
Czego potrzebujemy:
- 600 g piersi z kurczaka
- 50 g płatków owsianych ( 30 g zmielone, 20 g w całości)
- 50 g papryka czerwona
- 50 g cebuli
- 80 g pieczarek
- 2 jajka
- 50 g oleju kokosowego rafinowanego
- natka pietruszki
- ulubione przyprawy
- opcjonalnie inne warzywa - cukinia, marchewka, por
Jak wykonać:
Pierś z kurczaka siekamy drobno lub przy pomocy noża szarpiemy - ruchem przypominającym struganie. Mnie osobiście bardziej smakują właśnie szarpane. Warzywa drobno kroimy i smażymy krótko na 5 gramach oleju kokosowego. Warzywa lekko studzimy i dodajemy do mięsa. Całe dwa jaja wbijamy do miski z mięsem i warzywami i dodajemy sporo posiekanej natki pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy a następnie dodajemy 30 g zmielonych płatków owsianych. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy 20 g całych płatków i ponownie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Mnie 45 g oleju wystarcza na usmażenie 10 kotletów.
Wartości odżywcze:
Z tej porcji otrzymaliśmy 10 kotletów.
Każdy z nich to 142 kcal.
Białko 15 g, Tłuszcze 7 g, węglowodany 4 g.
Smacznego!

woooow! <3
w takim zestawieniu musi smakować