Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
[...] odpowiednią suplementacją. Pierwsze, na co zwraca się tutaj uwagę, to podaż pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Otóż rośliny nie są tak bogate w białko ogółem oraz w aminokwasy niezbędne, jak produkty roślinne. Dostarczają mniej aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, które aktywują syntezę białek mięśniowych i stymulują regenerację, a [...]
[...] glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan. Do najciekawszych właściwości argininy znanych dobrze [...]
[...] ale np. na układ odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają wpływ na stres oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po podawaniu aminokwasów stwierdzono ekspresję genów związanych z syntezą [...]
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
[...] tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych. Powyższe badanie pokazuje także, że na działanie leucyny mają również wpływ inne aminokwasy, które z pewnością napędzają jej mechanizmy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081485
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
[...] jednak rośliny te nie zapewniają tak dużych dawek kofeiny, jak „mocna kawka”. Kolejnym atutem nowej, gotowej kawy na wynos jest obecność mleka. Dostarcza nie tylko niezbędne aminokwasy, ale również zapewnia porcję węglowodanów i sodu, co szczególnie docenić mogą osoby aktywne fizycznie. Mleko uważane jest bowiem dzięki temu za dobry izotonik. W [...]
[...] z których byś chciał. Na przykład, gdy nadmiernie pościsz, przetrenowujesz się lub jesteś pod wpływem silnego stresu, kortyzol powoduje rozpad białek mięśniowych. Następnie aminokwasy te są przekształcane przez wątrobę w dodatkowe źródło energii. Łatwo się domyślić, że brak snu to dla organizmu spory stres i nie ma tutaj niestety miejsca na [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
[...] suplementy diety zwane spalaczami tłuszczu. Jak działają składniki dobrych spalaczy tłuszczu? Składnikami o znanym potencjale w kierunku „spalania” tłuszczu są niektóre aminokwasy. Do najpopularniejszych zalicza się np. l-karnitynę, która uczestniczy w transportowaniu kwasów tłuszczowych do centrów energetycznych komórek, czyli [...]
Kompleksowe podejście do diety i suplementacji pozwala cieszyć się dobrym samopoczuciem nawet w okresach wzmożonej pracy, stresu, braku czasu na przygotowywanie pełnowartościowych jadłospisów, czy osłabionej odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]