Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]
[...] teraz, czy mogą osiągnąć to samo u kobiet po menopauzie. W jednym badaniu pierwsza grupa kobiet jadła dziesięć suszonych śliwek dziennie, podczas gdy druga spożywała suszone jabłka w podobnej ilości. Następnie naukowcy przyjrzeli się, w jaki sposób ich przekąski wpływają na zdrowie kości. Panie, które jadły suszone śliwki, miały wyższą gęstość [...]
[...] z kiwi stwierdzono alergię jamy ustnej, a poważne objawy wystąpiły u 18% osób. Alergia na kiwi współwystępowała z uczuleniem na lateks (9%), awokado (5%), banany (6%), jabłka (6%) oraz pyłki traw (29%) i pyłki drzew (23%). Jednak w badaniach Aleman A. i wsp. u 12% pacjentów z uczuleniem na kiwi nie występowała alergia na pyłki, lateks lub [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] jedzenia. Wiele osób nie tyje z powodu głodu fizjologicznego, ale głodu emocjonalnego. Dietetycy często mówią, że jeśli jesteś głodny, to zaspokoi Cię zjedzenie jabłka, ale nie zaspokoi ono głodu emocjonalnego. Zamiast tego będziesz chciała pokarmów o większej zawartości tłuszczu i cukru. Pokonanie problemu emocjonalnego jedzenia [...]
Ocet jabłkowy nie jest żadnym wyszukanym, trudno dostępnym produktem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas znajdzie go wśród swoich zasobów kuchennych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego, o których mogliście nie wiedzieć. Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] bezpośrednio do okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed [...]
[...] drożdżowe, przyprawy i wodę. Wypieki - do ciast i przeróżnych wypieków, zamiast jajek możesz użyć siemienia lnianego wymieszanego z wodą. Można wykorzystać też puree z dyni, jabłka, rozgniecione banany czy wcześniej namoczone nasiona chia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z jajek Technicznie rzecz biorąc, dieta wegańska zawierająca jajka już nią [...]
[...] Na przykład, jagody są bogate we flawonoidy zwane antocyjaniną, podczas gdy gryka jest bogata w rutynę, która pomaga wzmocnić wewnętrzne ściany naczyń włosowatych. Cebula i jabłka są doskonałym źródłem kwercetyny - flawonoidu, który wzmacnia i stabilizuje naczynia włosowate. Warto wiedzieć, że rutyna i kwercetyna pomagają zapobiegać żylakom i [...]
[...] insuliny występuje podczas choroby zwanej insulinoopornością - aby wyrównać jej poziom, zwracaj szczególną uwagę na jakość węglowodanów, jakie przyjmujesz. genetyka (figura jabłka - wtedy tkanka tłuszczowa osadza się głównie w okolicach pępka) Nie daj się zwariować! Jeśli naprawdę źle się czujesz z wystającym brzuchem, to staraj się coś [...]
[...] jajko 40 g mąki ryżowej Quamtraxa w ulubionym smaku 10 g budyniu Sugar Free Pudding - ja dodałam smak waniliowy 15 g ulubionego białka - u mnie biała czekolada 100 g tartego jabłka pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Serek wiejski wrzucamy na sitko by dobrze odciekł. Żółtko oddzielamy od białka. Serek przekładamy [...]