[...] nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze pojawia się nowa i niezwykle skuteczna przeszkoda... Warto uwzględnić w diecie również takie produkty jak: oliwa z oliwek, pomidory, warzywa liściaste (szpinak i jarmuż), orzechy włoskie, migdały, owoce (jagody, truskawki, wiśnie, jabłka i [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
[...] bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią procesu budowania mięśni, poprzez adaptowanie ciała do coraz silniejszego treningu, możesz dzięki odpowiedniej diecie zminimalizować efekt obolałych mięśni i już dzień po intensywnym treningu normalnie się poruszać. Podsumowując Aby zminimalizować ryzyko nasilonych bóli mięśniowych, [...]
[...] Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude mięso, koktajle proteinowe chude ryby, jaja, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe. Sprawdź również: Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z [...]
[...] dla mleka krowiego. Warto jednak przeczytać wcześniej skład, bo nie wszystkie są sobie równe. Aby upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość wapnia w swojej codziennej diecie, szukaj marek, które wzbogacają je w np. w węglan wapnia i zawierają co najmniej 100 mg wapnia na porcję 100 ml. Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, upewnij [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
Niestety prawda jest taka, że wszyscy żyjemy w zanieczyszczonym i toksycznym świecie. Nie tylko nasze pożywienie jest zanieczyszczone chemikaliami, ale również woda, którą pijemy, powietrze, którym oddychamy czy nawet rzeczy, których używamy, mają na nas toksyczny wpływ. Ksenoestrogeny Pierwszą grupą są ksenoestrogeny - substancje, które imitują [...]
Tradycyjnie osoby związane ze sportami sylwetkowymi oraz Ci, którzy marzą o prezentowaniu latem wspaniałej i umięśnionej sylwetki dzielą rok na dwa główne sezony: sezon masowy, gdzie głównym celem jest przyrost tkanki mięśniowej oraz sezon redukcji, z głównym nastawieniem na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Zachowaj umiar! Warto zachować [...]
[...] zagadnienia. Warto pamiętać, iż nie ma aż takiego znaczenia czy dostarczasz węglowodany, czy tłuszcze. Moim zdaniem warto iść w kierunku przesunięcia źródeł energii w diecie z węglowodanów na rzecz tłuszczów. Dlaczego? 100 g ugotowanego ryżu to tylko 25 g węglowodanów. Teraz wyobraźmy sobie, że ktoś musi zjeść 8 g węglowodanów na kg masy [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
[...] produktów, które dostarczają jej organizmowi wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania szczupłej i zdrowej sylwetki. Źródłami białka w jej diecie jest chude mięso, białka roślinne oraz białka jaj. Zjada również złożone węglowodany takie jak bataty, ryż czy makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu obejmują [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
[...] śliwki są bogate zarówno w błonnik, jak i pektyny, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość istotne, ponieważ często tego błonnika jest w naszej diecie za mało. Badanie na myszach pokazuje, że regularne jedzenie suszonych śliwek zmniejsza postęp miażdżycy. Są one również źródłem potasu, który pomaga w kontroli [...]
[...] mnie tłuszcze się nie zmieniają. Spożywam taką samą ilość tłuszczów w dzień treningowy i wolny. Wiem, że ludzie są bardzo różni pod tym względem, ale jedyną zmienną, w mojej diecie są węglowodany. Oczywiście białko również jest trudne do rozłożenia, ale gdy dodasz do niego tłuszcze, sytuacja całkowicie się zmieni”. Chociaż Nick Walker nie wydaje [...]
[...] angażują mięśnie brzucha. Zmieniaj ćwiczenia co jakiś czas, zmieniaj bodźce, aby uniknąć stagnacji. Jeżeli masz wysoki poziom tkanki tłuszczowej, przyjrzyj się całemu Twojemu treningowi i diecie. Być może trzeba będzie wprowadzić więcej zmian i inaczej ukierunkować cały plan. Wzmacniaj także mięśnie głębokie - nie zapominaj o stabilizacji.