[...] skąd odparowuje i w ten sposób obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składników mineralnych. Kiedy zaczyna brakować wody, której [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać „paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] Twoich mięśni zarówno w krótkim jak i długim okresie. Drugim kluczowym składnikiem Megablast Massive są węglowodany w których skład wchodzi izomaltuloza, maltodekstryny oraz glukoza. Każdy z tych węglowodanów posiada inny czas wchłaniania. Najszybciej wchłaniana jest glukoza, która dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Następnie rolę [...]
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
[...] W związku z tym w czasie wyczerpujących wysiłków powinniśmy dodawać niewielkie ilości sodu do napoju, który spożywamy. Jak wynika z badań sód dodany do napoju, w którym jest glukoza, stymuluje szybsze wchłanianie płynu w jelitach, natomiast transport glukozy jest optymalnie sterowany gdy koncentracja sodu zawiera się w przedziale 60-120mmol/L [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
Podkradzione z innego forum. Link do publikacji na samym dole. Rosnące magazyny tłuszczu Oprócz stymulowania głodu, pragnienia i żerowania, fruktoza preferencyjnie zwiększa magazynowanie tłuszczu, w tym w wątrobie, krwi (trójglicerydy) i tkankach tłuszczowych, zapewniając w ten sposób zmagazynowaną energię, a także wodę metaboliczną w razie [...]
[...] 50/50 maltodesktryn/dekstrozy (glukozy). Dekstroza zostanie wchłonięta bardzo szybko i weźmie Sie za pracę. Zapytasz się: ‘Dlaczego nie można dać samej dekstrozy?’ Ponieważ glukoza jest aktywnie transportowana przez błonę komórkową do mięśnia , a jest limit ilości która może w danym czasie przejść przez nią. Przeładownie może doprowadzić do [...]
Wiek :40 lat Waga : 66 kg Wzrost : 178 cm Staż treningowy : Siłownia około 7-8 lat/sport ogólnie 25 lat Obwód pasa 70cm Obwód klaty: 106 cm Obwód uda: 56 cm Uprawiany sport lub inne formy aktywności (jak często): trening siłowy 5xtydzień Dostęp do siłowni / sprzętu domowej siłowni :nieograniczony czasowo Ograniczenia żywieniowe(uczulenia, [...]
[...] glikogen odbudowujący mięśnie i wątrobę. Fruktoza jest używana głównie po to, aby odbudowywać wątrobę i glikogen. Jednak nie dostarcza glikogenu mięśniom. Z drugiej strony glukoza przechodzi przez wątrobę i transportowana jest wraz z krwią bezpośrednio do mięśni, które ćwiczysz i gdzie rozpoczyna się proces produkcji glikogenu. Każdy mięsień [...]
[...] którego rola nie ogranicza się jedynie do transportu tlenu i dwutlenku węgla. Krew zaopatruje pracujące mięśnie także w składniki energetyczne i budulcowe takie jak glukoza, kwasy tłuszczowe czy aminokwasy, przenosi hormony z miejsc ich wydzielania do różnych tkanek, usuwa z mięśni produkty przemiany materii, takie jak kwas mlekowy oraz [...]
[...] i zmienności. Przyczyną tego może być powolne trawienie i absorpcja pokarmów. Inna to „ospałość wątroby", która może wystąpić przy niedoczynności tarczycy. Zmagazynowana glukoza nie jest uwalniana do krwi, kiedy stężenie glukozy w krwi się zmniejsza. Pojawia się hipoglikemia i zapotrzebowanie na dodatkowy posiłek. DIAGNOZOWANIE NIEDOCZYNNOŚCI [...]
[...] jednakowe tempo przez cały czas. Zasady tej powinieneś przestrzegać podczas każdego treningu. Dzięki temu glikogen spalany będzie w obrębie przemian kwasu mlekowego, glukoza natomiast, glikogen i tłuszcze - w reakcjach tlenowych. Trenując w ten sposób, postępować będziesz w pewnym sensie wbrew prawom natury, gdyż kolejna seria ćwiczeń [...]
[...] zarówno dla mięśni i komórek tłuszczowych do wykorzystania aminokwasów i glukozy – zwłaszcza glukozy. Idealnie, komórki mięśni wrażliwych na insulinę łatwo absorbują glukoza i aminokwasy, gdy insulinę daję "sygnał". Wraz ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej, chociaż przy podwyższonych poziomach insuliny - to może zmniejszać czułość [...]
CZYM SĄ PROHORMONY ? JAKA JEST ANATOMIA ICH DZIAŁANIA ? CZY WARTO JE STOSOWAĆ ? - CYBERPAKER - moje stanowisko Otóż prohormony są metabolitami sterydów! to znaczy że np. 19 - norandrostendion jest wykrywalny w moczu osób które stosują Deca-Durobolin. Czym więc prohormony różnią się od sterydów? Prohormony w porównaniu ze sterydami mają wiele [...]
[...] jest glikoliza - tlenowa i beztlenowa. Glikoliza jest procesem, w którym węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na [...]