Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] u człowieka. W niezmiernym uproszczeniu wygląda tak: tłuszcze pokarmowe -> jelito -> układ chłonny -> krew (osocze) -> naczynia włosowate (tkanki) -> wątroba (aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, zasady azotowe) Istnieje znikoma szansa na to, iż tłuszcze pokarmowe zasilą tłuszcze podskórne czy tłuszcz wisceralny. Łatwo, [...]
[...] spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) i wtedy powstają mleczany (mleczan trafia do wątroby, powstaje glukoza i [...]
[...] ani przed, ani w trakcie, ani też po treningu. Do regeneracji glikogenu wystarczą im powstające mleczany oraz endogenne źródła zmagazynowanej energii. Zalecane są tu raczej aminokwasy (BCAA lub EAA; 10-20 g w porcji), kofeina (3-5 mg na kg masy ciała 1-2 h przed treningiem), zielona herbata (400-500 mg EGCG w porcji). Czy węglowodany podawane po [...]
[...] – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej [...]
[...] korzyści ze stosowania BCAA będą duże np. w momencie wykonywania długotrwałego treningu aerobowego (gdy nic nie jadłeś przez kilka godzin przed sesją aerobową) albo gdy aminokwasy rozgałęzione będą podawane po treningu siłowym. Tak samo korzystne mogą być tu węglowodany, jednak z reguły oszczędzą one mięśnie, ale zahamują pozbywanie się [...]
[...] życia) do nawet 40% (u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia), termogeneza pokarmowa - około 10% dobowego wydatku energii. Druga kwestia przedstawia się następująco: aminokwasy budujące białko są bardzo słabym materiałem energetycznym. Zamiast tłuszczów, które są bardzo dobrym źródłem energii, organizm rozbija mięśnie. Proces ten może być [...]
[...] A. Rudnicka Żywienie zdrowego i chorego człowieka oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane [...]
[...] kwestia wygląda zupełnie inaczej. Jak są przyswajane białka u człowieka? Żołądek => dwunastnica => jelito cienkie białko => polipeptydy => oligopeptydy / wolne aminokwasy => wolne aminokwasy; dwu- i trójpeptydy Ile białka przyswaja się w ciągu godziny? Naukowcy oszacowali maksymalną szybkość przyswajania protein: stek z [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
[...] stanowią „paliwo” dla mięśni tak samo, jak glukoza czy utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych. Dlatego wejście w stan ketozy oszczędza glikogen mięśniowy. Nie wszystkie aminokwasy są dobrym materiałem do produkcji glukozy, średnio 1.6 g aminokwasów potrzeba, by syntetyzować 1 g glukozy. Teoretycznie, aby zasilać pracę mózgu należy dostarczać [...]
[...] węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można przeczytać, iż wspomniane produkty są zdrowe i pożyteczne nie tylko dla sportowców. Ale nie, o wiele silniejsze są przesądy. Z reguły te same [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] okołotreningowe. Nic tak nie wspiera naszych mięśni w tym okresie, jak właśnie porcja czystych aminokwasów, które wędrują prosto do krwiobiegu. Podczas treningu, krążące aminokwasy nie tylko będą wykazywały działanie budulcowe i odżywcze, ale i będą chroniły je przed działaniami niekorzystnymi, jak katabolizm. Odżywki białkowe, stosowanie [...]
[...] w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. Przyjmuje się, iż [...]
[...] roślinnego, które chciałbym omówić, jest białko pochodzące z grochu. A to głównie z kilku przyczyn: stosunkowo niskiej ceny, wysokiej jakości - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć może zawierać mniejszą ilość metioniny - warto łączyć je z innym bogatym źródłem pokarmowym białka, równomiernym uwalnianiem aminokwasów w tempie - 3,5 g / [...]
[...] na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening [...]
[...] jest wchłaniane, jak gąbka. Jest to moment na to, aby dostarczyć nie tylko wysokiej jakości składników odżywczych, ale i wykorzystać szereg suplementów diety takich, jak: aminokwasy eaa, kreatyna, beta-alanina, czy magnez. Wiele osób w tym okresie stosuje również aminokwasy typu BCAA, jednak pamiętać musimy, że BCAA jest zapalnikiem, który [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]