Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]
[...] trudno realnie ocenić ich skuteczność, Wg meta-analizy badań Johnston BC, Kanters S i wsp. z 2014 roku obejmujących 7286 osób: największa utrata wagi była powiązana z dietami niskowęglowodanowymi (wysokotłuszczowymi) – średnio 8.73 kg po 6 miesiącach obserwacji oraz 7,25 kg po 12 miesiącach. Duża była również utrata po dietach [...]
[...] jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin magazynowanych w zarodku [...]
Natalio… Ile masz lat i skąd pochodzisz? Mam 18 lat. Pochodzę i mieszkam w Polkowicach w województwie dolnośląskim. W takim razie niedługo czeka Cię matura. Jakie są dalsze plany? Obecnie chodzę do technikum logistycznego w Chocianowie. Po zdaniu matury mam zamiar wyjechać na studia do Wrocławia. Długo już trenujesz? Trenuję siłowo od 1,5 [...]
Doping nie jest terminem nowoczesnym. W mitologii norweskiej spotyka się wzmianki o użyciu substancji zwiększających wydolność, siłę. Przykład: bufotenina - substancja, o której wiadomo, że zwiększa wydolność fizyczną, pozyskiwana ze skóry żab lub z grzybów gatunku Amanita. Jak obchodzono kontrolę antydopingową w NRD? Odstawiano preparaty na [...]
[...] — 3 miarki 1630 kalorii Całkowite dzienne spożycie kalorii: 10 694 kcal (Lucas: 5245 / Tom: 5449)* Luke i Tom Stoltman mają wielkie plany na ten sezon, dlatego ich dieta musi być wysokokaloryczna. Mają nadzieję, że w pierwszych zawodach w tym roku, czyli podczas Arnold Strongman Classic 2023 wypadną bardzo dobrze. Później skupią się na [...]
[...] postu (intermittent fasting) i np. jeść tylko w określonym oknie żywieniowym (np. 18 h postu, 6 h jedzenia posiłków). Niemniej tego rodzaju bardziej restrykcyjna dieta u zwierząt (3 dni postu, 2 dni jedzenia, 2 dni postu) spowodowała przedłużenie życia. Dodatkowo odnotowano wzrost odporności na głód, stres oksydacyjny (jedna z [...]
[...] poziomy tkanki tłuszczowej u kobiet wpływają na hamowanie układu HPTA, owulację i miesiączkowanie. U osób wytrenowanych i mających większą masę mięśniową każda restrykcyjna dieta niesie ze sobą spadek ilości tkanki mięśniowej, czyli podstawowego „pieca” napędzającego BMR. A to oznacza, iż u takiej osoby jest utlenianych mniej [...]
[...] tym lepsze efekty. Leniwe „cardio” zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia [...]
Temat jest mi bliski, gdyż wiele lat temu pewien lekarz mocno postraszył mnie na najbardziej szczegółowych i przekrojowych badaniach stanu zdrowia, jakie kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Nadciśnienie tętnicze zbiera krwawe żniwo, choć wielu ludzi szuka przyczyn pogorszenia się stanu zdrowia społeczeństwa w stosowaniu antybiotyków, szczepionek (rzekomo zawierają śmiertelnie groźne dodatki) czy też żywności GMO. Fakty są zatrważające. Na świecie nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną przedwczesnej śmierci z powodu choroby serca [...]
[...] (bez wyczerpywania glikogenu) wywołały mniejszy głód, w porównaniu do diet niskobiałkowej (gdzie wyczerpano glikogen) i niskobiałkowej (bez wyczerpywania glikogenu), dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe obniżenie współczynnika wymiany oddechowej (współczynnika wymiany gazowej) = [...]
[...] żadne efekty. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „ile masy przyniesie dany cykl”, gdyż zależy to od wielu zmiennych. Nadal kluczem do budowania sylwetki jest dieta i trening, a nie farmakologia. W wielu wypadkach umiarkowane dawki testosteronu (2-3 mg na kg masy ciała) wcale nie muszą przynosić znacząco większych efektów, niż [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] kolejnych 18 miesiącach odnotowano dalszą utratę i finalnie badani mieli już tylko 50.8 kg LBM. A w tym samym okresie nabyli z powrotem 4.4 kg tkanki tłuszczowej! Wyniki: dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5 ± 3 kg), przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7 ± 3 kg), spowodowały [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]