Olej lniany jest z wysokolinolenowy z apteki. Kurczak gotowany to szynka (nazwa z etykiety). Jest przetworzona, natomiast, bardzo lubię ten posiłek i nie chce z niego rezygnować, szczególnie, że makroskładniki nie są złe, wydaje mi się, że konserwantów w nim nie jest dużo (data ważności to zwykle 1-2 dni.A tak przy okazji, chciałbym zapytać o [...]
Nie jest tak jak sugerujesz. Nie byłoby to zbyt sensowne, gdyby osoba przy wzroście 175 centymetrów i masie ciała 120 kilogramów miała jeść tyle, co osoba o masie ciała 70-75 kilogramów. Wynika z tego, że każdy z nas powinien jeść tyle samo i tylko wzrost warunkuje ilość spożywanych kalorii. To ile ich należy spożywać zależne jest od obecnej masy [...]
Mylisz pojęcia tanie białko na allegro to NIE białko serwatkowe, a serwatka białkowa. Serwatka to uboczny produkt, płynna substancja, która powstaje w procesie produkcji serów i kazeiny. Kpiną jest sugerowanie że serwatka nadaje się dla sportowców w największej mierze składa się z laktozy, czyli najmniej pożądanego składnika diety kulturysty. [...]
wpc - to koncentrat serwatki. standardowo mozna po wielu filtracjach uzyskać max.80% czystego białka wpi - serwatke poddaje sie jeszcze wiekszej ilosci filtracji, przez co zwieksza się ilośc białka w suchej masie /max. do 95%/ oraz jego wartość biologiczna. wph - zależy z czego? po prostu zwykłe białko podlega takiej filtracji że otrzymujemy [...]
Musisz wyliczyć swoje dziennie zapotrzebowanie kaloryczne jeśli nie zamierzasz ćwiczyć aby budować sylwetkę tylko po prostu chcesz schudnąć nie musisz jakoś bardzo zwracać uwagę na rozkład makroskładników bardziej trzymaj się wyliczonej kaloryki. Pamiętaj jednak aby spożywać makroskładniki z wszystkich 3 grup to jest białka, węglowodany i tłuszcze [...]
Polecam zmienić rozkład makroskładników. Tłuszcze masz na niebezpiecznie niskim poziomie. Nie widzę w tym sensu. Zwiększ do minimum 1g/kg masy ciała a zmniejsz ilość białka.
Mało kto nie ma słabości do słodyczy, a co niektórzy mogliby objadać się nimi nawet codziennie. Problem jednak w tym, że wpływają one negatywnie nie tylko na sylwetkę, ale również na zdrowie. Dlatego też w naszym kraju, jak i na całym świecie występuje tak duża otyłość. Ludzie nie dbają o swoje zdrowie i sylwetkę co zdecydowanie widać. Niestety, [...]
Usystematyzujmy to. Jeśli dobrze rozumiem, to obecnie trenujesz 3x w tygodniu i na każdym treningu całe ciało? Jeśli tak jest, to nie sądzę by trzy treningi w tygodniu o długości ok 1,5h wydają się wystarczające. Ja ewentualnie dodałabym na koniec każdego treningu siłowego, trening interwałowy ok 10-15' - zamiast treningu aerobowego. Jeśli chodzi [...]
Nie wierzę w taka ilość białka z tego cateringu, to raz, dwa, że posiłek 70 g mięsa plus 40 g ryżu utopione w kałuży oliwy, to żaden posiłek. Szkoda gary brudzić. Trzy, że po tremningu nie je się brązowego ryzu, cztery posiłek potreningowy ma być zbilansowany, ale nie powinny przeważać w nim tłuszcze. Cateringi są modne, takie high-pro, ładnie [...]
Witaj. Przede wszystkim kupując suplement diety wybierając produkt odżywczy musimy zadać sobie pytanie czego odczytujemy po suplementacji. Jeżeli zależy nam na tym aby geimer dostarczał odpowiedniej dawki kalorii żeby podbił ilość węglowodanów w naszej diecie to przede wszystkim powinniśmy celować taki produkt aby zawierał te komponenty na których [...]
/SFD/2023/12/27/2a8a921d40ea4e3e903db872d4c9de3c.jpg Brak efektów treningowych najczęściej wynika z tego, że jedna z podstawowych, które są potrzebne do kształtowania sylwetki jest źle zaplanowana lub co gorsza nie planu w ogóle. Podstawami w pracy nad sylwetką są dieta, trening, regeneracja. To takie 3 filary i nie żeby była jasność nie ma tutaj [...]
Ten temat powinien mieć nazwę "pytania uzytkownika R.o.o.b" ;-) hahahhaha:) prawda ale jak już znalazłem ogarniętych ludzi to wolę popytać, bo mądrzejszego to zawsze dobrze posłuchać:) tak w praktyce to czy ty wliczasz to jak ćwiczysz...? chyba ewentualna za duża ilość białka nie zrobi mi jakiejś wielkiej krzywdy na redukcji nie ? pytam bo to [...]
Wiadomo tez co do kwestii obróbki żywności, ze smażenie jest mniej zdrowe niż pieczenie, tu macie racje. Nie popadałbym tez w skrajności co do jakości żywności w sklepach. Np uważam ze lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie mięsa z nie sieciowego sklepu niż regularne jadanie przetworzonej wiejskiej szynki/kiełbasy od gospodarza. Mam dostęp do [...]
jeżeli pytasz sie o farmakologie, to jest od tego oddzielny dział Doping, tam pytaj. Jeżeli pytasz o suple to np ja używam wyłącznie kreatyny , reszta to dodadki do diety , witaminy, suplementy na polepszenie regeneracji. Rozkład makroskładników również jest indywidualny, musisz dostosować pod siebie i sprawdzać jakiej jakości masa wchodzi i na [...]
[...] do posilkow ktore same w sobie juz jakos smakuja :) ja czesto taki dodatek wrzucam np. do omleta, gdzie dodatkowo jest kakao i owoce, albo tez po prostu wrzucam wieksza ilosc do odzywkji typu gainer, jak chce podniesc ilosc bialka w potreningowym szejku :) od biedy mozna wyprobowac dodac kakao i ksylitolu na wlasna reke jak chcesz kombinowac [...]
bialko podczas redukcji jest bardzo wazne, oproocz przyspieszenia metabolizmu i zwiekszenia termogenezy, chroni mięsnie przed katabolizmem i utratą masy mięsniowej. Zbyt duza ilosc bialka w diecie jest szkodliwa, obciąza wątrobe.
Nogi i plecy w stosunku do innych partii mięśniowych zawsze powinny być największymi :) Poza tym, nawet, jeśli dysproporcje między tymi grupami mięśni są rzeczywiście widoczne, to i tak nie powinieneś rezygnować z ćwiczeń na nie. A jeśli chodzi o ilość białka w diecie, to standardem jest 2 gramy na kilogram masy ciała na początek. Potem w miarę [...]
Cześć! Możesz sobie pozwolić na takie rzeczy nawet raz w tygodniu lub częściej, pod warunkiem, że będziesz wliczać takie smakołyki do swojej codziennej kaloryczności i ta kaloryczność nie będzie przekraczała Twojego zapotrzebowania. Musisz pamiętać, że najważniejsze jest aby dostarczać odpowiednią ilość kalorii i odpowiednią ilość białka oraz [...]