http://storage.sfd.pl/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/556cb9ce234343f6ada8dc84a85edcf4.jpg POD OPIEKĄ OBLIQUES /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/e6d35c28f0ab492cb95ece4b8f5681ef.jpg CELE - przetrwać z zagryzionymi zębami, ale też uśmiechem na ustach :-D i bez kontuzji!!! - ciągle i wciąż pracować nad techniką ćwiczeń - zrobić przemianę brzydkiego kwaczątka w [...]
[...] całości) 50 g papryka czerwona 50 g cebuli 80 g pieczarek 2 jajka 50 g oleju kokosowego rafinowanego natka pietruszki ulubione przyprawy opcjonalnie inne warzywa - cukinia, marchewka, por Jak wykonać: Pierś z kurczaka siekamy drobno lub przy pomocy noża szarpiemy - ruchem przypominającym struganie. Mnie osobiście bardziej smakują właśnie [...]
Naukowcy dziesiątki razy sprawdzali, czy kreatyna jest bezpieczna dla nerek. Okazało się, że suplementacja kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dieta i trzymanie się jej określonych zasad jest podstawą kształtowania sylwetki. Dotyczy to zarówno budowy masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania siły czy poprawy wytrzymałości mięśni. Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od [...]
Jesteśmy przyzwyczajeni, że gdy widzimy tabletkę lub kapsułkę, myślimy o leku. Jednak, gdy nieraz nabywamy preparat w takiej formie w aptece, dowiadujemy się od farmaceutki albo czytamy na etykiecie, że to nie lek, tylko suplement diety. Mało tego… czasami farmaceutka proponuje nam dokładnie tę samą substancję, przykładowo jakąś witaminę albo pod [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Legenda rocka Jon Bon Jovi (62 l.) utrzymuje się na czołowych miejscach list przebojów od lat 80. i nie wykazuje oznak spowolnienia. W niedawnym filmie na YouTube Bon Jovi pokazał wnętrze swojej lodówki oraz zaprezentował prywatną siłownię, dzięki której utrzymuje młodość i energię. Wszyscy wiemy, że utrzymanie szczupłej sylwetki jest dość trudne, [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] źródło witamin i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie bardzo przystępne ceny mają np. warzywa korzeniowe jak marchewka, rzodkiew biała oraz zwykła, ale warto wziąć na celownik kapustę, zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej, podobnie wygląda sytuacja z ogórkami. Nie zapominajmy [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Jeszcze do niedawna ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] Bardzo często mylimy głód z pragnieniem więc, zamiast sięgać po jedzenie, napij się najpierw wody. A jeśli naprawdę musisz coś zjeść, to niech to będzie sałata lodowa, marchewka, kawałek selera naciowego, ogórek itp. Z pewnością jest to "mniejsze zło". Podsumowanie Być może jesteś jedną z tych osób, które codziennie obiecują sobie zacząć [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]