Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w erytrocycie, niedobór oznacza anemię, Poziom cukru (glukoza na czczo) – zbyt wysoki wynik może wskazywać na problemy zdrowotne, cukrzycę. Regularne badania lekarskie powinny być podstawą profilaktyki, szczególnie jeśli [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] się. Warto o nim pamiętać w szczególności przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym, który warto poprzedzić właśnie porcją odżywki białkowej. W efekcie po jedzeniu glukoza nie podskoczy tak wysoko, jak gdyby wcześniej nie przyjmowało się protein. Białko do picia na odchudzanie może być również pochodzenia roślinnego. Szczególnie [...]
[...] różnego rodzaju węglowodanów. Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in [...]
[...] takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? Warto pozostać czujnym w przypadku [...]
[...] badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może [...]
Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]