SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza

  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5309 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • [...] białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1941 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • Spinning - pogromca tłuszczu?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] sprawność fizyczną (1200 m biegu na czas, "brzuszki", siła grzbietu, zasięg ramion w siadzie, kroki boczne) i markery we krwi (cholesterol, lipoproteiny o małej gęstości, glukoza, reaktywne formy tlenu i malondialdehyd) przed i po 16 tygodniach treningu. Wyniki: w grupie spinningu - tkanka tłuszczowa przed: 22.07±1.23%; po: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6128 Data: 2018-08-31 10:28:44
  • ALLNUTRITION YEAST PROTEIN - Rośnij jak na drożdżach!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dużej powierzchni terenu do wzrostu i nie zubożają gleby. Wytwarzanie produktów na bazie np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1101 Data: 2022-09-28 17:10:10
  • Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1798 Data: 2019-10-11 09:09:55
  • Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1032 Data: 2021-03-23 14:29:11
  • Diety wysokowęglowodanowe, a stan zapalny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] podwzgórza, co z kolei stymuluje reakcje zapalne podwzgórza i ostatecznie prowadzi do dysfunkcji neuronów. Komentarz Sięgając po produkty bogate w cukry o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, galaktoza), należy się dobrze zastanowić. Takie postępowanie nie tylko nie sprzyja zdrowiu i wywołuje liczne choroby, ale może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1089 Data: 2021-11-24 11:02:19
  • Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1539 Data: 2021-10-07 09:06:36
  • [...] pszenne, mąka pszenna), skrobia ziemniaczana, cukier, sos sojowy (nasiona soi, woda, mąka pszenna, sól), sól, ekstrakty przypraw (pieprz czarny, lubczyk, por, liść laurowy), glukoza, przyprawy (cebula suszona, marchew, pietruszka, seler, kurkuma, papryka słodka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski, kolendra, czosnek granulowany), pomidor suszony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2189 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • BCAA hamuje wzrost tkanki tłuszczowej

    Artykuł
    Badania naukowe

    Jeżeli widzisz, że przybierasz na wadze, uzupełnienie diety w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6830 Data: 2018-12-01 08:56:45
  • [...] przez nas składniki odżywcze i uboczne produkty przemiany materii. Właśnie dlatego jednym z charakterystycznych objawów cukrzycy jest niezwykle słodki zapach moczu – glukoza, która normalnie byłaby zamieniana w energię przez insulinę, przenika do moczu, z którym jest potem wydalana. Spożywanie zbyt dużej ilości mięsa na raz może powodować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3705 Data: 2021-11-23 12:03:56
  • W licznych przeprowadzonych w ostatnich latach badaniach wykazano, że podawanie berberyny prowadzi do cofnięcia się objawów zespołu metabolicznego: zmniejszenia obwodu w pasie, spadku ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę.  Co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2023-03-03 06:22:37
  • [...] opartych na dowodach zaleceń dotyczących przepisywania ćwiczeń oporowych. Wyniki stężenia glukozy i insuliny spadają po sesji siłowej, a efekty utrzymują się do 24 h (glukoza) i do 18 h (insulina), trening siłowy może przewyższać aerobowy w kontekście obniżania ciśnienia krwi, z efektami utrzymującymi się nawet do 24 godzin, ćwiczenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1818 Data: 2021-06-07 08:11:49
  • Miód kremowany - bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odpornościowy do produkcji białych krwinek. Jest naturalnym prebiotykiem i źródłem węglowodanów. Miód naturalny składa się z około 40% sacharydów, z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1080 Data: 2021-07-21 13:59:12
  • KREM KIZZERS idealny do Pysznej Kawusi

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wszelkiego rodzaju łakocie. Jednak niestety nie zawsze tak jest. Cukry towarzyszą nam nie tylko w słodyczach, ale również w podstawowych produktach spożywczych. Fruktoza i glukoza w owocach i sokach, laktoza w mleku i jego przetworach, czy popularny w okresie jesienno-zimowym miód to tylko niektóre źródła węglowodanów w naszym codziennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1462 Data: 2022-09-27 08:43:26
  • [...] olej rzepakowy), pulpety - 36% (woda, błonniki (ziemniaczany, kukurydziany), białko roślinne (w tym sojowe i grochu), skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, przyprawy: sól, glukoza, ekstrakty przypraw, naturalny aromat, cebula suszona), sos - 25% (woda, koncentrat pomidorowy (4%), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, cebula suszona (2,6%), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1568 Data: 2022-08-20 13:13:32
  • Badanie Amerykańscy naukowcy, szukający rozwiązania na poprawę wchłanialności kreatyny przeprowadzili eksperyment z 47 sportowcami płci męskiej w wieku od 19 do 21 lat. Badanie trwało 8 tygodni, a uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: grupa placebo przyjmowała 70g glukozy, grupa druga 70g glukozy z dodatkiem 5g kreatyny, grupa trzecia 3,5g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4780 Data: 2019-08-07 08:01:08
  • [...] konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, przyprawy, koncentrat z rzodkwi, łupiny nasion babki jajowatej, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; ekstrakty przypraw, glukoza, aromat dymu wędzarniczego. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 114 kcal Tłuszcz: 6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g) Węglowodany: 8 g (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2929 Data: 2021-11-20 17:34:20
  • [...] ale zmniejszył się przyrost ich wagi. Zahamowany został także proces gromadzenia się tłuszczu. Gdy naukowcy podali myszom labolatoryjnym glukozę i insulinę, okazało się, że glukoza szybciej zniknęła z krwi tych zwierząt, które wcześniej przyjęły GABA. Oznacza to, że GABA zwiększyło wrażliwość myszy na insulinę. Wniosek GABA jest bezpiecznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1870 Data: 2018-11-24 13:33:34
  • Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1893 Data: 2020-02-07 16:14:00