[...] mój staż na siłowni jest o dziwo dość spory, większość czasu ćwiczyłem na sucho (bez odżywek), starałem się urobić masę i jakoś leci. Mam 183cm i waże 78kg. Chciałbym trochę nabrać "MIĘSA" . Czy moglibyście podzielić się opinią na temat odżywek? Jakie polecacie? Obecnie stosuje białko/gainera(jako wegle) po treningu , kreatynke okołotreningowo.
Witam, Robię trening siłowy, posiadam białko i kreatyne. Moje pytanie brzmi jak najlepiej stosować obie odżywki? Z rana, przed czy po treningu? Trenuję poniedziałek, środa, piątek.
Witam mam 14 lat ważę 73kg i mam 173cm wzrostu od wtorku będę ćwiczył podnosił sztangę bo kupuje ławkę i czy po treningu w tym wieku brać białko? Proszę o Pomoc
[...] Pij, kosztuj i ciesz się z tego. Alkohol a magazynowanie tłuszczu Omówmy szybko jak składniki odżywcze są magazynowane i zużywane po zróżnicowanym posiłku. 1. Węglowodany i białko tłumi utlenianie się tłuszczu poprzez wzrost poziomu insuliny. Jednakże, te mikroskładniki nie przyczyniają się do syntezy tłuszczów w żaden sensowny sposób przez nie [...]
[...] co roku na forach dyskusyjnych wzbiera fala zapytań związana z nadejściem lata... Tak więc może się przyda małe FAQ dla chcących szybko i dobrze nabrać masy. 1. Nakupiłem białko, gainer, PH, kreatynę, glutaminę ... i co dalej? Możecie to rozpisać? 2. Jak najszybciej zdobyć masę? ([ AKTUALIZACJA: 2008.06.27 "RATUNKU, MAM ZASTÓJ, MASA MI NIE [...]
[...] Berardiego (10 przykazań żywieniowych), toteż przedstawię tu w całości jej zasady: 1.Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców [...]
[...] Anabolizm- w uproszczeniu: procesy powstawania nowych komórek. Katabolizm- w uproszczeniu:. Procesy rozpadu komórek. U osoby nie ćwiczącej rozpadowi (w obrocie białkowym) ulega 200-300 gram białka dziennie (przypominam że człowiek poza kości i tłuszczem to struktura białkowa), które oczywiście ulegają recyclingowi, stąd straty nie [...]
[...] w 100%. Jednakże po dłuższym czasie Twój organizm wejdzie w stan katabolizmu i zacznie tracić cenne mięśnie. Jeśli chcesz schudnąć nie wolno Ci unikać regenerujących wysokobiałkowych i wysokowęglowodanowych posiłków 30 minut po treningu. W przeciwnym razie osiągniesz efekt przeciwny do zamierzonego celu. SUPLEMENTY [...]
[...] maszyny można porównać organizm, który sportowiec powinien traktować jak świątynie. A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych [...]
[...] W pierwszej kolejności spala wszystko, co zbędne, co stanowi dla niego balast utrudniający sprawne funkcjonowanie na co dzień. W starych komórkach zalega tzw. białko złogowe, które w czasie głodówki ulega zużyciu w pierwszej kolejności. Pochłaniane są też wszelkiego rodzaju ogniska zapalne, martwe fragmenty tkanek. Niekorzystne [...]
W stanie zdrowia średni poziom cukru we krwi na czczo wynosi ok. 100mg% (mg/100ml). Przeliczając tę wartość na całkowitą objętość krwi i płynów pozakomórkowych wynoszącą średnio ok. 10-15 litrów, łączna ilość cukru krążącego po krwi wynosi ok. 10-15 gramów Widzimy więc, że po spożyciu posiłku zawierającego np. 100g węglowodanów organizm musi sobie [...]
[...] zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują głównie u roślin i drobnoustrojów , np. allicyna; są substancjami macierzystymi pewnych hormonów, witamin i in. [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] nocnego po 3h snu,po 4h od ostatniego posilku - jaki katabolizm ku**a? ************************************** Wracając to TEF - przypuszcza się ze największy wpływ na TEF białko wywiera za sprawą stymulacji syntezy białek mięśniowych. Proces ten kosztuje ciało bardzo dużo energii. Dlatego bialko - duże ilośći białka polecane są nie wtylko w [...]
[...] i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu. 3. W ostatnim posiłku nie jemy praktycznie węglowodanów jest to posiłek białkowy, mówię "praktycznie", ponieważ nawet w chudym twarogu takie się znajdą (mało, - ale zawsze coś). 4. Przed treningiem należy zjeść dużą ilość węglowodanów [...]
[...] tą część: Z jednej strony są osoby, dla których jakość i pochodzenie jest na pierwszym miejscu. & Po drugiej stronie są osoby, dla których liczą się tylko liczby. BTW, tj.białko, tłuszcze i węglowodany. Kaloria to kaloria i nie ma znaczenia z jakiego pochodzi źródła, czy jaka jest jej jakość. Dieta opierająca się na ‘IIFYM’ z samego założenia [...]
[...] przez 1.818. (70kg * 1.818 = 126g). To twój potencjalny przyrost masy! (Co?) Tak, gdybyś mógł kontrolować wszystkie czynniki metaboliczne, jest to ilość tkanki opartej o białko, którą mógłbyś zyskać w ciągu jednego dnia. Nie oszukujmy się - to nie zawsze jest łatwe. Hormony anaboliczne i kataboliczne kontrolują PTOR. Równowaga pomiędzy [...]