Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety który powinien znaleźć swoje miejsce w jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen. O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb [...]
[...] spożywamy: - kalorii, - białek, - tłuszczów, - węglowodanów, - błonnika, - niektórych witamin, niektórych składników mineralnych, - jakie mamy proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, Program jest rozbudowany w te funkcje i przeznaczony raczej dla osób bardziej doświadczonych. Jednak również i osoby początkujące powinny sobie z nim [...]
[...] Dotyczą one głównie potencjalnych problemów krążenia. Wartą zapamiętania informacją jest to, że tłuszcze nasycone w towarzystwie kwasów wielonienasyconych takich jak omega-3 i omega-6, gdyż pomagają one regulować poziom dobrego cholesterolu oraz mają działanie przeciwzapalne. Odpowiadając zatem na pytanie - absolutnie nie ma powodów ku [...]
[...] Bratek" albo "Pokrzywę zwyczajną" w tabletkach (można też w formie herbatki) - suplementować jakiś dobry tran z wątroby rekina / tran z innej ryby / tłuszcz rybi zawierający omega 3, np. Olimp Gold Omega 3 w dawce od 1 do 4 kapsułek dziennie, albo Ecomer w dawce od 3 do 6 kapsułek dziennie - zbadać poziom cynku we krwi i jeśli mimo diety w której [...]
[...] granicy - 6-7g na kg całkowitej masy ciała. Tłuszcz - ok. 35-40% dziennej podaży energii, z uwzględnieniem wszystkich rodzajów tłuszczy: wielonienasyconych (z udziałem omega 3 oraz omega 6), jednonienasyconych oraz nasyconych. Po czwarte: trening! Trening powinien obejmować podstawowe ćwiczenia wielostawowe, oparte przede wszystkim na [...]
Cześć! Najlepiej dostarczać kwasy tłuszczowe omega 3 z pożywienia. Ich głównym źródłem są tłuste ryby jak łosoś, makrela, sardynki itp. Zalecane jest aby stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosił 1:1, ale w obecnych czasach jest nawet 1:20 dlatego tak ważna jest suplementacja omegi 3. Możesz robić to pijąc tran, ale moim zdaniem jest to [...]
[...] jaglane, pieczywo pełnoziarniste, owoce, warzywa. Tłuszcz - ok. 35-40% dziennej podaży energii, z uwzględnieniem wszystkich rodzajów tłuszczy: wielonienasyconych (z udziałem omega 3 oraz omega 6), jednonienasyconych oraz nasyconych. Źródła: tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela), orzechy - laskowe, migdały, włoskie, brazylijskie, oliwa z oliwek, [...]
Witam. Czy była by możliwość wprowadzenia do tabeli vitalmax'a kilku zmian? Pierwsza dotyczy stosunku kw. tł. nnkt omega 3 i omega 6. Można było by utworzyć 2 nowe rubryki z tymi kwasami i następnie przedstawić ich stosunek w postaci diagramu kołowego. Było by to napewno przydatne. Drugi pomysł dotyczy indeksu glikemicznego. Przy każdym [...]
Wątroba jest jednym z najważniejszych naszych organów. Bez niej niestety nie jesteśmy w stanie żyć. Jest ona organem, który pełni najwięcej funkcji spośród wszystkich w naszym organizmie. Stanowi ona część układu pokarmowego położoną wewnątrzotrzewnowo. U ludzi, jak i większości zwierząt dzieli się na dwa płaty, a masa jej u kobiet wynosi z reguły [...]
[...] bardzooo , super tabelaa , bardzo dużo sie dowiedziałem :) A zapytam jeszcze , olej rzepakowy z 1 tloczenia czy lniany z 1 tloczenia lepiej kupic ? bo rzepakowy ma duzo omega 6 widzialem :/ a lnianego nie moge znaleźć w tabelce :/ bo źródło jednonienasyconych to oliwa a wielonienasone nie wiem co wybrac :/ i jeszcze jeżeli chodzi o tran , [...]
Napisałem, że oleje jadam, oliwę z oliwek codziennie w ostatnim posiłku wedle Twojego artykułu. Chciałbym Ci zadać konkretne pytanie, bo jest taki suplement jak OMEGA 3-6-9, który zawiera wszystkie te zdrowe tłuszcze, jadając tran rano, potem spożywając ten suplemencik + oliwa koniec dnia zostaną zaspokojone wszystkie potrzeby ?
[...] bilans i wciągnąć tran czy o3. Nie musisz tego robić tylko tranem czy kapsami o3, możesz też pić olej lniany, jeść orzechy włoskie, tym też wyrównasz bilans. Oczywiście te najbardziej wartościowe omega-3 to długołańcuchowe EPA i DHA, czyli te które są w rybach, tranie czy kapsach o3. Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2009-09-08 18:59:32
O omega 6 się nie przejmuj. Są w olejach roślinnych, jajach i mięsie. One są bardzo potrzebne, bo działają przeciw miażdżycowo i są składnikiem błon komórkowych. Ale złe proporcje np. zwiększa ryzyko występowania niektórych nowotworów. Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2009-09-24 16:24:08
[...] imbir kardamon ) 2 sniadanie : ok 200 g ugotowanych warzyw + 100 g makreli + lyaka oliwy z oliwek obiad : ok 150 g p z kury 200 g warzyw trening bialko ostrowia kolacja : twarog poltlusty + lyzka oliwy z oliwek suplementy ktore biore to zestaw witamin i omega 3 gold 2 caps dziennie Zmieniony przez - krzysamt w dniu 2009-12-25 18:49:17
[...] człowiekowi aminokwasy. Białka jaj są nie tylko prawdopodobnie jednym z najlepszych źródeł protein, ale również źródłem bardzo wielu cennych witamin i minerałów oraz kwasów omega 3, który jest bardzo ważny w naszej diecie, a większość osób ma jego niedobór. Kolejnymi pozytywnymi aspektami jajek są ich cena, łatwość w przygotowaniu i ilość dań, [...]
Myślę, że z podstaw na pewno dobrym wyborem będzie stosowanie omega 3 i witaminy D3, oraz magnezu. Te trzy składniki najtrudniej jest dostarczyć wraz z dietą w odpowiednich i zalecanych codziennych ilościach. Omega 3 Strong, którą stosujesz ma dobrą cenę w stosunku do składu, więc ok. Magnez i witamina D3 np. coś takiego: [...]