Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
[...] wpływu „specjalnego sposobu produkcji” na biodostępność cynku, miedzi czy stężenia karotenoidów we krwi u badanych osób. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są: α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwi, która za pomocą lipoprotein, transportuje je do [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
[...] związane z występowaniem ogólnoustrojowego, przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia (LGI). Niech każdy sam przemyśli, jakiego rodzaju tłuszcze dominują w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby [...]
[...] to, że zużywane jest mniej węglowodanów i tłuszczów, dlatego zmniejsza się ilość wykorzystywanej tkanki tłuszczowej. W jednym z badań o 20% zmniejszone spożycie energii w diecie redukcyjnej doprowadziło do 5-procentowego zmniejszenia wydatku energetycznego badanych. Jednak mimo ograniczenia dowozu energii zmniejszenie wydatku energetycznego [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] I (podobnie, jak skóra, kości, ścięgna, rogówka). Z kolei ścięgna, także kolagen niefibrylarny (typ XII i XIV). Kolagen, główny składnik chrząstki stawowej, znajduje się w diecie, szczególnie w mięsie. Czy podawanie preparatu zawierającego hydrolizat kolagenu daje jakiekolwiek rezultaty? Wg 24-tygodniowego badania Clark KL i wsp. odpowiedź [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
[...] dlatego ich oddziaływanie na zdrowie jest bardzo skomplikowane. Poniżej lista produktów niezwykle bogatych w dobre kwasy tłuszczowe, które powinny zostać uwzględnione w diecie: orzechy (orzechy, migdały, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, macadamia) ryby (głównie tłuste ryby: łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynka, makrela, śledź) [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
[...] że odpowiednio zastosowana ketoza może przynieść wiele korzyści. Jeśli utrzymujemy ją około 2-3 miesiące, dostarczamy organizmowi wartościowe produkty w swojej codziennej diecie, = oraz wypijamy odpowiednią ilość wody najlepiej wysoko lub średnio zmineralizowanej, tak aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu oraz magnezu. Należy pamiętać [...]
[...] że kobieta mogłaby bezpiecznie dostarczać 300-600 kcal dziennie więcej, a i tak osiągnęłaby swój cel redukcyjny. Szybkie odchudzanie - problemy na lata Niska ilość energii w diecie, za mała ilość tłuszczu, zbyt mała podaż protein odbijają się negatywnie na zdrowiu, co przede wszystkim widać w przypadku produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety [...]
[...] paluszki, frytki, soki owocowe, cukier stołowy). Raczej nie zdarza się nadwyżka protein. Dlatego należy rozsądnie ustalać swoją dzienną podaż energii, a im więcej jest w diecie kiepskich produktów, tym mniejsza powinna być stworzona przez nie nadwyżka energetyczna. Referencje: Hakimeh Zali,1 Mostafa Rezaei-Tavirani and Mona Azodi „Gastric [...]
[...] produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie Białko pełni kluczową rolę w diecie kulturysty. Nie jest ważniejsze od węglowodanów i tłuszczów, niemniej jego rola jest nie do przecenienia. Ile go potrzebujesz? Na to pytanie nie ma wspólnej [...]
[...] brzuch, prostowniki itd.), jak i po bieganiu możliwy jest spadek osiągów siłowych. Każda dodatkowa aktywność stanowi wydatek energetyczny, więc należy ją zrekompensować w diecie. Wielu młodych mężczyzn ma problem z przyrostem masy mięśniowej, dlatego że za dużo biegają, pływają, grają w piłkę nożną czy trenują sporty walki (problem dotyczy [...]