U Włochów dość często można kupić pizzę bez sera. Jadłeś kiedyś tzw. białą, z plastrami ziemniaków i świeżym rozmarynem, oliwą i czosnkiem? Pycha!
1) 12 maj 2017 - górski maraton KTM 43 km - 2 miejsce K 1) 18 czerwiec 2017 BDDW, 66 km - 3 miejsce K 2) 7-8 wrzesień 2017 - NIL, 54 km, Beskid Wyspowy - 2 miejsce K 3) 6 październik 2017 - SOG-U, 164 km - Jura Krakowsko-Częstochowska - 1 miejsce K
Szacuny
101
Napisanych postów
264
Wiek
50 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3944
coś mi się zdublowało. sorki
Zmieniony przez - rbn_run w dniu 2016-08-11 21:18:27
1) 12 maj 2017 - górski maraton KTM 43 km - 2 miejsce K 1) 18 czerwiec 2017 BDDW, 66 km - 3 miejsce K 2) 7-8 wrzesień 2017 - NIL, 54 km, Beskid Wyspowy - 2 miejsce K 3) 6 październik 2017 - SOG-U, 164 km - Jura Krakowsko-Częstochowska - 1 miejsce K
Szacuny
452
Napisanych postów
5813
Wiek
45 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
438654
Wow, trochę się pośliniłem czytając o tych Twoich pizzach. Zrobię po niedzieli. Już nawet wiem, na jakim cieście - razowo-gryczanym:) Jak masz jakiś sprawdzony skład "góry" - zapodaj...
Szacuny
452
Napisanych postów
5813
Wiek
45 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
438654
Ghorta
"Po drugie badania naukowe pokazują, że zauważalny wpływ kofeiny na poziom magnezu w ustroju rejestrowany jest przy dawkach tego alkaloidu sięgających 500mg – to ilość zawarta w 5 – 6 czubatych łyżeczkach kawy lub też w 5 – 6 napojach energetycznych typu RedBull! Tak więc poziomem magnezu powinny się martwić osoby, które używają naprawdę dużych dawek kofeiny."
Także, jeżeli nie pijesz kawy wiadrami, to problemu nie ma.
Ghorta, proszę Cię... a gdzie te badania? Gdzie metodologia? Gdzie zlecający badania? Bez tego to opinia warta tyle, co wujka Mietka...
Często rozmawiam z takim innym Mietkiem, lekarzem medycyny zachodniej i przy okazji chińskiej ( w której kształci się od 18 lat ). Wg niego kawa tak bardzo wypłukuje magnez, że suplementację można sobie w nos wsadzić :)
Szacuny
22600
Napisanych postów
11141
Wiek
47 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
356219
Jak nie zapomnę, to zapytam faftaqa na szkoleniu. Akurat, znając jego podejście do badań i ich metodologii, to ja jestem spokojna, że głupot nie propaguje.
Szacuny
101
Napisanych postów
264
Wiek
50 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3944
Ale jaka mąka gryczana? Pszenna. Ja robię z mąki typ 650, z nieco grubszego przemiału. Ciasto jest dzięki temu bardziej chrupkie. Po wyrobieniu dodaję do ciasta dość sporo oliwy i zagniatam - nie chłonie wtedy sosu pomidorowego i soków ze składników. Składniki proste: mąka, woda, drożdże, sól, oliwa. Na wierzchu: sos pomidorowy z mięsistych pomidorów świeżych albo z takich z puszki z dodatkiem ziół soli i czosnku. Dodatki jakie lubisz - ja uwielbiam kapary, pieczarki, cebulę, czosnek, oliwki, bakłażan - ale nie daję więcej niż dwa-trzy różne składniki. Wolę żeby smakowała czymś konkretnym, a nie wszystkim i niczym jednocześnie. Na wierzch zawsze oliwa czosnkowa (rozgniatam kilka ząbków czosnku, zalewam oliwą, mieszam i pędzluję tym pizzę już po upieczeniu. Mmmmmmm Ciasto cieniuśkie.
1
1) 12 maj 2017 - górski maraton KTM 43 km - 2 miejsce K 1) 18 czerwiec 2017 BDDW, 66 km - 3 miejsce K 2) 7-8 wrzesień 2017 - NIL, 54 km, Beskid Wyspowy - 2 miejsce K 3) 6 październik 2017 - SOG-U, 164 km - Jura Krakowsko-Częstochowska - 1 miejsce K
Szacuny
495
Napisanych postów
3983
Wiek
42 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
51950
Masz jakiś sprawdzony przepis na spod pizzy z tej mąki gryczanej?
Bo przeniesienie 1:1 przepisu na blacik z mąki pszennej to raczej nie wchodzi w grę. Chodzi mi o proporcje wody mąki i drożdży. No chyba że interesuje Cię pizza "na kruchym" ;)
I jesli to nie tajemnica, czemu gryczana a nie pszenna? Gluten?