Tu jest więcej o działaniu cukru na skórę:
http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,11734840,Jak_cukier_dziala_na_skore_.html
Źle działa na białka - a kolagen to
białko. Czyli nadmiar cukru sprzyja wszelkiego rodzaju procesom wiotczenia, rozstępom, zmarszczkom itp. Dlatego mocno otyłe osoby prócz tego, że są duże, to niestety często również "obwisłe", z cellulitem.
Zwiększa produkcję wolnych rodników - które ogólnie niszcząco wpływają na cały organizm.
Dlatego jest wielka różnica pomiędzy jedzeniem słodyczy z rafinowanego cukru, a np. owoców czy kasz - te drugie zawierają antyutleniacze, które niwelują całkowicie albo przynajmniej w części szkodliwy efekt działania cukru.
Surowy sok owocowy czy warzywny ma dużo antyutleniaczy, pasteryzowany już zwykle mało... Niesamowite jest to, jak zmieniają się właściwości jedzenia pod wpływem obróbki...
Kolagen wchodzi w skład różnych ważnych narządów, stawów, zębów - stąd ludzie jedzący za dużo/za słodko mają z tym problemy i np. psują im się zęby pomimo mycia.
Dlatego przy zbyt dużym % przetworzonej żywności w diecie, praktycznie nie da się być na dłuższą metę zdrowym. Ktoś, kto tylko liczy kalorie i nie patrzy na jakość, jest skazany na problemy...