Ostatnie miesiące dla wielu z nas były bardzo stresujące. Pandemia sprawiła, że wiele osób nadal odczuwa niepokój zarówno ten związany ze zdrowiem, jak i z wielką niewiadomą wywołaną różnymi restrykcjami. Izolowanie się w domu wpływa niekorzystnie na nasze społeczeństwo, w związku z czym powinniśmy podjąć pewne środki, aby zadbać o swoje dobre [...]
Zakładając, że prawdziwa dieta wegańska opiera się o produkty uprawiane i zbierane lokalnie, można bez wątpienia stwierdzić, że jest to dieta tania. Niestety obecnie za dietę wegańską uznaje się również stosowanie chemicznych zamienników produktów odzwierzęcych, takich jak syntetyczne pseudo-mięsa produkowane w fabrykach, które wegańskie są tylko [...]
Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]
Organizmy osób młodych w okresie odkrywania i rozwijania swojego potencjału sportowego muszą być regularnie i dobrze odżywiane. Oczywiście dbanie o stan „nasycenia” organizmu substancjami energetycznymi, czy budulcowymi i innymi nie zawsze jest proste, biorąc pod uwagę takie aspekty jak preferencje smakowe, czy alergie i nietolerancje pokarmowe. [...]
Nowotwory są jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie i wciąż brakuje spójnej strategii mającej zwiększyć skuteczność standardowych terapii przeciwnowotworowych (chemioterapii, radioterapii, interwencji chirurgicznych). Przeczytaj koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących [...]
Diety, w których ogranicza się czas dostarczania substancji odżywczych do organizmu w ciągu dnia, mają wielu zwolenników. Istnieją różne warianty takiego modelu żywienia, a jednym z ekstremalnych jest tak zwany OMAD (one meal a day), czyli jeden posiłek dziennie. W pewnych warunkach może on być korzystnym rozwiązaniem, jednak dla większości osób [...]
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory. Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. W [...]
Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]
Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
O naszym życiu można powiedzieć wiele rzeczy, jednak mało kto z nas może stwierdzić, że żyje w środowisku wolnym od stresu. Co gorsza, zapewne większość z nas ma wrażenie, że liczba sytuacji stresotwórczych z każdym dniem się powiększa. Dieta ketogeniczna - czyli jaka? Dla osób, którym obce jest pojęcie dieta ketogeniczna, w największym [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
Na przestrzeni dwóch ostatnich dni dotarły do mnie dwa pozornie niezwiązane z sobą pytania. Pierwsze, dotyczyło wpływu pokarmów o wysokim indeksie na zespół policystycznych jajników (PCOS). A drugie związane było z zagadnieniem: czy NAC (N-acetylocysteina) wpływa na ochronę wątroby? Podsumowanie Z wniosków uzyskanych dzięki temu badaniu widzimy, [...]
Jedzenie mięsa bezsprzecznie powiązano z występowaniem raka, podobnie jak picie alkoholu i palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego [...]