FighterX, cholesterol jest właśnie od zatykania, lepienia czy jak to nazwać. Ludzie na stricte zdrowych (bez smażenia itp.) dietach roslinnych mają niski poziom cholesterolu, ponieważ ich układ krążenia jest zdrowy, więc organizm nie musi zalepiać naczyń krwionośnych cholesterolem. Gdy ze zdrowiem układu krążenia jest coś nie tak, to wówczas [...]
czesc zalozenia diety dobre, tzn ilosc makroskladnikow i kalorie jednak widze, ze obnizyles troche kalorie z dziennego zapotrzebowania jaki byl Twoj wczesniejszy sposob odzywiania? mysle, ze lepiej bedzie, abys spozywal wiecej kalorii, czyli po prostu bilans na zero przez jakies 2tyg. i obserwowal efekty (zalezy tez od wczesniejszego trybu [...]
czesc jak u zony z organizacja/ogarnieciem/dopilnowaniem tego co sie je i w jakiej ilosci? jesli w porzadku to proponuje skupic sie na doborze produktow w diecie, przestrzegania bilansu kalorii i w miare regularnych posilkow czyli skrotowo: posilki komponuj na bazie zrodlo pelnowartosciowego bialka + duuuzo warzyw, minimalne ilosci owocow + zdrowe [...]
[...] na deser białkowy, u mnie wpadł po treningu dzisiaj. Wymyślony na szybko bo miał być omlet z białek + polewa ale wpadłem na pomysł żeby zrobić coś co nie wymaga dużo czasu i smażenia. Przepis na piankę pakera: Białko w proszku(u mnie sfd biała czeko) - 60g Mleko 2% - 80ml Białko jaja kurzego - 80g Szczypta soli słodzik 4 tabletki (opcjonalnie, [...]
[...] Dla mnie te kabanosy są genialne, bo można bez obaw nawet podsmażyć i nic się nie stanie w przeciwieństwie do produktów naszpikowanych azotanami, które niestety ale w wyniku smażenia czy pieczenia, a nawet grillowania stają się bardzo toksyczne. Jeszcze gotowanie wchodzi w takim przypadku w grę, bo wtedy nawet cześć tych azotanów wypłukuje się do [...]
[...] zamieniają się w super niezdrowe tłuszcze trans. Dlatego najlepiej smażyć na smalcu, który ma najwyższą temperaturę dymienia lub na oliwie z oliwek rafinowanej. W przypadku smażenia paradoksalnie im lepsza jakościowo oliwa tym gorzej:) A co do tych tłuszczy. Musisz wiedzieć że są trzy rodzaje tłuszczy. Nasycone, jednonienasycone i [...]
[...] wówczas na nią rybę i zmniejszasz ogień na średni i smażysz z każdej strony przez jakieś 3 minuty. Jeżeli jest to filet to po stronie skóry smaż przez 3/4 czasu całego smażenia. Czyli skóra - 4 min ; HOP na stronę mięska i jakieś 2 minutki jeszcze. Ale obserwuj i oceniaj. Musi być smakowicie rumiana. W razie potrzeby polej jeszcze [...]
[...] o rozkład w ciągu tygodnia. TERAZ ZACZNIE SIĘ PRAWDZIWE TRENOWANIE!!!! PS: Polędwiczek oczywiście nie wpindalam surowych, na zdjęciu jeszcze są ukazane podczas procesu smażenia %-) Notabene, tylko połowę zjadłem, drugą połowę musiałem odstąpić rodzince na niedzielny łobiod. Dlatego muszę jeszcze iść upiec kurę, tak miałbym jeszcze na jutro [...]
[...] powoduje wzdęcia po brzoskwini chce mi się żyć, ale umieram :-D wprowadź zioła o których pisze Paula polecam też oleje roślinne dodawane jako polewa do posiłku zamiast smażenia na nich jeżeli jest problem z kibelkiem to polecam siemie lniane no i tych kcal mało - zmniejszanie miski nie sprawi, że problem z jelitami się rozwiąże, ja to sobie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
No okej rozumiem, no ale skoro posilek mam o 13 a do pracy na 7:30 to wlasnie o to mi chodzi,mam piers z kurczaka rano przygotowac z ryzem ? do pojemnika i wziasc do pracy ? i kwestia jeszcze smazenia,bo widzialem wiele podzielnych uwag na temat smazenia owej piersi na oliwie z oliwek na zwyklej nieteflonowej patelni,mozna smazyc czy nie ?
Poczytaj sobie też, Carlitos, artykuły faftaqa na temat smażenia - było kilka, np. tu: http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia Generalnie im mniej smażonego, tym lepiej, ale jak się to robi z umiarem i z głową - wszystko jest dla ludzi. Rumienisz na złoto, a nie na ciemny brąz i już masz znacząco mniej trujących [...]
[...] i dietę oscylującą przy zerowym bilansie opartą na wysokojakościowych produktach spożywczych. Twoje sylwetka wskazuje po prostu na brak ogólnie pojetej formy. chleb możesz smarować masłem. smażyć możesz na posiadamyn rzepakowym (do krótkiego smażenia sięnadaje), ale najlepiej w ogóle nie smażyć , albo robić top rzadko. umieśc warzywa w diecie.
Zacznę od tego, jaką gafę popełniłem... aż wstyd: Byłem pewny, że pierś z kurczaka podczas smażenia/gotowania traci max 10% wagi. Pomyłka! Z 1200g kuraka oczyszczonego wyszło 800g kuraka zjadliwego. Morał? Myślałem, że jem 200g kurczaka, a tak naprawdę jadłem 300g surowego mięcha= dziennie zjadałem nie 400g, a nie 600g więc miałem ponad 40g białka [...]
Nie mogLem wam tego nie pokazac moze juz bylo w koncu to sLawny samochod o nazwie the JASZCZOMB http://moto.allegro.pl/item1012729639_nexia_the_jaszczomb.html opis: Witam. Wystawiam jeszcze raz Jaszczombia gdyz poprzednia aukcja zostala skasowana przez dzielnych i czujnych pracownikow serwisu allego. Ci, jakze wspaniali i bezstronni ludzie [...]
[...] tak na szybko mogę dostarczyć. Pamiętam że wielokrotnie o tym czytałem, również na tym forum. A co do drugiego pytania, to oliwa z oliwek ma znacznie niższą temperaturę smażenia niż olej rzepakowy. Oleju rzepakowego raczej nie przypalisz, bo zniesie temperaturę nawet powyżej 240 stopni, podczas gdy oliwa wymięka znacznie poniżej 200. Stąd te [...]
sluchaj, jak mamy pomoc, skoro zero danych od Ciebie panie, my nie wrozki uzupelnij ankiete, lub chociaz policz zapotrzebowanie i podaj rozklad makroskladnikow, w tym tluszcze tez wskazowki do ukladania diety: bialko - chude mieso, ryby, jaja, twarogi warzywa - unikaj burakow, groszku, kukurydzy, straczkowych, gotowanej marchwi (ziemniaki to nie [...]
[...] i pomidory z puszki z ziołami http://imageshack.us/a/img818/5721/k001c.jpg Bardzo fajny sposób na kuraka. Piersi z kury usmażone na Pamie(trochę oliwy dałem już na koniec smażenia tak by uniknąć procesu dymienia) + przyprawa kebab, do tego warzywa i jogurt z czosnkiem http://imageshack.us/a/img543/2073/k004t.jpg [...]
Nikt smażenia nie demonizuje. Pytał to mu napisałem. Strat w składnikach odżywczych nie ma żadnych podczas smażenia mięsa (chyba, że spieczesz na węgiel) Podczas gotowania z tłuszczem do wody z mięsa mogą dostać się witaminy w nim rozpuszczalne. Z piersi wywar bogaty w mikro i makro składniki niestety nie powstanie. Możesz wylać do kibla.
[...] poszetowate. Zagotować wodę z odrobina soli i octu lub soku z cytryny. Jajo wybić do filiżanki i wlać do gotującej sie na wolnym ogniu wody przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować 2-5 minut po czym wyjąć, najlepiej łyzka cedzakową. Daje radę Wychodzi coś a la sadzone tylko, że bez smażenia i bardziej "artystyczne"
[...] z ryżem i warzywami jak dziki. Człowiek ledwo się do jedzenia weźmie a tu talerz pusty zaraz. Ala zapiekanki bardzo smaczne nawet a chlebek domowej roboty wyśmienity tylko trochę babrania z nim. Niedługo jakieś nowe przepisy będę musiał poszukać w dziale kuchnia i je wypróbować. Pobawiłbym się w omlety/jajecznicę ale wolę unikać smażenia.