Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

[ART] Pierwszy rok treningów

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1459996

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45443 Wiek 4 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 348507
kamil3432
Witam proszę o pomoc w dobraniu ćwiczenia wzmian za face pull. W etapie piątym z góry dziękuję za odpowiedź.

Było 1000 razy w tym temacie.

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45443 Wiek 4 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 348507
kielbaska5

w etapie 5 napisales takie zdanie "Wszędzie 4s po 8/10p(nie zmieniajcie zakresu powtórzeń,jeżeli siła wzrastała na poprzednim)"
to gdy będę robił Push 1, pull1 i pull2 to zachowam 5 s po 10/12 p (tak jak było w etapie 4) a w push 2 będę robił 6 serii po 10/12 p. Może tak być ?? Czy dać 7 serii w push2 ?

Zmieniony przez - kielbaska5 w dniu 2014-01-30 21:30:12

Dlaczego kombinujesz?

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 277 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3572
kielbaska5
ronie220
kielbaska5
ronie220
kielbaska5
Witam, właśnie zakończyłem etap 4. Chcę ci przedstawić moje wyniki jakie osiągnąłem. Powiedz mi co o nich sądzisz jakie są: słabe, może być lepiej ale nie jest źle, czy w miarę dobre. Te wyniki wynoszą tle ile dźwigałem w ostatniej serii czyli 5. Martwego ciągu nie robiłem ze względu na nierówną prace mięsni którą szczególnie odczuwam na plecach(ustaliłem z tobą ze to może być od skoliozy lub przykurczy po jednej ze stron na ciele) i zamiast tego robiłem w zestawie A jak i B wiosłowanie (za twoją zgodą). Ale w tym tygodniu bądź na następny idę do fizjoterapeuty tak jak mi doradziłeś i mam nadzieje ze pomoże a jak mi pomoże z nierówno pracującymi mięśniami to zajmę się bólem w kolanie i zacznę nogi robić.
-na zielono jest przedstawione od ilu kg zaczynałem 4 etap, a na czerwono na ilu kończyłem etap 4

Zestaw A:
Wiosłowanie - 9kg, 14.5kg (na jedną hantelke)
Wyciskanie sztangi leżąc - 36.5kg, 48kg
Military Press - 14kg, 21kg
Wyciskanie wąsko z falowaniem łokci na boki - 21kg, 25.5kg
Uginanie stojąc z prostą sztangą - 22.5kg, 23kg

Zestaw B:
Wiosłowanie - 9kg, 14.5kg (na jedną hantelke)
Wyciskanie sztangielek na skosie dodatnim - 14.5kg (dla jednej handelki) 29kg (w sumie dla dwóch hantelek), 17kg (dla jednej hantelki) 34kg (w sumie dla dwóch hantelek)
Wyciskanie sztangielek siedząc - 6kg (dla jednej) 12kg (dla dwóch), 11kg (dla jednej) 22kg (dla dwóch)
California press - 18kg, 25kg
Uginanie ramion ze sztangielkami - 10.5 (na jedną) 21 (na dwie), 12.5 (na jedną) 25 (na dwie)

Zmieniony przez - kielbaska5 w dniu 2014-01-25 00:09:06

Jeśli technika nie ucierpiała-bardzo dobrze !

Mam jeszcze taki problem a mianowicie rozpoczynam w środę etap 5 i mam pewien problem co push 2. W tym push2 jest 2 ćwiczenia na nogi a ja niestety od początku nóg nie robie ze względu na kolano, byłem u lekarza z tym, skierował mnie na prześwietlenie i powiedział ze on tam nic nie widzi i ze kolano jest zdrowe... I oczywiście maść za 90zl przypisał która nie pomaga.... Tak sobie teraz myślę ze to może mieć związek z nierówno pracującymi mięśniami i ze za bardzo kolano obciążam lub skoliozą. Wybieram się za 3 tyg do ortopedy z bólami w plecach to może cos nowego się okaże. No ale na ten moment to w push2 zostaje mi do zrobienia tylko 3 ćwiczenia... I tu moje pytanie czy mam jakieś ćwiczenie dołożyć czy robić tylko 3???

Zmieniony przez - kielbaska5 w dniu 2014-01-27 14:23:27

Zrób więcej serii.

Widzę epidemie chorych kolan wśród początkujących

w etapie 5 napisales takie zdanie "Wszędzie 4s po 8/10p(nie zmieniajcie zakresu powtórzeń,jeżeli siła wzrastała na poprzednim)"
to gdy będę robił Push 1, pull1 i pull2 to zachowam 5 s po 10/12 p (tak jak było w etapie 4) a w push 2 będę robił 6 serii po 10/12 p. Może tak być ?? Czy dać 7 serii w push2 ?

Zmieniony przez - kielbaska5 w dniu 2014-01-30 21:30:12

ronie220

Dlaczego kombinujesz?

1) Na pierwszej stronie tego tematu napisałeś pod etapem 5 cos takiego, co do ilości powtórzeń : “Wszędzie 4s po 8/10p(nie zmieniajcie zakresu powtórzeń, jeżeli siła wzrastała na poprzednim)” - ja to zrozumiałem tak: ze jeżeli w etapie 4 robiło się 5 serii i siła wzrastała to ze trzeba w etapie 5 tez robic te 5 serii, ale pomyliły mi się serie z powtórzeniami. A tobie chodziło o to aby powtórzeń robić 10(czyli tyle ile w poprzednim etapie) skoro siła wzrastała, tak??? ;]
2) A co do push2 to sam kazałes mi zwiększyć ilość serii, i ja się wtedy zapytałem do ilu mam zwiększyć z 4 do 5 czy z 4 do 6 ??? I czy mam tylko zwiększyć serie w tym push 2 czy tez powtórzenia ?

Zmieniony przez - kielbaska5 w dniu 2014-01-31 22:54:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2416
Cześć Ronie, na początku chciałem podziękować za ten artykuł bo dał mi motywację do pracy nad sobą.
Diety dokładnej nie trzymam ale zmieniłem swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zacząłem jeść śniadania :), przerzuciłem się na ciemne pieczywo, zrezygnowałem z masła. Staram się jeść jak najwięcej białka a ograniczać węgle (bez przesady) i tłuszcze.
Wcześniej ćwiczyłem jakimś "Splitem" tylko na barki, plecy i biceps każda partia po 2x w tygodniu (teraz już wiem jaką głupotę robiłem). NIe było to systematyczne - miesiąc poćwiczylem 2 tygodnie nic nie robiłem, 2 tyg poćwiczyłem tydzien leżałem i tak w kółko.
Później przeczytałem Twój artykuł :). Poćwiczyłem Etap 2 przez 2 tygodnie na stałym obciążeniu po tym czasie treningi nie powodowły już zakwasów. Znowu miałem 5-6 dniową przerwę (praca) i wczoraj zacząłem Etap 3, w związku z czym mam kilka pytań odnośnie obciążenia. Wczorajszy trening wyglądał tak (wszędzie 12 powtórzeń, chyba że napisałem inaczej):

Seria1 Seria2 Seria3 Seria4
Podciąganie na drążku 6 5,5 4,5 3,5
Przysiad 47 52 57 62
Wyciskanie 35 40 45 50/10rep
Martwy ciąg 35 40 45 50
Military Press (siedząc) 27 30 32/10rep 32/8rep
Wyciskanie wąsko 32 35 38/9rep 38/10rep
Uginanie ze sztangą 13+g 16+g 20+g 22+g/7rep
W uginaniu podana +g oznacza wagę gryfu łamanego (nie wiem ile waży, jest krótki jakies 100-150cm)

Jak widzisz nie zawsze dawałem radę szczególnie MP, Wyciskanie wąsko i uginanie. Mógłbyś zasugerować obciążenie jakie powinienem wrzucić na sztangę w poniedziałek? Dodałem sobie podciąganie na drążku chociaż wiem, ze robię jeszcze śmieszną ilość powtórzeń (podchwyt na szerokości barków). Na kolejnym treningu zrobię odwrotnie tj. zacznę od 3 powtórzeń i co seria bede szedł w górę.

Ogólnie to jestem zadowolony nawet po 2tyg etapu2, zgubiłem już trochę sadła a nogi zaczynają być grubsze od zapałek :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
lsiwy1
Cześć Ronie, na początku chciałem podziękować za ten artykuł bo dał mi motywację do pracy nad sobą.
Diety dokładnej nie trzymam ale zmieniłem swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zacząłem jeść śniadania :), przerzuciłem się na ciemne pieczywo, zrezygnowałem z masła. Staram się jeść jak najwięcej białka a ograniczać węgle (bez przesady) i tłuszcze.
Wcześniej ćwiczyłem jakimś "Splitem" tylko na barki, plecy i biceps każda partia po 2x w tygodniu (teraz już wiem jaką głupotę robiłem). NIe było to systematyczne - miesiąc poćwiczylem 2 tygodnie nic nie robiłem, 2 tyg poćwiczyłem tydzien leżałem i tak w kółko.
Później przeczytałem Twój artykuł :). Poćwiczyłem Etap 2 przez 2 tygodnie na stałym obciążeniu po tym czasie treningi nie powodowły już zakwasów. Znowu miałem 5-6 dniową przerwę (praca) i wczoraj zacząłem Etap 3, w związku z czym mam kilka pytań odnośnie obciążenia. Wczorajszy trening wyglądał tak (wszędzie 12 powtórzeń, chyba że napisałem inaczej):

Seria1 Seria2 Seria3 Seria4
Podciąganie na drążku 6 5,5 4,5 3,5
Przysiad 47 52 57 62
Wyciskanie 35 40 45 50/10rep
Martwy ciąg 35 40 45 50
Military Press (siedząc) 27 30 32/10rep 32/8rep
Wyciskanie wąsko 32 35 38/9rep 38/10rep
Uginanie ze sztangą 13+g 16+g 20+g 22+g/7rep
W uginaniu podana +g oznacza wagę gryfu łamanego (nie wiem ile waży, jest krótki jakies 100-150cm)

Jak widzisz nie zawsze dawałem radę szczególnie MP, Wyciskanie wąsko i uginanie. Mógłbyś zasugerować obciążenie jakie powinienem wrzucić na sztangę w poniedziałek? Dodałem sobie podciąganie na drążku chociaż wiem, ze robię jeszcze śmieszną ilość powtórzeń (podchwyt na szerokości barków). Na kolejnym treningu zrobię odwrotnie tj. zacznę od 3 powtórzeń i co seria bede szedł w górę.

Ogólnie to jestem zadowolony nawet po 2tyg etapu2, zgubiłem już trochę sadła a nogi zaczynają być grubsze od zapałek :)

Witaj

Zachęcam,byś odwiedził dział Odżywianie/odchudzanie i poczytał trochę o odżywianiu.To jest kluczowa sprawa,a z tego co widzę-popełniasz trochę błędów.Z masła wcale nie trzeba rezygnować.Nie wiem co jest Twoim celem,ale ucinając węglowodany i ograniczając tłuszcze,wprowadzasz mocny deficyt kcal.Z tego masy nie będzie.Będzie redukcja,która szybko przystopuje.Także daj bilans na +/- zero i nie wykluczaj z diety tłuszczy,bo to bardzo ważny makroskładnik,bez którego m.in ustrzelisz swoje libido

Co do reszty-tam gdzie mocno spadłeś z powtórzeniami,odejmij 2-5kg.
W reszcie powtórz ciężar.Prawdopodobnie na następnym treningu wykonasz już założoną ilość powtórzeń.Przynajmniej powinieneś

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Kiełbasa

Daj mi spokój

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2416
Kurde skasował mi sie post a mam mało czasu więc go skrócę a wieczorem napiszę więcej.
Czasowo mój trening wychodzi 2h bez rozgrzewki pisałeś, że powinien zamykać się w godzinie max 1,5 (z czego podciąganie zajmuje ok 10 minut). Z 10 min może jestem w stanie urwać ale na pewno nie więcej. Zdjąc obciążenie czy ćwiczyć tak jak jest a z czasem wydolność się poprawi i skróci się czas treningu? Nawiasem mówiąc już widzę, że wydolność się poprawiła, co jest dla mnie szczególnie zaskakujące biorąc pod uwagę, że zrobiłem dopiero 5 treningów etapu 2 i jeden z 3. Nie dostaję już zadyszki jak mam wejść kilka pięter i ogólnie czuję się lżejszy, więc jestem bardzo zadowolony i z niecierpliwością wyczekuję dalszych efektów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
2 godziny?

Ucinasz sobie drzemki między seriami ?

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 32 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 648
witam ronie obecnie ćwiczę etap 5 i chciałbym do niego dodać ćwiczenie "dzień dobry" a więcej tutajhttps://www.sfd.pl/trening,masa,do_oceny..-t1002080.html proszę popatrz na czasie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 277 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3572
ronie220
Kiełbasa

Daj mi spokój

Dobra dam spokój ;] ale jeszcze tylko powiedz mi co do ilosci serii w push2 do ilu mam zwiększyć. I juz daje spokój na całe 8-10 tyg
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

W jakim wieku zacząć trenować na siłowni?? Proszę o mądre wypowiedzi.

Następny temat

Jakie Cwiczenia, co i jak :/

Spalanie
Polecane artykuły