Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] to wygląda w praktyce? Model klasyczny, np. śniadanie 8:00, obiad godzina 14:00, kolacja godzina 18:00. Od 18:00 do godziny 8:00 rano stosujemy post, czyli 14 h przerwy, z kolei okno żywieniowe ma 10 h. TRF jest odmianą IF polegającą na podaży pokarmu tylko w określonych godzinach. W przypadku intermittent fasting (gdy stosujemy TRF, ang. [...]
Wielu współczesnych „guru treningu”, szczególnie publikujących materiały na YouTube i w mediach społecznościowych przekonuje, iż przetrenowanie nie istnieje, a problemem jest tylko zbyt mała ilość treningu czy jedzenia. Mówisz, że „przetrenowania nie ma”, bo tak powiedział CJ Fletcher czy inny naszpikowany farmakologią specjalista? Wyniki? Moc [...]
[...] poziomu. Kapsaicyna - spalacze tłuszczu bardzo często wykorzystują jej dodatek, ze względu na jej właściwości odchudzające. Kapsaicyna podnosi poziom termogenezy, który z kolei ułatwia wykorzystanie zmagazynowanego tłuszczu na potrzeby energetyczne. Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej jest źródłem forskoliny. W wielu badaniach forskolina wykazuje [...]
[...] warto zwrócić uwagę, iż w cytowanym eksperymencie wpływ WPI na utlenianie kwasów tłuszczowych był zauważalny, jednak nie można mówić o całkowitej supresji tego procesu. Z kolei podawanie białka kazeinowego wydaje się mieć znikomy wpływ na spowolnienie procesu redukcji w przypadku zastosowania go przed treningiem. Referencje: Bradley T. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Od kilku lat modnym tematem jest „trening naturalny”, antagonizuje się takich zawodników i zestawia z tymi sięgającymi po doping. - kto bierze, a kto nie? Dlaczego niektórzy o tym mówią, a inni wręcz przeciwnie? Podsumowanie Wielu autorów filmów w serwisie YouTube niechętnie opowiada o sterydach anaboliczno-androgennych, bo boją się utraty zysków [...]
[...] rekordowe ciężary podnoszą: Martins Licis (ważąc 161 kg, zaliczył 433,6 kg w pełnym sprzęcie trójbojowym) Mikhail Koklyaev (przy masie 170 kg zaliczył kiedyś 10 × 300 kg, z kolei na zawodach trójbojowych 360 kg w samym pasie) JF Caron (przy masie 157 kg zaliczył 438 kg w przysiadzie w pełnym sprzęcie trójbojowym z zapasem na kolejne 30-40 kg) [...]
Życie jest za krótkie, by wypróbowywać wszystkie plany dietetyczne, treningowe, a nadużywanie farmakologii może mieć wpływ na ograniczenie życia zawodnika. Dlatego losowe dobieranie dawek i rodzajów połączeń środków dopingujących pozostaw ludziom, którzy niekoniecznie chcą dożyć nawet średniego wieku. Jeśli wykluczasz z planu treningowego [...]
[...] tempo wynosiło 2, 4 lub 6 sekund. druga cyfra oznacza czas zatrzymania np. na dole, po przejściu z opuszczania do podnoszenia; w przysiadzie 1 = 1 sekunda, 2 = 2 sekundy, z kolei zapis 0 = jak najszybsze odwrócenie ruchu i początek wstawania z ciężarem (dla wyciskania leżąc oznacza to ile sekund wykonujemy pauzę na klatce piersiowej, dla [...]
[...] siły izometrycznej (maksymalny skurcz tricepsa podzielono przez przyrost obwodów włókien). W grupie treningu okluzyjnego spadek o 3,5%, w grupie kontrolnej o 0,1%, z kolei klasyczny trening poprawił parametr o 3,3%. Ale należy dodać, iż w metodzie okluzyjnej stosowano ciężar rzędu 30% maksymalnego, a więc nie sposób twierdzić, że jest ona [...]
[...] lat) i 79% większe ryzyko w okresie 10 lat. W badaniach Julie R. Palmer i wsp. 2008 r. dwie porcje lub więcej napojów słodzonych dziennie zwiększały ryzyko cukrzycy o 24%, z kolei dla napojów owocowych ryzyko było zwiększone o 31%. 8. Tłuszcze nasycone (SFA) Wydaje się, iż zbyt duża podaż tego rodzaju tłuszczów w diecie zwiększa oporność [...]
[...] o Gregu Doucette: „Nie zawracajcie mi głowy takimi idiotami”. O co chodzi? Greg Doucette jest zwolennikiem powolnego budowania masy przy minimalnym otłuszczeniu sylwetki. Z kolei Lee Priest twierdzi, iż u jednych osób taka strategia działa, a u innych nie. Doucette nawiązał do starych zdjęć Lee Priesta „poza sezonem startowym”, na których [...]
Dążenie do idealnej sylwetki może spowodować przedwczesną śmierć. W tych okolicznościach co roku umiera wiele młodych kobiet, które sięgają po DNP. Jest to silna trucizna, preparat, który nie jest przeznaczony do stosowania u ludzi, powoduje uszkodzenie większości narządów, śmierć z powodu hipertermii. Czy to znaczy, że warto trenować siłowo, aby [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] m. naramiennym i ramionom. Chyba, że autor miał na myśli wyciskanie wąskim chwytem, co miałoby jakiś sens, gdyż angażuje tricepsa i przedni akton mięśnia naramiennego. Z kolei przyciągania drążka wyciągu jest to ćwiczenie ukierunkowane na grzbiet, więc nie powinno znaleźć się na treningu m. naramiennych i ramion (pośrednio pracuje tam biceps, [...]
[...] myślano, iż tylko nielegalne środki dopingujące (z grupy SAA) mają wpływ na ilość komórek satelitarnych. Okazuje się, że podawanie WPH też jest efektywne w tym kontekście. Z kolei Buckley JD i wsp. wykazali, iż hydrolizat białka serwatkowego przywraca szczytowy izometryczny moment siły już po 6 h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych [...]
[...] ciała po 8 tygodniach diety i treningu? W jednym z badań w grupie „niskich protein” odnotowano przyrost 1.3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM = fat free mass). Z kolei w grupie „wysokich protein” odnotowano przyrost 1.9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała. Czyli oznacza to wzrost od 650 g do 950 g masy miesięcznie u [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] cena suplementu wpływa na jego efektywność? Z czego powstaje kreatyna? Pod kątem chemicznym kreatyna powstaje z trzech aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Arginina z kolei jest aminokwasem, który w organizmie człowieka naturalnie stymuluje syntezę kreatyny. W związku z tą informacją osoby suplementujące się kreatyną dość często [...]