Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] że łatwo pozyskać z niej naprawdę pokaźne ilości pełnowartościowego białka. Aby otrzymać białko z serwatki i oddzielić od niego niechciane składniki, czyli wspomniane cukry, tłuszcze i minerały, stosuje się metodę ultrafiltracji. To zaawansowany technologicznie proces, który pozwala na odseparowanie pełnowartościowych protein od [...]
[...] Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani nawet zalecana. Produkty te zawierają tylko naturalnie występujące cukry, jednak słodki smak podkreślony jest poliolami, które pogłębiają słodycz owoców, nie powodując jednocześnie gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Frużeliny te [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Integracja nowoczesnych odżywek do diety roślinnej oferuje łatwy sposób na wzbogacenie jadłospisu w kluczowe składniki odżywcze, pozwalające na zachowanie dobrego samopoczucia i energii niezbędnej do codziennych aktywności. Wprowadzenie tych innowacyjnych produktów do codziennego menu jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości [...]
[...] – średniołańcuchowe trójglicerydy, to taki „cukier” wśród tłuszczów. Chodzi o to, że energia z MCT wchłania się bardzo szybko i od razu przekształca w energię, właśnie jak cukry. Olej MCT pomaga zwiększyć znacząco tłuszcze w diecie. Magnez – ten minerał odgrywa bardzo ważną rolę dla naszego zdrowia. Zwiększa energię, wzmacnia układ [...]
[...] g (40%) ilość węglowodanów: 74 g (49%) ilość węglowodanów: 99 g (50%) błonnik pokarmowy: 9 g błonnik pokarmowy: 12 g błonnik pokarmowy: <4.5 g błonnik pokarmowy: <6 g cukry: 12 g cukry: 16 g cukry: 12.4 g cukry: 16.5 g białko: 30 g (20%) białko: 40 g (20%) białko: 23 g (15%) białko: 30 g (15%) sucha masa: 116 g sucha masa: 154 g sucha [...]
[...] piwa z sorgo - sorgo jest rośliną należącą do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), podrodziny prosowate (Panicoideae), spożycie 100 g węglowodanów w słodzonym napoju (zawierał cukry proste, oligo- i polisacharydy). Piwo zawierało 3.1% węglowodanów głównie dekstryny. W sumie 62 g węglowodanów na 2 litry napoju (w tym ~12 g maltotriozy, maltozy, [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] pokazują, że zjedzenie bananów powoduje odpowiedź insulinową. W badaniu Hermansen K. i wsp. badano wpływ niedojrzałych (80-90% skrobi) i przejrzałych bananów (bogatych w cukry proste, glukozę i fruktozę). Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0.33 g) i białka (1.09 g). Badano wpływ bananów na stężenie [...]
[...] słodkich ziemniaków, manioku i innych, podobnych źródeł skrobi należy dostarczać mniej niż 10% całkowitej podaży energii w postaci cukrów prostych (WHO używa terminu „cukry wolne”), co odpowiada 50 g (lub około 12 łyżeczek do herbaty) dla osoby o normalnej wadze ciała, zużywającej około 2000 kalorii dziennie. Idealne (rekomendowane) jest [...]
[...] piwa z sorgo - sorgo jest rośliną należącą do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), podrodziny prosowate (Panicoideae), spożycie 100 g węglowodanów w słodzonym napoju (zawierał cukry proste, oligo- i polisacharydy). Obraz: wpływ na glikemię piwa (lager), piwa z sorgo oraz napoju ze 100 g węglowodanów. W wielkim skrócie: po 1 h stężenie insuliny było [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy tzn. fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, [...]
[...] naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych [...]
[...] mięsa to: peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż żywność na bazie zbóż, cukry i produkty mleczne są podstawowymi składnikami diety zachodniej. Jest to dieta mająca kolosalny wpływ na glikemię. Mleko i sfermentowane produkty mleczne, zawierające [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]
[...] pomarańczy, wiśni, malin czy jabłek. Taki sok niczym nie różni się w praktyce od wody z cukrem czy miodem. Dodatek dla poziomu wiedzy - ekspert Jak są transportowane cukry? Ogółem glukoza łatwo przenika do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w [...]