[...] zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest znacznie szerszy. Największy odsetek badanych, którzy regularnie, minimum raz w tygodniu spożywają napoje gazowane typu cola lub inne napoje gazowane, to [...]
Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]
[...] czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? Stosujemy je według tych samych schematów, wytycznych w diecie i w identycznej wielkości porcji. Białka serwatkowe tak jak każde inne należy przyjmować, uwzględniając braki w diecie, przy czym zawsze najistotniejsza jest porcja [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] która spada wraz z wiekiem i jest czynnikiem ryzyka przybierania na wadze i innych problemów zdrowotnych. Ważne jest, aby dbać o odpowiednią ilość białka i błonnika w diecie, które odpowiadają za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
[...] czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają jedynie producenci? Z drugiej jednak strony, ze [...]
[...] Wynika z tego, że jeśli chcemy funkcjonować w harmonii z naszymi wnętrznościami, nasza dieta powinna być przynajmniej podobna do tej u naszych kuzynów. Kiedy przyjrzymy się diecie praktycznie wszystkich małp, to zauważymy, że są to orzechy, owoce, liście, owady i okazjonalne przekąski w postaci mięsa. Jedzenie mięsa a ewolucja człowieka Według [...]
[...] składników mineralnych i witamin. Na to wszystko nakłada się brak codziennego ruchu (wysiłku poza regularnym treningiem) oraz aktywności typowo treningowej. Można umieścić w diecie określoną porcję cukru i … czerpać z niego korzyści (np. w okresie potreningowym, gdy służy do uzupełniania glikogenu wątrobowego i mięśniowego). Uwalnianie i [...]
Zdecydowanie nie będzie to artykuł związany z modą. Choć bez wątpienia w pewien sposób do niej nawiązuje. Głównymi odbiorcami treści w nim publikowanych będą kobiety, choć być może również i mężczyźni będą mogli skorzystać z kilku podpowiedzi w nim zawartych. Ogranicz węglowodany Na kilka dni z Twojej diety znika duża ilość pieczywa, makaronów, [...]
[...] uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 miligramów na dobę. W diecie powinniśmy uwzględnić migdały, awokado, pestki dyni, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona sezamu, które obfitują w witaminę E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna [...]
[...] niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei na progresję cukrzycy typu 2 wywołaną wysoką zawartością fruktozy w diecie szczurów. Cukrzycę wywołano u samców szczurów, karmiąc je 21% fruktozą w wodzie. Rejestrowano masę ciała, spożycie pokarmu i wody, poziom glukozy we krwi na czczo, [...]
Hip dips to "problem" związany z kształtem pośladków i bioder, który dość często powraca na łamach Internetu. Biodra i pośladki to dość newralgiczny punkt w kobiecej psychice, a wszelkie odstępstwa od normy od razu są wewnętrznie wyłapywane i mogą stanowić podstawę do kompleksów. Chyba że masz znaczące dysproporcje między mięśniami czworogłowymi [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
[...] w której musisz szybko sięgnąć po coś przypadkowego. Nie musisz rezygnować ze wszystkich słodyczy i fast foodów raz na zawsze, zadbaj jednak, by pojawiały się one w diecie sporadycznie, a nie były codziennością. Źródła: MDLinx Internal Medicine. “Processed and junk foods: Bad news for pretty much every system in the body”, [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] nie może się komunikować z komórką, gdy błona jest zbyt sztywna. Co decyduje o tym, jak płynne są błony komórkowe? Jednym z czynników jest rodzaj tłuszczów spożywanych w diecie. Kiedy spożywasz więcej tłuszczów nasyconych, niż nienasyconych, membrany komórek są bardziej sztywne. Sytuacja ta jest całkowicie inna, gdy dieta jest bogata w [...]
[...] sporą wartość odżywczą, która dzięki takim parametrom jak wysoka koncentracja aminokwasów EAA, witamin z grupy B, jak i żelaza, doskonale nadaje się do wykorzystania w diecie sportowca. Przewaga tłuszczów nienasyconych sprawia, że bez obaw może ona stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety, a mięso poszczycić się może wysoką wartością [...]