Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
[...] sporo węglowodanów. Istnieje jednak kilka produktów, które nadają się do diety ketogenicznej. Są to: produkty na bazie soi: tofu, tempeh (sfermentowana soja), czarna soja orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, masło orzechowe nasiona: siemię lniane, nasiona konopi, [...]
[...] ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga zazwyczaj od 1,5 g do [...]
[...] masła, mielonych daktyli lub fig oraz innych bakalii, takich jak rodzynki czy skórka pomarańczowa. W nadzieniu tych rogali znajdować mogą się również migdały czy orzechy włoskie, ale też arachidowe. Bywa, że spotkać można również kandyzowane jabłka oraz gruszki. Jego wierzch jest posmarowany słodkim lukrem oraz posypany pokruszonymi [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] i hormonalnego. Zmniejsz stan zapalny w ustroju. Ograniczenie podaży kwasów z grupy omega-6 (np. olej słonecznikowy), a większa podaż kwasów omega-3 (ryby, suplementy diety, orzechy włoskie) sprzyja obniżeniu stanu zapalnego i pośrednio ryzyka sercowo-naczyniowego. Stężenie cholesterolu - czy ma znaczenie? Zalecane jest obniżenie stężenia [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, a każdy, kto ma alergię na soję, musi bardzo uważnie czytać skład produktów, które kupuje. Orzeszki ziemne Alergia na orzechy zaczyna się najczęściej w dzieciństwie. Z tego rodzaju uczulenia wyrasta tylko 1 na 5 osób. Wystarczy naprawdę niewielka ilość orzechów, aby pojawiła się reakcja [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
[...] kokosowym. Pomarańczę pokroić na małe kawałki, sałatę lodową cienko poszatkować. Kolejno w półmisku rozłożyć rukolę, podsmażonego kurczaka, pomarańczę, sałatę lodową oraz orzechy włoskie. W małej miseczce zrobić sos: wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem i musztardą, przyprawić, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Smacznego! [...]
[...] na ustrój (np. nadmiar kwasów zawartych, chociażby w oleju słonecznikowym), dostarczanie tłuszczów mających przeciwzapalny wpływ, np. z rodziny omega-3 (ryby, suplementy, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany itd.). Uwaga: nie należy twierdzić, iż kwasy omega-6 są "złe". Chodzi o proporcję między omega-3 i omega-6. Właściwa to 1:4, 1:5, [...]
[...] to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam indyk nie jest w stanie stymulować wzrostu muskulatury, bo brakuje tu zdrowych tłuszczów (oliwa, awokado, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, gdyż dostarcza się za mało protein, za [...]
[...] dlatego, że diety roślinne wspomagają utratę wagi i zawierają wiele pokarmów bogatych w błonnik i ubogich w niezdrowe tłuszcze i dodatek cukru. Nowotwory Owoce, warzywa, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zawierają składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać nowotworom. Wśród osób, które jedzą [...]
[...] to przede wszystkim zadbać o dobrej jakości sen przez minimum 7-8 godzin dziennie. Możesz także wspierać swoją pamięć dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Pokarmy takie jak orzechy włoskie, pistacje i jagody dostarczają związków odżywiających mózg. A sport zawsze zwiększa ukrwienie naczyń, co pomaga utrzymać i ciało, i mózg w lepszej formie [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]