SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukry

  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16336 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Jaki sok pomidorowy jest najlepszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zł za 330 ml. Smak niezły. Jednak wyczuwalne jest w nim to, że nie jest on produkowany ze świeżych pomidorów. W 100 g soku znajduje się 19 kcal. Węglowodany 3,1 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,2 g, białko 1 g, tłuszcz 0 g, sól 0,4 g. Składniki: sok pomidorowy odtworzony z zagęszczonego soku pomidorowego (99,5%), sól. Plusy: dostępność, cena, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 52813 Data: 2017-09-23 11:10:44
  • [...] dietą. Same tłuszcze nie dadzą takich osiągów np. w sportach wytrzymałościowych, czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18357 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen). W 100 g czekoladowych Lodów jak dawniej Koral znajdują się 252 kcal. Węglowodany 24,6 g (w tym cukry 22,5 g), białko 4,5 g, tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26440 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, to oba te cukry są kontrowersyjne i raczej należy się ich wystrzegać (poza krótkim okresem tuż po zakończeniu treningu). Fruktoza potrafi negatywnie wpłynąć na wątrobę, z kolei glukoza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28595 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3034 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 365 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6687 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3225 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13790 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • [...] zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g (nazwijmy go „wysokowęglowodanowy”). Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6536 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie oddziałują na zdrowie. Nie można jednoznacznie ocenić rzekomego szkodliwego wpływu na zdrowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7898 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25875 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • [...] nadwyżka energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4018 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5991 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] soki owocowe (niezależnie od pochodzenia, z koncentratu, świeżo wyciskane itd.) i większość napojów słodzonych, słodyczy, drobnych przekąsek. Takie produkty, bogate w cukry o szybkiej kinetyce, charakteryzują się negatywnym wpływem na glikemię, otłuszczenie sylwetki i długofalowo … zdrowie. Powiązano je ze stanem zapalnym, chorobami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8924 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla rozwoju nadciśnienia. Zbędne kalorie w postaci cukru mogą przyczyniać się do otyłości (cukry są szybko przekształcane do trójglicerydów i składowane pod skórą oraz w głębszych warstwach tułowia). Otyłość ma wpływ na wzrost stężenia we krwi insuliny, kwasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 621 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 863 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny zmienić stan jelitowego ekosystemu. Co istotne, powyższy skutek może wystąpić już po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6010 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22909 Data: 2018-02-26 11:56:02