Co najlepiej jeść i pić na diecie i czy taki napój jest dobry na diecie? nazwa: monte drink w 100 ml wartość energetyczna 349kj/83 kcal tłuszcz 2,2g -w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2g węglowodany 11,7g -w tym cukry 10.2g białko 4,0g sól 0,18g wapń 120 mg (15%) napój ma 200ml
Czy ten produkt nadaje się do diety jako źródło białka? Np czy zamiast posiłku przed treningowego nada się gdy nie mam czasu coś zjeść? W 300g Tluszcz 1.2 w tym kwasy nasycone 0.9 Weglowodany 15.9 w tym cukry 15.3 Bialko 25g Sol 0.51 5100mg BCAA
Poszukuje odżywki białkowej która w swoim składzie będzie miała nie więcej niż 3,2g węglowodanów na 100g produktu. Najlepiej tez nie słodzonej (żadne słodziki, cukry, pochodne cukrów).
[...] i polihydrosyketonów są aldehyd glicerynowy (gliceroza wg nomenklatury cukrowej), czyli 1 "2-dihydroksypropanal i dihydroksyaceton, inaczej 1,3-dihydroksypropanon. Wszystkie cukry są pochodnymi tych związków i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz [...]
[...] postaci tkanki tłuszczowej. Dobrymi, ubogimi w tłuszcz źródłami białek są, jaja, drób, ryby, przetwory sojowe, biały ser i mleko. 2. Węglowodany.Dzielimy je na trzy rodzaje: cukry, skrobię i włókno. -Cukry występujące w sposób naturalny w niektórych produktach spożywczych to na przykład fruktoza w owocach i laktoza w mleku. Cukier rafinowany [...]
[...] jako przyprawa. Jest to roślina lecznicza i przyprawowa, bardzo znana i ceniona, uprawiana od dawna w ogrodach przyklasztornych. Właściwości Zawiera głównie olejki lotne, cukry, związki gorczycowe, żywice i garbniki, cukry. Zastosowanie W kuchni stosujemy ja przede wszystkim jako roślinę dekoracyjną. Z dojrzałych młodych łodyg, ściętych [...]
[...] tłuszczowych przechodzą przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) oraz cukry (ufodforylowana glukoza pochodząca z glikogenu lub glukozy przekształcana jest w kwas pirogronowy, może metabolizowany jest tlenowo, w cyklu Krebsa, bez powstawania [...]
[...] cukru we krwi, mierzy się tylko poziom glukozy, więc nie oznacza to, że nie podnosimy sobie poziomu fruktozy, czy galaktozy, która jest drugą częścią laktozy. Wszystkie te cukry są tak złe jak glukoza, albo nawet gorsze. Nie można sugerować się poziomem cukru we krwi, bo to tylko poziom glukozy, nie mierzy się poziomu fruktozy ani galaktozy, [...]
[...] możemy kupić ponad 47 kilogramów ryżu. Nawet jedząc codziennie pół kilograma, starczy nam on na ponad 3 miesiące. Ryż jest więc prawie siedmiokrotnie tańszy niż syntetyczne cukry w gainerze! A ile razy zdrowszy? To niemierzalne Kilogram twarogu 9 zł / kg, ma on 18,7 g białka w 100 g. Za 190 zł możemy kupić sobie 21 kilogramów twarogu, a samego [...]
[...] cukru w diecie czyni spustoszenie w metabolizmie poprzez nasilenie wydzielania insuliny i pobudzanie gromadzenia się tłuszczu. Jednak po treningu idealnie jest jeść właśnie cukry proste. Nie głodż się. - Jeśli sądzisz, że nie jedząc schudniesz, masz tylko częściowo rację. Na krótko masz rację w 100%. Jednakże po dłuższym czasie Twój [...]
[...] kwasów tłuszczowych i alkoholi innych niż glicerol. Lipidy złożone oprócz węgla, wodoru i tlenu zawierają inne związki, jak kwas fosforowy (fosfolipidy), zasady azotowe, cukry (glikolipidy),kwas siarkowy (sulfolipidy) lub aminoalkohole. Do lipidów zaliczane są także sterole i izoprenoidy, które różnią się budową chemiczną od pozostałych [...]
[...] ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Według diety dr.Atkinsa (ketogennej) szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste. Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu. Według [...]
[...] - procesy anaboliczne są to przemiany materii dzięki którym w organizmie z małych cząsteczek tworzą się ich polimery np. z aminokwasów białka, z prostych cukrów wielocukry, z kwasów tłuszczowych i glicerolu lipidy. Dalej kontynuując to rozważanie można z całą pewnością stwierdzić że procesy te prowadzą do tworzenia nowych komórek (między [...]
[...] świątynie. A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych ponieważ ich energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak [...]
[...] węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy proteinowe są cięte na aminokwasy składowe; tłuszcze - także ulegają [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. Zapotrzebowanie na cukry spada natomiast w godzinach wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością [...]