Wiele osób ulega efektowi placebo pijąc napoje energetyczne. Niestety nie mają one prawa działać na człowieka, przynajmniej w zwykłej dawce, przez niewielką zawartość substancji ergogenicznych. Podobnie nieskuteczne jest picie kawy, ale co innego już to podawanie kofeiny. Dlaczego? Wyjaśnię na końcu. Na razie przyjrzyjmy się badaniom. Celem [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Withania somnifera (ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. W ostatnich kilku latach zyskało dużą popularność również w Polsce, zaczyna być rozpoznawalne podobnie jak różeniec górski (Rhodiola rosea) czy rozmaite odmiany żeń-szenia. Jeśli masz problemy z tarczycą Zanim zaczniesz na [...]
GW501516 (znany także, jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Podsumowanie Nie ma odpowiedzi na pytanie, czy GW501516 jest [...]
Podawanie węglowodanów (CHO) podczas ćwiczeń trwających krócej, niż 3 h, poprawia wydolność wysiłkową, ale nadal trwa debata na temat optymalnej ich dawki. Naukowcy pod wodzą Michael’a L. Newell’a porównali odpowiedź metaboliczną na węglowodany (glukozę) w dawce 20-64 g na 1 h oraz osiągi sportowców. Wykorzystali do tego celu [...]
[...] uwielbiają ostry smak i na tych, którzy preferują wyłącznie łagodne potrawy. Jeżeli lubisz ostre przyprawy, być może mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Jednym bowiem z postulowanych mechanizmów wspomagania pracy sportowca, po spożyciu kapsaicyny, jest zwiększone tempo utleniania/spalania kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie oszczędzanie zapasów [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Alkohol podejrzewano o działanie rakotwórcze przynajmniej od kilkudziesięciu lat. [...]
Metformina jest lekiem pierwszego rzutu stosowanym w cukrzycy typu II. Nie działa ona na osoby zdrowe — ba, może je nawet zabić. Stosowanie tego środka może wywołać śmiertelną kwasicę mleczanową, jest to dobrze znany i opisany problem. W literaturze łatwo da się odnaleźć przynajmniej 722 opisy przypadków kwasicy mleczanowej związanej ze [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Dotychczas prowadzone badania nie dają ostatecznej odpowiedzi, co jest groźniejsze dla zdrowia, niemniej sugerowana jest bardzo silna zależność. Poznajmy jednak ten temat nieco bardziej. Wyniki CrossFit był obarczony 1,3 razy większym ryzykiem kontuzji, te osoby 1,86 razy częściej szukały pomocy medycznej, w porównaniu do grupy podnoszenia [...]
Withania somnifera (Ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. Jako ciekawostkę mogę podać, iż nawet osoby, które idąc za moją sugestią wypróbowywały suplementację witanią ospałą, mając do niej obojętne podejście (nie znając dobrze jej właściwości), wracają chętnie po kolejne [...]
[...] pomóc zmniejszyć ryzyko raka z przerzutami. „Ćwiczenia nie tylko utrzymują ciało w dobrej kondycji, ale mają także niezwykłą zdolność ochrony narządów przed rakiem i zapobiegania jego rozprzestrzenianiu się. Przegląd 20-letni wykazał, że ćwiczenia o wysokiej intensywności zmniejszają ryzyko raka z przerzutami o ponad 70 procent. Badanie było [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Withania somnifera (Ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. Stosuje się ją do polepszenia funkcjonowania pamięci i zwiększenia funkcji poznawczych, wpływa na uczenie się i zapamiętywanie. Wykazuje działanie tonizujące, sprawdza się jako afrodyzjak, stymulant i jako środek [...]
[...] 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, intensywny rozwój nauk o zdrowiu oraz o żywności i żywieniu sprawia, że do znalezienia produktów ułatwiających ograniczanie produkcji zwierzęcej i [...]
[...] ćwiczeń siłowych. Są istotne dla trójboistów, kulturystów oraz ciężarowców. Stara szkoła podnoszenia ciężarów wykorzystywała wykroki z dużymi obciążeniami. Badanie Floriana Schellenberga pokazuje, iż rekrutacja mięśni zależy od głębokości wykroku, a także kąta, jaki jest pomiędzy piszczelem a podłożem. Na dodatek spodziewałbym się [...]
Witamina C wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. pod względem modulowania stanu zapalnego, regulacji stresu oksydacyjnego, syntezy kolagenu. Okazuje się też, że może ona pomagać przy nawracających infekcjach dróg moczowych u kobiet. W jednym z badań problem dotykał 8.71% kobiet, a najczęstszą przyczyną były patogeny E. coli (99 proc.), [...]