ronie220MareXXMareXXWitam,
wiem, że to może temat bardziej dla ortopedy, ale z racji Twojego doświadczenia w prowadzeniu innych, pytam też tutaj. Podczas robienia przysiadów czuję ból w prawej górnej części prawego kolana. Ból pojawia się dopiero przy większym obciążeniu (czyli takim, którym docelowo chcę zrobić te 10 powtórzeń w serii; robiąc np. samym gryfem nie czuję tego bólu), jest taki lekko kłujący. Czym większe obciążenie i głębszy przysiad, tym większy ból. Co ciekawe, wyciskając jednonóż na suwnicy ból nie pojawia się, pomimo tego, że robię pełny zakres ruchu z dużym obciążeniem. Dziwna sprawa, ponieważ de facto w obu tych ćwiczeniach ruch stawu kolanowego jest chyba bardzo podobny. Będę wdzięczny za pomoc, a oprócz tego udam się do ortopedy:).
Pozdro!
Witam,
dzisiaj miałem zrobione USG kolana, oto wyniki:
![]()
Generalnie lekarz powiedział, ze te zmiany są wynikiem tego, że w przeszłości grałem sporo w piłkę, tenisa, generalnie uprawiałem bardziej dynamiczne sporty. Zmiany te kształtowały się latami. Trochę przeraża mnie ilość zmian, ale zastanawiam się też, czy nie jest przypadkiem tak, że wiele ludzi (szczególnie tych aktywnych fizycznie) ma podobne zmiany, tyle że o tym nie wie po prostu. W przyszłym tygodniu mam wizytę u ortopedy z tymi wynikami i raczej spodziewam się jednego wyroku - nie obciążanie stawu kolanowego ćwiczeniami siłowymi, co raczej oznacza rezygnację z przysiadów i chyba też z klasycznego martwego ciągu. Ronie, zakładając że nie będę mógł wykonywać ćwiczeń obciążających staw kolanowy, jakie ćwiczenia polecasz jako substytut? Zamiast klasycznego MC np. RDL (rumuński martwy ciąg)? Jak w takim przypadku trenować mięśnie czworogłowe uda? Jakieś specjalne odmiany przysiadów (np. box squats)? Generalnie nogi mam lepiej rozwinięte niż góra ciała, ale nie chciałbym zaniedbywać tych partii, żeby nie doszło do dysproporcji.
Dzięki za pomoc, pozdro!
Tak naprawdę połowa z nas ma jakieś zmiany zwyrodnieniowe w stawach.
"Nie ma ludzi zdrowych.Są tylko niezdiagnozowani" I rzeczywiście coś w tym jest![]()
Co mogę polecić- wybierz się również do fizjoterapeuty, który będzie próbował naprawić problem i dobrać dla Ciebie odpowiednie ćwiczenia.Ortopedzi niestety działają na zasadzie "Boli Cię ręka? To jej nie używaj".Także skonsultuj się ze specjalistami, a później będziemy mogli ewentualnie dobrać odpowiedni program treningowy.Ćwiczeń jest multum, więc nie masz czym się martwić.
Witam ponownie,
tak jak się spodziewałem, lekarz ortopeda zalecił nie obciążać kolana i przypisal mi Flexus Booster. Na razie nie mam innego wyjścia jak faktycznie nie obciążać kolan przez co najmniej miesiąc. Flexus starczy na 2 tyg., a później mam zamiar zaopatrzyć się w Animal Flex - z tego co widzę ma b. dobre opinie, żałuję tylko, że nie sięgnąłem po ten suplement wcześniej, jak tylko zaczynały się problemy z kolanem (mniej więcej połowa lipca). A więc plan taki - zażywam te specyfiki i nie obciążam kolan przez miesiąc - dwa. W związku z tym byłbym wdzięczny za lekką modyfikację planu ćwiczeniowego tak, aby nie obciążać stawów kolanowych i maksymalnie wykorzystać potencjał z innych ćwiczeń. Obecnie jestem na etapie III i plan wyglądał pierwotnie tak:
1.Przysiad
2.Wyciskanie
3.Martwy ciąg
4.Military press
5.Wyciskanie wąskim chwytem z flarowaniem łokciami ( prowadzenie w bok)
6.Uginanie ze sztangą prostą
Oczywiście wywalamy przysiad. Na jaki ciąg zamienić klasyczny MC, czy może też wywalić? Dodać jakieś inne ćwiczenia?. Czekam na pomoc, dzięki.
Pozdro!
HA HA HA