[...] ciele to zabójstwo dla mięśni. O ile lekki stan zapalny jest procesem, który stymuluje wzrost mięśni, o tyle stany zapalne przewlekłe są wyniszczające. Przy urazie lub chorobie organizm wysyła sygnał, który wskazuje, że trzeba naprawić ciało. Gdy ten stan utrzymuje się długo, zostaje naruszona naturalna równowaga anabolizmu i katabolizmu, [...]
[...] zastosowanie mają między innymi w schorzeniach tarczycy. Jedną z roślin, której znaczenie w kontekście poprawy funkcjonowania gruczołu tarczowego zasygnalizowano m.in. w chorobie Hashimoto, jest witania ospała, czyli ashwagandha. Suplementacja w chorobie Adaptogeny takie jak ashwagandha mogą stanowić skuteczne wsparcie organizmu w zmaganiach [...]
[...] M. Friedrich Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt Szczecin 2002 R.K. Murray „Biochemia Harpera” Jarosław Wasilewski, Lech Poloński Znaczenie fibrynogenu i właściwości reologicznych krwi w miażdżycy i chorobie wieńcowej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/view/12016
Sztywne biodra to problem, który dotyczy wielu osób prowadzących zarówno siedzący, jak i aktywny tryb życia. Biodra odgrywają kluczową rolę w codziennej aktywności fizycznej: umożliwiają chodzenie, schylanie się, skręcanie oraz wstawanie z pozycji siedzącej. Gdy stawy biodrowe nie funkcjonują prawidłowo, każdy ruch staje się wyzwaniem, a w [...]
Na temat treningu siłowego w sportach walki można napisać książkę i nadal pewne kwestie pozostaną niejasne. Przede wszystkim należy ustalić podstawową kwestię czy trening z ciężarami jest niezbędny dla zawodnika sportów walki, czy jest to tylko fanaberia? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ma ono wydźwięk filozoficzny. Korzyści [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
Przerwa od treningu może być planowana (roztrenowanie, odpoczynek po zawodach) lub wymuszona (kontuzja, dłuższy wyjazd itd.). W każdym przypadku wiąże się ona ze stratami masy, siły i wydolności. Dlaczego organizm pozbywa się mięśni? Gdyż każdy dodatkowy kilogram muskulatury zwiększa spoczynkowy wydatek energetyczny. Dłuższa przerwa, większe [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] trenbolonu Zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, przyczyniają się do wystąpienia zmian neurodegeneracyjnych. W wielu chorobach neurodegeneracyjnych (na przykład w chorobie Alzheimera) jej geneza nie wynika z mutacji genetycznych. Należy ocenić inne czynniki ryzyka, na przykład środowiskowe. 17β-trenbolon występuje w środowisku, [...]
Doskonale ma się u nas antynauka, leczenie wodą, uzdrawianie, bioprądy, homeopatia, biorezonans, alternatywne, szkodliwe dla zdrowia diety, podejrzane środki „spod lady” (np. chińskie zioła odchudzające). Bardzo często za efekty wspomnianych terapii odpowiada efekt placebo. Wyniki Grupa, której zasugerowano, iż placebo poprawi wyniki w sprincie, [...]
Kulturysta Mike Sommerfeld, który miał fantastyczny występ na tegorocznej Olympii w filmie na YouTube opowiedział o swojej rzadkiej chorobie zwanej Porphyria Variegata. Porfirie są grupą chorób metabolicznych, w których przebiegu dochodzi do zaburzenia syntezy hemu, niezbędnego do powstania hemoglobiny. Porfiria to nie pojedyncza choroba, a grupa [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie są coraz popularniejsze na całym świecie. Zgodnie z aktualną wiedzą mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że [...]
[...] osób z otyłością. Jedną z charakterystycznych cech mikrobioty przy otyłości jest podwyższony stosunek ilości bakterii z rodziny Bacteroidetes do Firmicutes. Co więcej, przy chorobie tej obserwuje się wysokie ilości bakterii Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie Akkermansia i Alistipes, a także natężenie metabolizmu adeniny i adenozyny oraz [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
[...] przez co dochodzi do wielu zmian na podłożu osobowościowym, ale i nie tylko. Niestety nie ma skutecznego leku i skutecznej terapii, która zapobiegać będzie tego typu chorobie i jej postępowi. Wiadomo jednak, że stany zapalne, jak i działania oksydacyjne, są jedną z przyczyn występowania choroby. Dzięki temu, że kurkumina przenika przez [...]
Hydrolizowany kolagen stał się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą [...]
Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Czy w związku z tym powinniśmy zostać wegetarianami? Cóż... Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ludzie jedzą mięso od lat i wielu nie [...]