[...] insulinową tkanek. Wykorzystać w tym celu możemy dodatek ALA, chromu i berberyny, które umiejętnie wplecione w dietę, pozwolą nam dłużej utrzymać wrażliwość na spożywane cukry. Trzecim elementem wg mnie są suplementy wspomagające sen i regenerację. Jak pisałem wcześniej, regeneracja jest tym elementem, który wymaga poprawy. ZMA, GABA to [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w wodzie pomaga "dezaktywować" cukry, które mogą powodować wzdęcia. Cukry te nazywane są oligosacharydami i gdy dotrą do okrężnicy, bakterie zaczynają je fermentować. Po namoczeniu fasoli odsącz ją, a [...]
[...] słodzące (sukraloza, acesulfam potasowy) W 100 ml Lipton Ice Tea Zero posiada 1 kcal. Węglowodany <0,5 g, tłuszcze <0,5 g, białka <0,5 g, sól 0,03 g Plusy: cukry ograniczone praktycznie do zera, brak kwasu fosforowego i barwnika E150d, brak znienawidzonego przez sporą część społeczeństwa aspartamu, brak dwutlenku węgla (nie [...]
[...] były dwukrotnie bardziej skuteczne niż maltodekstryny + glukoza dla regeneracji glikogenu w wątrobie w okresie kilku godzin po zakończeniu treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym elementem protokołu regeneracyjnego sportowca dyscyplin wytrzymałościowych. Referencje, badania, literatura: [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Trening całego ciała na jednej sesji jest jednym z najbardziej zmitologizowanych. Przypisuje mu się niezwykłe właściwości i cudowne działanie na mięśnie szkieletowe. Warto krytycznie przyjrzeć się zaletom i wadom schematu całościowego. Czy FBW daje większe przyrosty niż trening dzielony? Nie da się tego porównać, ponieważ każdy trening, w którym [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] smaku czekoladowym (40%): cukier, miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej [...]
[...] spożycie niżej wymienionych produktów żywnościowych. 1. Cukier Cukier stołowy lub syrop glukozowo-fruktozowy skutecznie pogarszają nasze zdrowie. Produkty obfitujące w cukry mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną naszego ciała, co przyczynia się do zwiększenia stanu zapalnego. Pisząc wprost, cukier będzie osłabiał ochronę naszego [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
[...] gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 3,3 g Błonnik: 0,6 g Sól: 0,09 g Wersja słodzona Skład Baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi 8%), cukier, regulatory kwasowości (fosforany potasu), [...]
W zależności od składu batony mogą być źródłem białka, błonnika lub elementem energetycznym, dostarczając węglowodanów. Batony sportowe posiadają również charakter funkcjonalne, więc mogą być dobrym dodatkiem np. diety redukcyjnej, co ma za zadanie wspomóc utrzymywanie diety w ryzach. Czym są batony sportowe? Co znajdziemy w składzie batonów? [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]