[...] dostarcza więcej niż 50 g węglowodanów dziennie, dlatego nie ma pola do dostarczania silnie zasadowych produktów (warzywa, owoce np. sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi). Prawdopodobny mechanizm Według naukowców dieta ketogeniczna prawdopodobnie tworzy niekorzystne [...]
[...] i wodę. Wypieki - do ciast i przeróżnych wypieków, zamiast jajek możesz użyć siemienia lnianego wymieszanego z wodą. Można wykorzystać też puree z dyni, jabłka, rozgniecione banany czy wcześniej namoczone nasiona chia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z jajek Technicznie rzecz biorąc, dieta wegańska zawierająca jajka już nią nie będzie. Nie [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] nie bierze się pod uwagę niezbyt ekologicznego importu niektórych roślinnych produktów spożywczych z dalekich zakątków świata. Dobrym przykładem są tutaj np. awokado, czy banany. Transportowane są one przez tysiące kilometrów, co nie pozostaje bez znaczenia dla środowiska. Starania o poprawę kondycji naszej planety mogą stracić znaczenie, [...]
[...] po kontakcie z kiwi stwierdzono alergię jamy ustnej, a poważne objawy wystąpiły u 18% osób. Alergia na kiwi współwystępowała z uczuleniem na lateks (9%), awokado (5%), banany (6%), jabłka (6%) oraz pyłki traw (29%) i pyłki drzew (23%). Jednak w badaniach Aleman A. i wsp. u 12% pacjentów z uczuleniem na kiwi nie występowała alergia na [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] są bogate w witaminy, błonnik i składniki odżywcze, które mogą zmniejszać ryzyko raka. Śmiało wrzuć na ruszt ananasy, pomidory, paprykę, cukinię, kukurydzę, grzyby czy banany nadziewane gorzką czekoladą. Możesz też upichcić szaszłyki, używając warzyw i małych kawałków mięsa, co będzie świetnym sposobem na zrobienie kolorowego i zdrowego [...]
[...] tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne witaminy i minerały, szczególnie te twarde i długodojrzewające oraz mozzarella banany — słyną z dużej zawartości potasu. Ciekawostką jest jednak to, że mają także tryptofan oraz, co istotne, są węglowodanami, więc umożliwiają wchłonięcie aminokwasu [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] produktów pełnoziarnistych i razowych, nie zawsze jest to idealne rozwiązanie. W kontekście węglowodanów nie możemy zapominać również o warzywach i owocach. Winogrona, banany czy też musy i frużeliny owocowe to idealne uzupełnienie diety ucznia w czasie przerwy szkolnej. Nawet małe słodkie co nieco, ale w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi. [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]