[...] nowy zakup: Olej o nazwie "Olisana" (500 ml). Jest tu napisane, że bogaty w kwasy Omega 3-6, posiada ich zrównoważony stosunek 1:9, doskonały do sałatek jak i do smażenia. Skład: olej winogronowy, z kanoli, z ryżu, kukurydziany i sezamowy. Na 100ml przypada 9g nasyconych, 42g jednonienasyconych, 41g wielonienasyconych, 4g Omega 3 i [...]
Olej kokosowy mam, ale staram się go wykorzystywać jako suplement (łyżka dziennie), a nie do smażenia (czasem, jako rarytas, bo zmienia smak potraw na lepszy), bo strasznie drogi ten extra vergine jest. Spróbuję tego masła klarowanego skoro to też zdrowe. Mój mąż mówi, że masło można sobie wyklarować samemu. Takie też może być? Ten smalec kupiłam [...]
[...] informuje serwis internetowy "EurekAlert", potwierdzają też dotychczasowe przekonanie o szkodliwości wielokrotnego używania tej samej porcji oleju roślinnego do smażenia. Okazuje się bowiem, że za każdym razem gromadzą się w nim większe ilości toksyny. Chodzi tu o związek nazywany w skrócie HNE (4-hydroksy-trans-2- nonenal), który [...]
witam ..... mam takie małe szybkie pytanko : na czym smażycie np jajecznice lub pierś z kurczaka ? (jeżeli już smażycie). Bo chyba oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia, czy jak ? ps zajżyjcie na mój post .. mam w nim dietke do oceny http://www.sfd.pl/temat240711/ z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
[...] mniej więcej tak 1.80g owsa,200g jogurtu naturalnego,2 całe jajka+2białka,2 kromki ciemnego pieczywa,30g ww z owoców,40g wheya 2,3,4.75g produktu ww,300g piersi,5g kokosa do smażenia 5.300g piersi,400g ziemniaków 6.serek wiejski 200g,50g wheya,40g masłą orzechowego w czasie treningu 30g bcaa po treningu 60g wheya,15g kreatyny no i po każdym [...]
[...] się i zmierzę wkrótce. Bo ciągle zapominam o tym. 05.01.2012 Dieta: 1705-130-66-148 1) placki owsiane - jaja/płatki owsiane/odżywka/jabłko/siemię lniane mielone/smalec do smażenia 2) pstrąg strumieniowy/ryż brązowy/majonez 3) kiwi/nektaryna/jabłka suszone po treningu i barszcz ukraiński z białą fasolą oraz grillowaną piersią z indyka 4) szynka [...]
Zasady prawidłowego przyrządzania potraw Podczas obróbki termicznej, czyli gotowania, pieczenia, duszenia lub smażenia potraw, w produktach spożywczych zachodzą zmiany. Prawidłowe przyrządzanie jedzenia polega na takim postępowaniu, aby te zmiany w stosunku do wartości odżywczej produktu rynkowego były jak najmniejsze. Trudno pokryć naturalnym [...]
[...] tłuszczu (wygląd, smak, klarownosć) natomiast proces ten nie ingeruje w znamienny sposób w skład kwasów tłuszczowych (co najbardziej decyduje o przydatności oleju do smażenia). Zatem przy wyborze oleju do smażenia nie nalezy kierować sie tyle kwestią: "rafinowany czy nie" lecz składem kwasów tłuszczowych. Najbardziej przydatnymi [...]
do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
[...] chyba dałam też kiedyś pociętą fasolkę szparagową, mleczko kokosowe (żeby odrobinę zmienić smak); przyprawy: sól, pieprz, inne wg upodobań, raczej mało majeranku; tłuszcz do smażenia + dodany do potrawy (oliwa z oliwek, olej kokosowy). Wykonanie: Ja nie jem wywarów mięsnych dlatego kurczak jest osobno ugotowany do miękkości, następnie obrany z [...]
[...] rybach, brokułach i razowym chlebie. Kup teflonową patelnię Powierzchnia patelni teflonowej jest tak gładka że możesz na niej smażyć przy minimalnym użyciu tłuszczu. Do smażenia używaj oliwy z oliwek. Zawiera ona nieporównywalnie więcej niż tradycyjne oleje nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przy [...]
A reszta mnie nie obchodzi :-D A kopyta będę robił z Damianem, który też ma kawał giry ;-) ja Ci dam "nie obchodzi" za karę będziesz oddelegowany do smażenia placków };-)
Dziękuje bardzo SOG. Przy okazji spytam jeszcze na czym smażyć. Wiem, że powinienem smażenia unikać, lecz do tej pory właściwie codziennie to robiłem. Nie chcę robić od razu ewolucji i przerzucić się w całości na gotowane jedzenie, tylko powoli od tego odchodzić. Do tej pory używam do picia i smażenia oliwy Monini Extra Virgin. Mam jednak [...]
Skład BERKLEY JENSEN znam zuzylem 3 opakowania tego oleju bardzo wygodny w uzyciu sklad z etykiety tez wydaje sie spoko jednak ja doszukuje sie dziury w calym i chcialem sie dowiedziec czy taki olej do smazenia na dluzsza mete jest zdrowy.Jesli chodzi o oliwe z oliwek i maslo nadaja sie do smazenia i to nawet bardzo ale tylko produktow ktore nie [...]
[...] smażyć to głównie na oleju kokosowym i późniejsze dodanie go do potrawy w niczym nie zaszkodzi. Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem klarowanym... Czym więcej odpowiedzi [...]
[...] trawienie. Inny często wymieniany czynnik to stosowanie środków dopingujących, które potrafią wpłynąć na przyswajalność białka. 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Osobiście uważam, że smażenie nie jest najlepszym sposobem przyrządzania potraw. Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić [...]
[...] biała 150g Orzechy ~70g Enzymki Piperine IV posiłek: ser żółty 40g Jogurt 150g Czekolada 25g & Białko 40g Mleko ~150ml flaxseed oil 30ml B complex Zakupiłem smalczyk do smażenia/dodatek do chlebka od czasu do czasu : https://lh4.googleusercontent.com/-i3tX-38A6l4/Ule8vl7ullI/AAAAAAAADb4/DP0b0ZQH9yo/s640/20131009_235005.jpg [...]