Nick Newell Facebook
„Wiem, że jestem o jedną walkę od UFC” – Nick Newell o rychłym dołączeniu do UFC po walce na CES MMA 56
Nick Newell (14-2) nigdy nie przestał marzyć o rywalizacji w UFC i uważa, że jest o krok od powrotu do Oktagonu.
Po karierze w World Series of Fighting i uzyskaniu imponującego rekordu (14-1) z jedyną porażką w karierze, którą poniósł w walce z Justinem Gaethje. W lipcu ubiegłego roku, 33-letni zawodnik wagi lekkiej w końcu dostał szansę udowodnienia, że jego miejsce jest w największej organizacji MMA na świecie.
Newell, który urodził się wrodzoną częściową amputacją lewej ręki, walczy z błędnymi wyobrażeniami o swoich szansach na odniesienie sukcesu w sportach walki niemal od dnia, w którym zdecydował się zostać profesjonalnym zawodnikiem.
Wydawało się, że nigdy nie dostanie szansy zawalczenia w największej organizacji, ale prezydent UFC, Dana White, w końcu zmienił swoje zdanie o niepodpisywaniu kontraktu z Newellem i dał mu szansę na wywalczenie kontraktu z UFC.
Niestety, Nick Newell przegrał walkę przez jednogłośną decyzję z Alexem Munozem w ubiegłym roku na turnieju Dana White’s Tuesday Night Contender Series 14.
Po tej walce, Newell postanowił odejść na jakiś czas ze sportu poświęcając się wychowywaniu syna, ale jednocześnie stale pracując na siłowni, aby z każdym dniem być lepszym, zanim wróci ponownie do rywalizacji. Dzisiaj Nick Newell wróci do klatki i zawalczy na regionalnej gali CES MMA 56 w Nowej Anglii. Początkowo Nick miał się zmierzyć z Kalvinem Hackneyem (17-5), ale został on zastąpiony przez Antonio Castillo Jr. (10-11). Pomimo porażki w Contender Series, nie zniechęciło to Newella do osiągnięcia ostatecznego celu jakim jest dostanie się do UFC.

CES MMA
Nick Newell"Wciąż jestem w grze", powiedział Newell o walce w UFC, podczas rozmowy z MMAWeekly. "Rozmawiałam z ludźmi z UFC, rozmawiałam z Seanem [Shelby] i nadal jestem w grze i jestem kimś, kogo na pewno będą obserwować w tym tygodniu. Co do mojej walki, walczyłem z naprawdę dobrym facetem i nie było to tak, że nie jestem dobry, on jest po prostu bardzo, bardzo dobry.
To nie była moja noc. Po prostu straciłem aspekt zapaśniczy w tym pojedynku. Wszystko inne, czułem w stójce kontrolowałem sytuację i prawie miałem poddanie, ale to jest walka. Po prostu uczę się na tym, akceptuję to i idę dalej."
Oczywiście przegrana w Contender Series mocno przygnębiła Newella, ale nigdy nie stracił on motywacji wynikającej z tej walki. Więcej, jest teraz jeszcze bardziej zdeterminowany niż kiedykolwiek wcześniej, aby osiągnąć swoje cele i następny krok zaczyna się od walki, która ma się dzisiaj odbyć.
Nick Newell"Oczywiście chcę wygrać. Zawsze chcę wygrać. Zawsze byłem zmotywowany do wygranej i chcę wygrać tak samo mocno, jak zawsze. Nie mogę powiedzieć więcej niż kiedykolwiek, bo nigdy nie było walki, w której nie chciałem wygrać. Była jedna walka, w której naprawdę nie byłem zmotywowany i wyniosłem z niej lekcję, ponieważ wygrałem naprawdę wyrównany pojedynek, więc wiedziałem, że muszę zaprezentować się jeszcze lepiej, być bardziej gotowy.
Po tym, chciałbym otrzymać telefony od UFC, Bellatora, ONE FC, RIZIN, PFL, naprawdę chciałbym otrzymać te oferty i po prostu iść dalej.”
W umyśle Newella nie ma wątpliwości co do tego, czy należy on do najlepszych zawodników na świecie i nigdy nie wahał się w tym przekonaniu nawet wtedy, gdy wydawało się, że przez swoją niepełnosprawność musiał mierzyć się z większymi przeszkodami, aby dotrzeć tam, gdzie chce.
Nick Newell ma ogromnego ducha walki i dlatego pojedyncza porażka nie powstrzyma go przed pójściem za tym, czego zawsze chciał najbardziej.
Nick Newell"Wiem, że jestem o jedną walkę od UFC. Naprawdę wierzę, że jeśli wygram tę walkę, dołączę do UFC z tego, co słyszałem i o czym mówiłem. Ale kto wie, jakie jeszcze inne oferty się pojawią, lub nie.
Robię to od 10 lat jako profesjonalista i trenuję od prawie 20 lat. Nie lubię mówić o czymkolwiek, zanim to się wydarzy, ani mówić o doskonałych rzeczach, które się nie wydarzą, ale wiem, że jestem jednym z najlepszych na świecie i mogę pokonać każdego w danym dniu, więc nie mogę się doczekać, aby wykonać tę pracę i zobaczyć, co stanie się później".
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html