SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do smażenia

  • Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] jajko surowe 20 g mąki owsianej lub kaszy manny 20 g prażonego słonecznika 2 łyżki natki - ja daję koperek, natkę pietruszki i szczypior pieprz, sól 10 g oleju kokosowego do smażenia Jak wykonać: Kaszę ugotować i wystudzić. Jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do kaszy. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3445 Data: 2018-07-25 08:08:22
  • [...] Białko do picia to rozwiązanie przede wszystkim wygodne, które pozwala uzupełnić poziom białka w diecie w praktycznie dowolnym momencie, bez potrzeby żmudnego gotowania, smażenia, obierania, krojenia czy pieczenia. Idealnie spisuje się w przypadku osób zabieganych i często podróżujących, które nie mają czasu albo możliwości na przygotowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70651 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Jakie mięso mielone na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20549 Data: 2017-09-04 09:13:29
  • Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4707 Data: 2019-10-11 19:59:35
  • Dieta dla kierowcy, jak zdrowo jeść w trasie i podroży?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pszenicy durum podane z sosem z pomidorów krojonych z puszki, kukurydzą i tuńczykiem, zamiast trudnych do zrealizowania klopsików, które wymagają długotrwałego formowania i smażenia. Wartość energetyczna diety Chociaż już wiemy, że gotowanie w samochodzie jest możliwe, nie zmienia to faktu, że ważne jest odpowiednie komponowanie posiłków. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 649 Data: 2023-12-08 09:39:47
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się jej osoby odchudzające się, gdyż dzięki swoim właściwościom może pomóc utrzymać założenia stosowanej diety. Skrapiaj oliwą dania, dodawaj do sałatek, stosuj do krótkiego smażenia. Stosuj codziennie około dwie łyżki oliwy z oliwek. Zielona herbata Filiżanka zielonej herbaty dostarcza sporej dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak galusan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10695 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] przekłuwanie skóry (piercing) oraz inne ryzykowne zachowania, do których zaliczamy np. spożywanie grillowanego jedzenia, stosowanie długotrwałej obróbki cieplnej np. smażenia.  Na zakończenie  W Polsce produkty, które są poddawane grillowaniu, często są bogate w sól (rak żołądka, nadciśnienie, choroby serca i nerek) oraz obficie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 484 Data: 2023-08-20 11:43:28
  • Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6778 Data: 2018-12-25 12:37:36
  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 767 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • [...] inhalacyjnej np. podczas gotowania, czy po zetknięciu ze skórą. Największy alergen ryb – białko M – jest termostabilne i nie traci swej alergenności w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7005 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3208 Data: 2019-07-08 08:59:17
  • Odżywianie a choroby nowotworowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2274 Data: 2018-02-02 10:53:25
  • Czy dieta roślinna może przedłużyć życie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2246 Data: 2018-11-10 13:26:46
  • [...] temu sporo tego tłuszczu się wytopi. Na patelni polecam smażyć beztłuszczowo lub z niewielką ilością, ponieważ kotleciki są bardzo chłonne. Natomiast uzyskują na drodze smażenia chrupiącą skórkę, przez co są bardziej apetyczne. Prawie ryba... Jak smakują i pachną Roślinne kotleciki à la rybne? To ciekawe, ale podczas przyrządzania czuć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1507 Data: 2023-01-02 09:28:42
  • To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę.  Podsumowanie Jeśli chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 744 Data: 2023-11-09 13:39:09
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6157 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • [...] 150-190 stopni C przez 10 min miały poziomy akrylamidu od 55 do 2130 mikrogramów / kg (masa mokra). Najwyższe stężenia związku bezpośrednio zależały od czasu i temperatury smażenia (oraz uzyskanego wskutek obróbki koloru frytek). Gdzie jeszcze znajdę Akrylamid Podobnie, więcej akrylamidu znaleziono w silnie opiekanych kawałkach chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7944 Data: 2019-02-02 12:46:19
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 912 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • [...] potraw gęstą warstwą oleju, śmietany, masła, margaryny, sosu itd. Niezmiernie popularne jest też jedzenie mięsa pokrytego grubą warstwą panierki, nadmierne wykorzystywanie smażenia oraz skąpa podaż warzyw i owoców. Jeśli ktoś wdroży nawyk unikania masła, a od czasu do czasu wykorzysta oliwę z oliwek, to będzie to już pewien zysk dla zdrowia. To [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2903 Data: 2022-10-17 06:51:08
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9000 Data: 2020-02-20 07:27:19