Żyjemy w świecie pozorów, pozorujemy więc, że żyjemy.
...
Napisał(a)
Chciałbym się dowiedzieć czym się różnią między sobą te 3 rodzaje białek. Wiem że to są odpowiednio: izolat kondensat i hydrolizat ale jakie różnice są w budowie tych białek???
...
Napisał(a)
WPC - Koncentrat białek serwatkowych jest to najpopularniejsza i jednocześnie najtańsza w zakupie forma proteinowej odżywki serwatkowej. Uzyskuje się ją poprzez oddzielnie białka od serwatki z wykorzystaniem procesu mikrofiltracji. Białko oferuje znakomitą wartość biologiczną i bardzo szybkie wchłanianie, dostarcza nam wszystkie potrzebne aminokwasy.
WPI - Izolat białek serwatkowych zawiera nawet 80-90% czystego białka. Procesy technologiczne wykorzystywane do pozyskania protein z serwatki przeprowadza się w niższej temperaturze, niż dzieje się to przy koncentracie. Efektem jest wyższa wartość odżywcza izolatu, który zawiera więcej dobroczynnych składników.
WPH - Hydrolizat białka serwatkowego jest najbardziej zaawansowaną formą odżywki białkowej, wchłania się jeszcze lepiej niż ilzolat białek serwatkowych. Cechuje się on również najwyższą możliwą zawartością protein, która waha się w granicach 90-100%.
Jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość to najlepszym wyborem będzie izolat.
WPI - Izolat białek serwatkowych zawiera nawet 80-90% czystego białka. Procesy technologiczne wykorzystywane do pozyskania protein z serwatki przeprowadza się w niższej temperaturze, niż dzieje się to przy koncentracie. Efektem jest wyższa wartość odżywcza izolatu, który zawiera więcej dobroczynnych składników.
WPH - Hydrolizat białka serwatkowego jest najbardziej zaawansowaną formą odżywki białkowej, wchłania się jeszcze lepiej niż ilzolat białek serwatkowych. Cechuje się on również najwyższą możliwą zawartością protein, która waha się w granicach 90-100%.
Jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość to najlepszym wyborem będzie izolat.
Certyfikowany dietetyk i trener personalny
Najlepsze odżywki i suplementy -> http://sklep.sfd.pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Różnią się szybkością przyswajalności, jednak na poziomie amatorskim w zupełności wszelkie potrzeby pokryje najtańsze z tej trójki WPC
1
Leniwy i d****nie eksperymentujący Słabeusz
Doradca w dziale Suplementacja
...
Napisał(a)
wpc - to koncentrat serwatki. standardowo mozna po wielu filtracjach uzyskać max.80% czystego białka
wpi - serwatke poddaje sie jeszcze wiekszej ilosci filtracji, przez co zwieksza się ilośc białka w suchej masie /max. do 95%/ oraz jego wartość biologiczna.
wph - zależy z czego? po prostu zwykłe białko podlega takiej filtracji że otrzymujemy czyste białko, bez tłuszczu i ww - za czym idzie jest szybciej wchłanialne od jego białkowego odpowiednika, często są produkty ze aminki są enzymatycznie strawione i wchłaniają się jeszcze syzbciej..
tak wyglada teoria, w praktyce róznice są bardzo małe.
Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-05-16 18:03:15
wpi - serwatke poddaje sie jeszcze wiekszej ilosci filtracji, przez co zwieksza się ilośc białka w suchej masie /max. do 95%/ oraz jego wartość biologiczna.
wph - zależy z czego? po prostu zwykłe białko podlega takiej filtracji że otrzymujemy czyste białko, bez tłuszczu i ww - za czym idzie jest szybciej wchłanialne od jego białkowego odpowiednika, często są produkty ze aminki są enzymatycznie strawione i wchłaniają się jeszcze syzbciej..
tak wyglada teoria, w praktyce róznice są bardzo małe.
Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-05-16 18:03:15
1
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256
Polecane artykuły