W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
[...] większej ilości aktywności na świeżym powietrzu Z drugiej strony pamiętaj, że: zima to idealny czas na okres masowy, ponieważ możesz schować się pod warstwą ubrań gdy jest zimno, łatwiej jest zjeść więcej krótsze dni i gorsza pogoda pozwalają poświęcić więcej czasu na treningi na siłowni Podsumowując Nadwyżka kaloryczna i ciężkie treningi są [...]
[...] o niczym nie świadczy, z kolei spadek obwodu w pasie może być wywołany np. naturalnymi procesami, przerwą po posiłku itd. Mitem powielanym w sieci jest to, iż ekspozycja na zimno aktywuje tłuszcz brązowy. Tak, tylko jego znikoma ilość u człowieka sprawia, iż miałoby to może znaczenie fizjologiczne, ale… w skali 1000 lat. Ponadto przy ekspozycji [...]
[...] tłuszczowa. Prawdziwą sztuką jest to, aby przyrost mięśni były większy niż w tłuszczu. Ten okres trwa z reguły aż do końca zimy. Jest w końcu dobra wymówka. Za oknem zimno, więc organizm potrzebuje większej ilości energii, aby się ogrzać. A jak wymówka, to wiadomo, że kryje się za tym problem. Problem w postaci nieprzestrzegania diety. To [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]
[...] przykładów jest zamiana białego cukru na substancje słodzące pochodzenia roślinnego, a także zamiana rafinowanego oleju (np. słonecznikowego) na olej tłoczony na zimno (np. rzepakowy, oliwę z oliwek). Na śniadanie zamiast spożywać masowo produkowanych płatków śniadaniowych z mlekiem sięgnąć można po domowej produkcji granolę z [...]
[...] się zobligowana do konieczności wykonywania treningów, umożliwiających spalanie „nadmiernych” kalorii. Osoba o niskim poziomie tkanki tłuszczowej może odczuwać permanentne zimno. Nie muszę chyba wspominać o tym, że zarówno treningi nie będą wykonywane na 100%, jak i regeneracja po nich nie będzie optymalna. Problemy zdrowotne U osób z bardzo [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
[...] zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w [...]
[...] Chad Nicholls wydał krótkie oświadczenie. „Nie rozmawiamy – PRACUJEMY i nadszedł czas, aby @big_ramy i ja wrócili do PRACY – widzimy się w Columbus i już wiecie, że będzie zimno”. Leczenie komórkami macierzystymi to terapia, która staje się coraz bardziej popularna. Pozwala ona na szybką regenerację uszkodzonych stawów, ale też zmniejszenie [...]
Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]
[...] wieloskładnikowe produkty zawierające wszystko to co potrzeba do dobrej regeneracji. Mieszkasz w rejonie, gdzie jest bardzo ciepło Badania pokazują, że zarówno ekstremalne zimno, jak i ekstremalne upały mogą narazić ludzi na ryzyko zawału serca. W badaniu Worcester Heart Attack Study wykazano, że narażenie na temperatury niższe niż -8,3 stopni [...]
[...] i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w zachodniej Kanadzie. Były to całe nasiona konopi, mączka uzyskana tłoczeniem na zimno, obłuszczone lub łuskane nasiona konopi i łuski nasion konopi. Wyniki: średnia zawartość surowego białka wynosiła 24% dla całych nasion konopi, 30,4% dla mączki z [...]
[...] mnóstwo alternatyw dla mleka krowiego, zatem taką wegańską kawę zrobisz sobie w domu sam. Nawet idąc do kawiarni, zazwyczaj masz wybór. W sklepach można też znaleźć kawy na zimno, które są zapakowane w kubeczek, do którego wbijamy słomkę. Zazwyczaj są słodkie, z dodatkiem jakiegoś syropu. Nic zatem dziwnego, że pojawiła się też wersja wegańska i [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] I choć producent napisał na opakowaniu, że są to dwie porcje, to ja bym radziła kupić dla każdego po jednym, całym opakowaniu. Jak podawać danie? Możesz je zjeść na zimno, ale dużo lepiej smakuje na ciepło. Podgrzej w mikrofali albo na patelni i zajadaj. Skład Kuskus perłowy 34%, fasolka szparagowa 17%, marchew 17%, ananas 7%, orzeszki [...]
[...] 8 kuleczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy nasze kotleciki. Warzywa kroimy na kawałki/ plasterki i wszystko nadziewamy na patyki do szaszłyków. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ulubionym Dzikim Sosem. Wartości odżywcze: Cała porcja to 470 kcal. Białko 23 g, Tłuszcze 15,5 g, Węglowodany 56 g. Smacznego!
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]