Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Trening FBW stanowi alternatywne rozwiązanie względem popularnych treningów dzielonych. Split oznacza trening, w którym ciało dzielimy na części np. góra ciała w jeden dzień, dół ciała w drugi dzień i taki schemat jest powtarzany dwa razy w tygodniu. Może to być też połączenie 1-2 grup mięśniowych na sesji lub wręcz trening jednej grupy w danym [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
[...] Białka wykazują działanie anaboliczne, chociażby ze względu na swój wpływ na wydzielanie insuliny, co jest niezwykle korzystne dla regeneracji powysiłkowej. Czy odżywka białkowa szkodzi? Niestety wiele osób ze starszego pokolenia uważa, że odżywki są skondensowanym złem. Wspomniani ludzie działają na zasadzie: „nie wiem, nie znam, więc się [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
Suplementacja sportowa jest często konieczna, gdyż ilość substancji bioaktywnych w produktach żywnościowych jest uszczuplona i dostarczenie odpowiedniej podaży, która będzie wykazywała działanie biologiczne, będzie niełatwe. Jednak wiele osób, stosując suplementację, zaczyna ignorować jej pierwotne przeznaczenie, stawiając na pierwszym miejscu [...]
[...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację, pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]
[...] ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają także przebudowę uszkodzonych włókien oraz mitochondriów, przyczyniając się do adaptacji nie tylko siłowych, ale też [...]
[...] Potem przechodzi do treningu właściwego, który składa się z 3-4 serii ćwiczenia po 8-10 powtórzeń. Carriejune wie, jak ważna jest suplementacja, dlatego uzupełnia dietę w białko serwatkowe, omegę 3 oraz multiwitaminę. Jej idolką jest Larissa Reis, która była jej inspiracją do rozpoczęcia treningów. Carriejune podkreśla, że kobiety mogą być [...]
Zgodnie ze słownikiem PWN, wegetarianizm to sposób odżywiania się, polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska oznacza dalszy krok i polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, serów, mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, [...]
[...] zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the effect of diabetes, obesity, and other [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] Jeśli masz zaplanowany intensywny trening, zmaksymalizuj swoją wydajność i sposób myślenia, jedząc wcześniej zbilansowany posiłek zawierający złożone węglowodany oraz "chude białko". Złe odżywianie sprawi, że poczujesz się mniej zmotywowany i nie osiągniesz swoich celów. Nawodnienie - ważna kwestia Nawodnienie także ma znaczenie dla wydajności i [...]
[...] diety jest lepszy do kontroli nadciśnienia? Tego nie wiadomo, jednak w jednym z badań większą redukcję ciśnienia krwi odnotowano na diecie wysokotłuszczowej – LC (28% białko; 14% energii stanowiły węglowodany, mniej niż 50 g dziennie; 58% energii dostarczały tłuszcze), w porównaniu do diety diety HC (17% białko; 53% energii stanowiły [...]
[...] rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne dla podtrzymania funkcji wątroby (glikogen wątrobowy), mięśni (glikogen mięśniowy) i osiągów [...]
[...] ciężaru! Pośladki nie urosną, jeśli nie otrzymają odpowiedniego bodźca w postaci większej liczby dokładanych kilogramów. Pamiętaj, że bez odpowiedniego odżywiania efekty będą marne. Trudno mówić o skutecznym rozwoju pośladków na niskokalorycznej diecie, w której brakuje budulca, jakim jest białko oraz energii pozwalającej na intensywne treningi.
[...] towarzyszy wielu czynnikom ryzyka miażdżycy, takim jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, płeć męska, wiek, palenie tytoniu czy niewydolność nerek. Jako marker (białko ostrej fazy) wysokie stężenie fibrynogenu może oznaczać chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, zawał serca i choroby tętnic obwodowych. Źródło: Kathleen Deska [...]
[...] LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe [...]