"
Wiesz, ze teraz jest generalna tendencja ze wszystkie zboża sa be, bo przodkowie ludzi byli zbieraczami i łowcami i dopiero kiedy się osiedlili zaczęli jeść zboża..... W kazdym razie wszytsko prowadzi do dwóch rzeczy wpływu ww na insulinę (jej skoki sa powodem cukrzyc, otyłości, i wysokiego poziomu cholesterolu) i reakcji alergicznych. Doszlo do tego ze czesc dietetykow o znanych nazwiskach uwaza ze wrazliwosc na gluten jest bardzo rozpowszechniona i nie tyle ze objawia sie w postaci pelnych objawów celiakii, co jest przyczyna wielu dolegliwosci zdrowotnych, ktore znikaja po odstawieniu glutenu z diety. Cos tak jak trucizna ktora sie ciagle trujemy.
"Ekstremisci" żywieniowi w ogole każą odstawiać wszelkie węgle z diety prócz warzyw, inni starają sie podchodzić łagodniej. Generalnie jak zawsze opcji jest wiele, ale fakt pozostaje jeden, ze klasyczna dieta kulturystyczna nie jest bardzo zdrowa.Nawet teraz istnieje opcja ze kulturyści kombinują z wielkimi ilościami białka ograniczając jakiekolwiek węgle do okresu okolotreningowego ale w ilościach niewielkich,przy czym laduja po treningu w zamian wielkie ilości białka.
Osobiście wychodze z zalozenia ze jak ktos nie jest zawodowym kulturysta to powinien znalezc dla siebie "zloty" srodek, bo mozna zywic sie zdrowo i mozna "karmic" miesienie, zwłaszcza ze jesteś młodym chlopakiem, w okresie wzrostu i potrzebujesz urozmaiconej diety tak by nie uwrażliwiać sie na cos. Jedzenie non stop tego samego sprzyja alergiom, dlatego należy rotować wszystko co jesz.
"