Głównym nie. Masz wiele produktów do wyboru. ( awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby, pestki, nasiona, orzechy, nie tylko włoskie, olej lniany, kokosowy )
Nie musisz po każdym posiłku pić oliwy. Wszystko zależy od Twojego bilansu kcal oraz makroskładników. Nie ograniczaj się do wybranego produktu, masz wiele innych źródeł zdrowych tłuszczy ( awokado, tłuste ryby, pestki, nasiona, orzechy ( migdały, nerkowca, włoskie, laskowe ) olej lniany, kokosowy )
[...] w brakach można wrzucić odżywkę białkową, podroby. Jeśli chodzi o tłuszcze to olej kokosowy sprawdzi się bardzo dobrze, żółtka jaj, tłuste ryby i mięsa, podroby, awokado, orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie), rzadziej (np. wiórki kokosowe, pestki z dyni, masło orzechowe), oliwa z oliwek, czy np. olej lniany, masło klarowane Jeśli [...]
Jak najbardziej, od czasu do czasu można wrzucić wszystkie orzechy, czy masła z nich produkowane. Są one między innymi dobrymi źródłami kwasów tłuszczowych omega 3 (włoskie),magnezu, czy potasu. Warto jednak pamiętać o proporcjach kwasów tłuszczowych w naszych dietach. Od tego uzależnione jest jaka ilość warto spożywać. Szczególnie, że dominują w [...]
Najlepiej wypadają włoskie i makadamia. Jako źródło jednonienasyconych - nerkowce, migdały. Laskowe, czy wspomniane pistacje - jako dodatek smakowy - ok. Dobrze by było, by nie byly wcześniej prażone i dosolone. Arachidowe to nie orzechy, a fasola. Poza tym nie wnoszą niczego specjalnego do diety - wręcz przeciwnie.