SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

aminokwasy

  • Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4122 Data: 2017-06-25 00:14:17
  • Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5123 Data: 2021-02-26 16:03:49
  • Zanurzenie w zimnej wodzie to nadal popularny trend na TikToku. Jego zwolennicy mówią, że takie praktyki pomagają między innymi w walce z depresją, gwarantują lepsze skupienie się i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Niewiele jest jednak wiarygodnych badań na ten temat, a nieprawidłowe przygotowanie się do zimnych kąpieli może być nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1086 Data: 2024-01-24 08:29:12
  • [...] Co.). Wiemy, jaką rolę pełni l-cytrulina, a co daje glutation? Glutation należy do grupy najważniejszych niebiałkowych tioli w żywych organizmach: tripeptyd, glutation, aminokwasy: cysteina i homocysteina. „Związki tiolowe chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i elektrofilowymi ksenobiotykami”. Wyniki po 8 tygodniach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2166 Data: 2018-12-20 10:06:25
  • Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3638 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • [...] kortyzol) mogą wywoływać te zmiany poprzez wpływ na metabolizm komórkowy neuronów (Lawrence i Sapolsky, 1994) lub zwiększenie wrażliwości komórek hipokampa na stymulujące aminokwasy (Sapolsky i Pulsinelli, 1985) i/lub zwiększenie poziomu glutaminianu pozakomórkowego. Stres a pamięć Wysokie stężenia hormonów stresu mogą powodować zaburzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1147 Data: 2021-09-21 15:32:14
  • Czy warto kupić gainer na masę?

    Artykuł
    Suplementy

    Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4361 Data: 2019-12-16 14:24:27
  • [...] w grupie 5% białka o 14% i grupie mającej 10% protein o 8%. Oczywiście u sportowca wysoka podaż protein jest niezbędna do utrzymania masy mięśniowej, a zapotrzebowanie na aminokwasy kolosalnie rośnie w momencie, gdy prowadzimy jakikolwiek trening (nawet bieganie czy pływanie). W skrajnych sytuacjach przy deficycie kalorycznym u człowieka może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2481 Data: 2018-09-20 18:06:53
  • Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję?  Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4842 Data: 2019-11-05 12:06:43
  • Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2021-05-07 14:14:39
  • Co się dzieje, kiedy brakuje lizyny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, ​​bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 363 Data: 2023-11-27 14:05:49
  • Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4668 Data: 2017-06-26 00:58:35
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10223 Data: 2018-04-04 11:02:50
  • Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6875 Data: 2020-10-01 11:32:10
  • Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2020-11-04 19:47:40
  • Masło orzechowe - smakowity dodatek w diecie sportowca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11380 Data: 2017-07-28 09:59:04
  • Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2691 Data: 2020-03-10 11:31:09
  • Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6715 Data: 2017-06-30 23:46:20
  • [...] osiągów wytrzymałościowych, poprawie mocy czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 696 Data: 2022-12-27 09:06:44
  • [...] głównie anabolicznym, idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie podstawowej, popularnej frakcji białka, jaką jest WPC. Dzięki temu, że odżywka na bazie serwatki obfituje w aminokwasy egzogenne, stanowi idealne rozwiązanie dla osób, chcących zbudować nieco masy mięśniowej. Dzięki bogatej zawartości leucyny, która stymuluje bezpośrednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8008 Data: 2017-12-22 11:07:04