SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zimno po

  • Trzy największe dietetyczne mity o odchudzaniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 731 Data: 2023-07-07 13:22:52
  • [...] minimalny stosunek 4:1 w diecie, który zapewni odpowiednie proporcje dla zdrowia organizmu. Tłuszcze z grupy o3 znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach tłoczonych na zimno, orzechach, czy też w postaci kapsułki suplementacyjnej. 15. Suplementuj kreatynę Kreatyna jest najsilniejszym legalnym anabolikiem. Jej wykorzystanie w sporcie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18292 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • [...] z białkiem i węglowodanami. Posiłek na bazie ryżu i mięsa składa się z: Ryż jaśminowy – 250 g Wołowina – 230 g Olej z awokado – 10 g Organiczny sok pomarańczowy tłoczony na zimno - 1 szklanka (Białko – 65 g, Węglowodany – 70 g, Tłuszcze – 14 g) Energia – 1165 Kcal   Posiłek 6 Wilkin kończy dzień posiłkiem składającym się z ryżu i kurczaka.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 488 Data: 2023-08-17 23:54:05
  • [...] sobie równe, a warunki i sposób prowadzenia aktywności mają kolosalny wpływ na kompozycję sylwetki. Na koniec ważna informacja – niektóre badania wskazują, iż ekspozycja na zimno mobilizuje system odpornościowy, ale może też mieć negatywny wpływ na cały ustrój. Żołnierze w samej bieliźnie byli wystawieni na wodę o temperaturze 10.6° (minimalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16790 Data: 2018-03-06 17:01:17
  • Wiele osób wierzy w to, iż ekspozycja na zimną wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27375 Data: 2019-06-07 22:14:57
  • [...] się obniżenia temperatury wewnętrznej i zbiegł się z nagłym spadkiem tempa metabolizmu i ustaniem drżenia ciała. Wyniki te sugerują, że współczulna odpowiedź nerwowa na zimno może być aktywowana lub tłumiona bardzo szybko i zależy od temperatury skóry. Na koniec ważna informacja – niektóre badania wskazują, iż ekspozycja na zimno mobilizuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2075 Data: 2019-06-21 12:02:36
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 390 g W skład wchodzą: hosomaki (6 szt.), uramaki (4 szt.), futomaki (4 szt.), nigiri (2 szt.), marynowany imbir, wasabi i sos sojowy. Skład: ryż gotowany, łosoś wędzony na zimno (Salmo salar), imbir marynowany 4,68%, rzepa marynowana, paluszki surimi (zawierają rybę, jaja gluten, soję, skorupiaki), ogórek konserwowy (zawiera gorczycę), serek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24693 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • „15 minut dreszczy może spalić więcej tłuszczu niż 1 godzina treningu”  „zimno powoduje metaboliczną aktywację tłuszczu brązowego”  „wydatek energetyczny podczas treningu w zimnie X-krotnie szybciej spala tłuszcz” Właściwie winni całego zamieszania nie są naukowcy, ale ludzie (boty?) w rodzaju Johna Ericsona z serwisu „Medical Daily”. Niestety, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1279 Data: 2022-06-12 14:14:14
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6541 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9412 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10411 Data: 2021-01-26 11:29:12
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4944 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5518 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3394 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w błonnik. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Minusy: posiada bardzo specyficzny smak, co nie każdemu może odpowiadać. Bardzo często kupujący nie widzą możliwości jej wykorzystania, dlatego też najczęściej ląduje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27891 Data: 2017-10-04 09:12:16
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7854 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1862 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Zielone dodatki w diecie - czy warte uwagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3848 Data: 2017-10-13 10:03:41
  • Olej kokosowy i kontrowersje z nim związane

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bogatszym w wartości odżywcze, a co za tym idzie - zdrowszym odpowiednikiem jest olej nierafinowany. Pozyskuje się go w procesach mechanicznych, stąd jego nazwa „tłoczony na zimno”. Kolejnym jego plusem dla fanów kokosa jest jego smak i zapach, który charakteryzuje się delikatną nutą kokosa. Jednakże olej nierafinowany jest dużo droższy, przez co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5175 Data: 2017-09-14 10:00:36