W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] łącznie 4600 kalorii i co ciekawe, nie wszystkie to kurczak z ryżem. Śniadanie je zazwyczaj codziennie takie samo. Jest to 70 gramów płatków owsianych, 8 białek jaj, 1 całe jajko, 1/2 szklanki jagód, 1 łyżka masła orzechowego i 1 miarka izolatu białka. Drugi posiłek jest w wersji płynnej, by łatwiej podbić kalorie. To dwie miarki izolatu białka [...]
Weganie bardzo często muszą mierzyć się ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy 70 g banana 1 jajko 15 g kakao 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady 3 g proszku do pieczenia Na masę serową: 70 g białego sera 100 g jogurtu naturalnego 170 g serka wiejskiego - tylko granulki 30 g białka - WPC smak biała czekolada - [...]
Weganizm jest definiowany jako styl życia dążący do całkowitego wykluczenia cierpienia zwierząt. Kury naturalnie także należą do tej grupy. Czy cierpią one podczas znoszenia jaja? Raczej nie, a mimo to jajka są na liście produktów niedozwolonych w diecie wegańskiej. Nie są wegańskie, ponieważ pochodzą od zwierząt i są produktem zwierzęcym. Oto [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki 70 g banana jedno jajko 15 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym 3 g proszku do pieczenia Masa: 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym 125 ml wody 80 g banana 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała [...]
[...] Na ciastka: 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze [...]
[...] kuchni koreańskiej z cienko krojonej, marynowanej w sosie sojowym, a następnie grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone ziemniaki w sosie sojowym, sałatka jajko na parze, sałatki (np. z korzenia kwiatu balonowego, z paproci Bracken itd.), kiełki fasoli, chamnamul (rodzaj rośliny; Pimpinella brachycarpa); z innych badań wiemy, [...]
[...] steku wołowego dostarczyć może prawie 0,5 g lecytyny. Jeszcze lepszym źródłem lecytyny jest wątroba wołowa, która w 100 g może zawierać aż 3,5 g lecytyny! Z kolei jedno duże jajko zapewni nam około 1 g lecytyny. A jak wygląda pod tym kątem świat roślinny? Niestety ubogo - np. jeden banan to mniej niż 4 mg (!) lecytyny. Jedno jabłko - mniej niż 30 [...]
[...] ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski sól, pieprz 60 g żółtego sera - 4 plastry ulubione [...]
Czego potrzebujemy: 140 g serka wiejskiego lekkiego - tylko granulki 1 jajko 40 g mąki ryżowej Quamtraxa w ulubionym smaku 10 g budyniu Sugar Free Pudding - ja dodałam smak waniliowy 15 g ulubionego białka - u mnie biała czekolada 100 g tartego jabłka pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Serek wiejski wrzucamy na [...]
Czego potrzebujemy: 200 g ugotowanego indyka, kurczaka lub innego mięsa 80 g g cebuli 10 g oleju kokosowego przyprawy 150 g proszku Protein Pizza ALLNUTRITION 50 g mąki ryżowej 210 ml wody Jajko Jak wykonać: Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie rozsypujemy na stolnicy 30 g mąki ryżowej i [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: 1 opakowanie lekkiego ciasta francuskiego 100 g proszku Sugar free pudding o smaku waniliowym 400 ml gorącej wody jedno jajko zmielony erytrytol do posypania ciasta Jak wykonać: Ciasto rozwijamy, dzielimy na dwie części. Obie części smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, układamy na papierze do pieczenia i władamy do [...]
Czego potrzebujemy: Naleśniki: 1 jajko 125 ml wody 125 ml mleka 0,5% tłuszczu 100 g mąki - najlepiej orkiszowej jasnej 5 ml Dzikiej oliwy szczypta soli Nadzienie: 200 g piersi z kurczaka sól, pieprz, przyprawa do drobiu, 5 ml Dzikiej oliwy 500 g mrożonego szpinaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 5 ml Dzikiej oliwy Dziki sos Salsa [...]
Czego potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego light 70 g Sugar Free Pudding Wanilia 1 jajko 300 ml ciepłej wody Dodatki: Sos carmelowy 0% Orzechy włoskie Żurawina Jagody Goji Świeże owoce Jak wykonać: Do ciepłej wody dodajemy budyń i miksujemy na wysokich obrotach do momentu rozbicia wszystkich grudek. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy [...]
Składniki: 50g płatków owsianych 1 jajko 3 białka jaj 170g truskawek (połowa do ciasta, druga połowa do ozdoby na wierzch) jedna mała morela (na wierzch) cynamon 5g kakao 20g masła orzechowego dowolny słodzik Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy. Smażymy pod przykryciem na najmniejszym ogniu, do momentu kiedy omlet nie będzie już w [...]